ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΟΣΑ: Στον «Καιάδα» ασθενείς και ανάπηροι!

Προτάσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για την περικοπή των επιδομάτων ασθένειας και αναπηρίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως ενοχλητικό βάρος (για τα καπιταλιστικά συμφέροντα) αντιμετωπίζει τους ασθενείς και τους ανάπηρους ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ, άγρυπνος φρουρός των «τεσσάρων ελευθεριών» του κεφαλαίου και θεματοφύλακας των αρχών της «παγκοσμιοποίησης», σε πρόσφατη έκθεσή του για τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ελβετία σημειώνει: «πρέπει να κάνουν (σ.σ. οι κυβερνήσεις των τριών χωρών) περισσότερα, για να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται επιδόματα ασθένειας και να ενθαρρύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αναλάβουν εργασία».

Ο τίτλος της έκθεσης («Ασθένεια, αναπηρία και εργασία: Σπάζοντας τους φραγμούς») είναι αρκετά αποκαλυπτικός. Σε δελτίο Τύπου του ΟΟΣΑ, με ημερομηνία 7 Νοέμβρη, αναφέρεται ότι στην έκθεση προτείνεται: «να περικοπεί ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται τα επιδόματα ασθενείας και αναπηρίας και να βοηθηθούν για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο επεξεργασίας όλων των αντιασφαλιστικών πολιτικών, οι οποίες στη συνέχεια υιοθετούνται από κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Οι συντάκτες της έκθεσης μιλούν για... «δικαίωμα» των ασθενών και των αναπήρων να εργαστούν, όμως στο τέλος δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους των προτάσεών τους. «Μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στα συμπεράσματα, «μια τέτοια πολιτική θα ωθήσει την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, ενώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του γηράσκοντος πληθυσμού»..!

Δηλαδή, όπως με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μετά τα 70, έτσι και με την εργασία ασθενών και αναπήρων, επιχειρείται αφενός η απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλιση των εργαζόμενων και αφετέρου η μεγαλύτερη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους του κεφαλαίου, με την εκμετάλλευση μέχρι και της τελευταίας ρανίδας της εργατικής δύναμης.

Το κρίσιμο μέγεθος βάσει του οποίου ο ΟΟΣΑ εξετάζει το θέμα των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται γι' αυτά τα επιδόματα, σε σύγκριση με το ποσοστό που διατίθεται για τα επιδόματα ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιδόματα ασθένειας και αναπηρίας στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ αντιπροσωπεύουν (κατά μέσο όρο) το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ τα επιδόματα ανεργίας αντιπροσωπεύουν το 1,3% του ΑΕΠ. Στις τρεις χώρες (Νορβηγία, Ελβετία, Πολωνία) το ποσοστό των επιδομάτων ασθένειας και αναπηρίας είναι από 3% ως 5%, ενώ το ποσοστό των επιδομάτων ανεργίας είναι μικρότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Για τον ΟΟΣΑ, όπως φαίνεται, τα επιδόματα ασθένειας και αναπηρίας είναι (όπως και τα επιδόματα ανεργίας) «αντικίνητρα» για τους ενδιαφερόμενους να ψάξουν για δουλιά. Δηλαδή, με την περικοπή τους, άνεργοι, ασθενείς και ανάπηροι θα πάψουν να «τεμπελιάζουν» και θα υποχρεωθούν να δουλέψουν...

Τα κατορθώματα του «μεγάλου συνασπισμού»

Από «επιτυχία» σε «επιτυχία» βαδίζει στη Γερμανία η κυβέρνηση συνεργασίας χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών. Μετά την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προχώρησε στη φορολογική μεταρρύθμιση με αποκλειστικά κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο ρόλο του πιλότου για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ αποδεικνύει ότι όσα ενώνουν τους συνεταίρους του «μεγάλου συνασπισμού» είναι πολύ περισσότερα και πολύ σημαντικότερα απ' όσα, πιθανόν, τους χωρίζουν.

Με την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, την αλλαγή του τρόπου μέτρησής της και την «εξαφάνιση» χιλιάδων ανέργων από τα σχετικά μητρώα, «πέτυχε» τη μείωση της ανεργίας σε 9,8%. Ποσοστό το οποίο πανηγυρίστηκε τόσο από τους χριστιανοδημοκράτες, όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες...

«Ξημέρωσε καλή μέρα για το μεγάλο συνασπισμό» ανακοίνωσε χαμογελαστή στους δημοσιογράφους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβρη.

Εξίσου ενθαρρυντικά για τη γερμανική κυβέρνηση και τους Γερμανούς επιχειρηματίες είναι τα αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από 25% σε 15%.

Αφού, όμως, οι επιχειρηματίες πληρώνουν λιγότερους φόρους, από πού προκύπτει η αύξηση των φορολογικών εσόδων, κατά 20 δισ. ευρώ το 2006; Η απάντηση είναι προφανής: Από τους εργαζόμενους!

Η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των έμμεσων φόρων και οι αυξήσεις των συνταξιοδοτικών εισφορών έφεραν, κατά κύριο λόγο, τα 20 δισ. ευρώ στα ταμεία της κυβέρνησης Μέρκελ και του «μεγάλου συνασπισμού».

ΝΑΤΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Το ΝΑΤΟ σε ρόλο φύλακα της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» των χωρών - μελών του προειδοποιεί ότι η Ρωσία αναζητεί πιθανώς τρόπους για τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου, που να εκτείνεται από την Αλγερία μέχρι την κεντρική Ασία, έτσι ώστε να διαθέτει ισχυρό πολιτικό όπλο στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η σχετική προειδοποίηση για «ΟΠΕΚ για φυσικό αέριο» περιέχεται σε εμπιστευτική έκθεση της οικονομικής επιτροπής της Ατλαντικής Συμμαχίας που τέθηκε υπόψη των κρατών - μελών την περασμένη βδομάδα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ. Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι οι τιμές πετρελαίου μεταξύ των 55 και 60 δολαρίων το βαρέλι είναι αποδεκτές και ότι απαιτούνται μέτρα για να προστατέψουν αυτό το εύρος, φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργείου Ενέργειας του Κουβέιτ Ισα αλ Οουν. H Σαουδική Αραβία, πάντως, προτιμά ένα επίπεδο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Αυτό θα ισοδυναμούσε σε περίπου 55 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων γαλλικών εταιρειών ενέργειας, της «Gaz de France» και της «Suez» έδωσε την περασμένη Τρίτη από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγχώνευση των δύο γαλλικών εταιρειών, αξίας 42,1 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στην Ευρώπη και θα επιτρέψει η αγορά ενέργειας στη Γαλλία να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ