ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ
Αγωνιστική σφραγίδα στην 3η του Δεκέμβρη

Κάλεσμα πάλης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ

Στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή είναι το αυριανό ραντεβού των ΑμεΑ (στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ)
Στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή είναι το αυριανό ραντεβού των ΑμεΑ (στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ)
Αγωνιστική σφραγίδα στην 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, βάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με παράσταση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Κοραή αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την 3η του Δεκέμβρη οι αγωνιστές ανάπηροι, μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ θα είναι στους δρόμους του αγώνα και θα παλεύουν για ζωή με δικαιώματα, καταδικάζοντας ως κύριους υπεύθυνους για τη συνεχή όξυνση των προβλημάτων την κυβέρνηση, αλλά και τη συμβιβασμένη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία στηρίζει αυτή την πολιτική, υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ. Οι εκδηλώσεις της ΣΕΑΑΝ για την 3η του Δεκέμβρη θα συνεχιστούν με εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα του μεγάλου πογκρόμ ενάντια στους ανάπηρους της Κατοχής, τη Δευτέρα 11 του Δεκέμβρη στις 12 μ. στο μνημείο του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ». Την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ με την Επιτροπή Νεολαίας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30, ενάντια στην ανεργία, για μαζικές προσλήψεις.

Αγωνιστικό στίγμα έδωσαν χτες οι αγωνιστές ανάπηροι της ΣΕΑΑΝ και στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την 3η του Δεκέμβρη. Τα μέλη της ΣΕΑΑΝ παρέδωσαν στον Κ. Παπούλια και στους δημοσιογράφους φάκελο με τα αιτήματα που διεκδικεί το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, αλλά και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει. Στον αντίποδα η πλειοψηφία της ΕΣΑμεΑ -συνεχίζοντας την πρακτική της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των ΑμεΑ - περιορίστηκε σε εμφανίσεις στις επετειακές εκδηλώσεις.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ
Ζήτημα δεμένο με την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

Τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων τόσο για την καθυστερημένη απαγόρευση της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας του αμιάντου όσο και για την έλλειψη σχεδιασμού για την ασφαλή διαχείριση αυτού του υλικού, ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος είπε ότι από το 1990 και μετά, τα σύγχρονα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά αμιάντου παρά μόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο από το οποίο όμως αφαιρέθηκαν και ενταφιάστηκαν σε ξένο χώρο υγειονομικής ταφής. Μιλώντας γενικότερα για τη διαχείριση των υλικών αμιάντου είπε ότι έχει ήδη εγκριθεί Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαχείριση, αλλά και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι που ασχολούνται στην αποξήλωση των πλακών αμιάντου. Ο υφυπουργός είπε ότι σε 740 σχολεία υπάρχουν υλικά αμιάντου και τα 65 από αυτά είναι υπό κατεδάφιση, γιατί είναι πλήρως κατασκευασμένα με αμίαντο.

Κατά τον Α. Γιαννόπουλο, για τη μεταφορά και αποθήκευση του αμιάντου στο εξωτερικό η χώρα πληρώνει δισεκατομμύρια και γι' αυτό είπε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει χώρος υγειονομικής ταφής και στη χώρα μας.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στα νοσοκομεία μετά το 1990, αλλά και αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από τη χρονιά αυτή. Για τα σχολεία είπε ότι είναι 800 αυτά που έχουν στοιχεία αμιάντου και σε πολύ λίγα έχει γίνει αποκατάσταση, ενώ σε σχολείο της Κέρκυρας ξήλωναν τον αμίαντο και τον άφηναν στο προαύλιο ενώ τα παιδιά έκαναν μάθημα! Υπάρχουν, είπε, και επιχειρήσεις όπως στη ΜΑΒΕ στην Κοζάνη, στην ΕΛΛΕΝΙΤ στην Εύβοια και στον ΑΜΙΑΝΤ στην Αχαΐα, όπου ο αμίαντος είναι εκτεθειμένος έξω στην κοινή θέα και σε πάρα πολλά στρέμματα.

Χρειάζεται, είπε, ένας συνολικός προγραμματισμός, αφού σήμερα δεν υπάρχει ένας κρατικός φορέας που να καταγράφει το πρόβλημα και να παρακολουθεί την αντικατάσταση του αμιάντου. Στη θέση του, κατήγγειλε, δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες που δεν πιστοποιούνται καν από κρατικό φορέα αλλά από την Ομοσπονδία Εργολάβων της ΕΕ. Το ζήτημα, κατέληξε, θα λυνόταν εάν υπήρχε ένας κρατικός φορέας για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων επανδρωμένος με γιατρούς και τεχνικούς και όχι να δραστηριοποιούνται ιδιώτες και να τρέχει κάθε τόσο ο «Δημόκριτος» για να δώσει στήριξη.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αποφασιστικά και στη νέα απεργία

48ωρη την Τρίτη και Τετάρτη στα δημόσια νοσοκομεία. 24ωρη της ΟΣΝΙΕ την Τρίτη. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια

Με 48ωρη απεργία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας. Μια πολιτική που οδηγεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση εξυμνεί τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και «αποενοχοποιεί» - κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου - τη σχέση Δημοσίου και Ιδιωτικού.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν στις 5 και 6 Δεκέμβρη 2006. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στην Αττική στις 5.12.2006, παρά την πρόταση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης για πανελλαδική στάση εργασίας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 5 Δεκέμβρη και τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην ιδιωτική υγεία στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν τη μέρα αυτή μαζί με τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα. Απόφαση για τη συμμετοχή στην απεργία της ΟΣΝΙΕ πήρε το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων και Διαγνωστικών Κέντρων.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας οργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη, 5 Δεκέμβρη, στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Καλεί τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατώτερους μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους

Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους. Με βάση αυτή τη θεμελιακή αρχή θα συνεχιστεί και ο αγώνας της Ομοσπονδίας και των συνταξιουχικών σωματείων. Αυτό εκτίμησαν και αποφάσισαν οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο 18ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το περασμένο Σάββατο.

Οι αντιπρόσωποι, εκφράζοντας τους χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ, αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν και εντείνουν τον αγώνα τους με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ, αλλά και με όσους καταδυναστεύονται από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. «Θα δημιουργήσουμε το δικό μας κοινωνικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με αυτή την αντιδραστική φιλελεύθερη πολιτική και θα ανοίγει προοπτικές για την ανατροπή της για μια καλύτερη ζωή για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του συνεδρίου τους.

Επίσης, με ψήφισμά τους οι αντιπρόσωποι καταδίκασαν την προσπάθεια διάσπασης του συνταξιουχικού κινήματος όπως αυτή εκδηλώθηκε με τη δημιουργία Συνομοσπονδίας. Κίνηση, που, όπως καταγγέλλουν, «καθοδηγείται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και κυρίως από την ΠΑΣΚΕ, με σκοπό να διασπάσει και να αποδυναμώσει το συνταξιουχικό κίνημα, που με τους έντονους αγώνες του σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο ξεσκεπάζει την πολιτική των κυβερνήσεων κάθε χρώματος. Αυτή την αγωνιστική μας παρουσία, που εκθέτει ακόμα και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη συμβιβασμένη στάση που κρατάει στη γενική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να την ανεχτούν». Δηλώνουν ότι θα υπερασπίσουν την αγωνιστική τους ενότητα που εκφράζεται μέσα από την Ομοσπονδία και θα αποδοκιμάσουν κάθε προσπάθεια ένταξης των σωματείων σε τέτοιες διασπαστικές κινήσεις.

  • Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει τη μεθόδευση της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε προσπάθεια επιβολής μέτρων περιορισμού η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τα σχέδιά της θα βρουν μπροστά τους και το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ