Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αέρα η επίσκεψη Γκιούλ στην Αθήνα

Η «ομαλή επιβράδυνση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία προτείνει η Κομισιόν, δημιουργεί ήδη τις πρώτες παλινωδίες στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 7 και 8 Δεκέμβρη επίσκεψης του Τούρκου ομόλογού της στην Αθήνα. Ως αφορμή της αναβολής προβλήθηκε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό που συνέπιπτε με τις ημερομηνίες της επίσκεψης Γκιούλ. Η εν λόγω συνεδρίαση στον ΟΗΕ αναβλήθηκε και χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πρόσκληση στον Αμπτουλάχ Γκιούλ

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα επανέφερε την πρόταση επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 7 και 8 Δεκέμβρη, καθώς ειδοποιήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η έκτακτη συνεδρίασή του μετατίθεται για τις 12 Δεκέμβρη. Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 7 Δεκέμβρη, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την επίσκεψη του κ. Γκιούλ στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες, αλλά μετατέθηκε για τις 12 Δεκέμβρη μετά από αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ετσι η πρόσκληση προς τον κ. Γκιούλ επαναλήφθηκε για τις αρχικές ημερομηνίες, εφόσον εξέλειψαν οι λόγοι μη πραγματοποίησής της. Μέχρι αργά χτες βράδυ, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε φτάσει απάντηση από την Αγκυρα, γεγονός που οδήγησε κάποιους Ελληνες διπλωμάτες στην εκτίμηση ότι ο Γκιούλ θα αποφύγει τελικά την επίσκεψη στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά, θεωρούσαν την επίσκεψη Γκιούλ «άσκοπη και διπλωματικά επικίνδυνη». Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η εμφάνιση του Γκιούλ στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν για την αναστολή της συζήτησης 8 κεφαλαίων διαπραγμάτευσης στον ευρωτουρκικό διάλογο, δε θα εξελισσόταν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εμφανιστεί «οργισμένη» για την απόφαση των Ευρωπαίων και πιθανολογείται ότι αυτή η «οργή» θα αποτυπωθεί σε δηλώσεις και κινήσεις που θα αφορούν τη μειονότητα στη Θράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ