ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπηρέτες των εφοπλιστών - διώκτες των ναυτεργατών!

Μέτρα - καταιγίδα για τον αφελληνισμό της ναυτιλίας. Μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από φορτηγά και δεξαμενόπλοια. Διάλυση του ΝΑΤ. Πριμοδότηση και απαλλαγή των εφοπλιστών από ασφαλιστικές εισφορές

Το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, την πριμοδότηση και την απαλλαγή των εφοπλιστών από ασφαλιστικές εισφορές και τη διάλυση ουσιαστικά του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου,προβλέπουν τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, αιφνιδιαστικά και εν μέσω αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης.Μέτρα, που χαρακτηρίζονται βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής ναυτιλίας!Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες και αποτελούντην κυβερνητική επικύρωση των προκλητικών αξιώσεων των εφοπλιστών για τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας και της... προσέλευσης πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο!

Σχετικά με τη στελέχωση των ποντοπόρων προβλέπεται ότι στα πλοία από 3.000 ως 20.000 κόρους, θα παραμείνουν στην οργανική σύνθεση του πλοίου"τουλάχιστον" 8 Ελληνες ναυτεργάτες από 16 που προβλέπεται σήμερα! Από αυτούς οι πέντε θα είναι αξιωματικοί και οι τρεις κατώτερο πλήρωμα (δύο θα ανήκουν στο προσωπικό καταστρώματος και ένας στο προσωπικό γενικών υπηρεσιών με πτυχίο θαλαμηπόλου ή μαγείρου ανάλογα με τη θέση ναυτολόγησης).

Για πλοία από 20.001 ως 45.000 κόρους θα παραμείνουν 9 Ελληνες από τους οποίους οι έξι θα είναι αξιωματικοί και οι τρεις κατώτερο πλήρωμα σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση. Στη σημερινή οργανική σύνθεση προβλέπονται 18 Ελληνες!

Στα πλοία από 45.001 ως 100.000 κόρους θα παραμείνουν στην οργανική σύνθεση του πλοίου 10 Ελληνες ναυτεργάτες, από τους οποίους οι 6 θα είναι αξιωματικοί και οι 4 κατώτερο πλήρωμα (3 θα ανήκουν στο προσωπικό καταστρώματος και ένας γενικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η πρώτη περίπτωση). Η σημερινή σύνθεση προβλέπει 20 Ελληνες!

Τέλος, στα πλοία πάνω από 100.001 κόρους στην οργανική σύνθεση οι 11 θα είναι Ελληνες. Οι 7 είναι αξιωματικοί και οι 4 κατώτερο πλήρωμα (3 θα ανήκουν στο προσωπικό καταστρώματος και ένας γενικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις πιο πάνω προϋποθέσεις). Στη σημερινή σύνθεση προβλέπονται 20 Ελληνες!Τα εξοντωτικά αυτά μέτρα, επιπλέον, "σφαγιάζουν" το κατώτερο πλήρωμα μηχανοστασίου, ενώ για τους αξιωματικούς - εκτός από το πλοίαρχο που αναφέρεται ρητά ότι θα είναι Ελληνας - δε διευκρινίζεται ποιες ειδικότητες θα καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις. Οι ρυθμίσεις για τη στελέχωση θα προωθηθούν με υπουργική απόφαση στις εγκριτικές πράξεις.

Ειδικά για το ΝΑΤ προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του πληρώματος και θα πληρώνουν μόνο για τους Ελληνες ναυτικούς που είναι ναυτολογημένοι στο πλοίο!

Οσον αφορά τους σπουδαστές ΑΔΣΕΝ,το μισθό τους στη διάρκεια της εκπαιδεύσεώς τους στο πλοίο, δε θα τον καταβάλλει πλέον ο εφοπλιστής, αλλά το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης!Δηλαδή η κυβέρνηση θα πριμοδοτεί τον εφοπλιστή για την απασχόληση του εκπαιδευόμενου, ενώ καταργούνται ταυτόχρονα διατάξεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικές με τις αμοιβές των σπουδαστών! Επίσης, διπλασιάζεται το επίδομα ανεργίας, όμως με τομητρώο ναυτικών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να... μειώσει την ανεργία είναι άγνωστο αν θα βρεθεί ναυτεργάτης να το πάρει.

Κυβέρνηση και υπουργός "δικαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους σαν υπηρέτες των εφοπλιστών και αδίστακτοι διώκτες των Ελλήνων ναυτεργατών",αναφέρουν με κοινή τους ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση διώκει μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες, χτυπά αλύπητα την οικονομική βάση του ΝΑΤ, ενώ αυξάνει τα πρωτοφανή προνόμια των εφοπλιστών για την αύξηση των υπερκερδών τους. Οσον αφορά τα περί επιστροφής πλοίων στο νηολόγιο η κυβέρνηση επιχειρεί να"χρυσώσει το χάπι", πράγμα που το αποδεικνύουν ανάλογα μέτρα που πάρθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Τα δύο σωματεία καλούν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να συγκαλέσει σήμερα Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οργή για τον αποδεκατισμό των συντάξεων

Την οργή και την αγανάκτηση των συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων για το συνταξιουχικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του "νέου μισθολογίου" στις συντάξεις, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμός τους, που κάνει λόγο για "συνεχιζόμενο άγριο διωγμό" από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας διαμαρτύρεται για:

- Τη μετατροπή του μισθολογίου των ΔΥ σε επιδοματολόγιο σε βάρος των συνταξιούχων ΔΥ, σε βαθμό μεταβολής και της σύνταξής τους σε βοήθημα.

- Τον αυθαίρετο καθορισμό του βασικού μισθού του "νέου μισθολογίου", πάνω στο οποίο υπολογίζεται η σύνταξη, στις 110.000 αντί 350.000, δηλαδή το 1/3 εκείνου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, με βάση τα επίσημα οικονομικά μεγέθη, όπως για έναν αιώνα καθορίζονταν.

- Την αφαίρεση, την τελευταία εξαετία, κατά 51% της αγοραστικής αξίας της σύνταξης λόγω πληθωρισμού και κατά 30% του δικαιούμενου ύψους με τη μέθοδο της επιδοματικής πολιτικής.

- Την ακόμα παραπέρα μείωση της σύνταξης αυτής μέχρι και 5% με τα χαράτσια υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση κάλυψη της μείωσης που έχουν υποστεί οι συντάξεις, την αυτοδίκαιη παρακολούθηση των συντάξεων της οποιασδήποτε βελτίωσης των αποδοχών των εν ενεργεία και την ικανοποίηση των προτάσεών του για το συνταξιουχικό νομοσχέδιο, όπως αυτές εκτέθηκαν με υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς από 11 του Ιούνη. Τέλος, καλεί την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες και να αποχωρήσουν από τον "κουτοπόνηρο μααστριχτικό "διάλογο"". Καλεί, επίσης τους συνταξιούχους ΔΥ να ενισχύσουν την ενότητά τους, να εγγραφούν μαζικά στο Σύνδεσμο και να αναπτύξουν τους αγώνες τους.

Υπαναχώρηση για τις συμβάσεις στο Δημόσιο

Συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ για το θέμα της κατοχύρωσης του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ, σε χτεσινή της ανακοίνωση, εκτιμά ότι η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις, επικαλείται συνταγματικές διατάξεις, προκειμένου να μην προχωρήσει στην εκχώρηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σε δίκη συνδικαλιστές

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στα δικαστήρια οδηγεί σήμερα η πολυεθνική ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, ζητώντας την απαγόρευση των κινητοποιήσεων κάθε μορφής, τη φυλάκιση των συνδικαλιστών και την επιβολή προστίμου 100.000 δρχ. σε κάθε μέλος του!

Σε απάντηση το σωματείο, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, ενώ καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στο δικαστήριο.

Προβλήματα με τους μεταταχθέντες

Δεν εφαρμόζεται στην πράξη η διάταξη του ν.2414/1996, που αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που μετατάχθηκαν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,σημειώνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Μπάμπης Αγγουράκης.

Ειδικότερα, οι δυο βουλευτές αναφέρουν ενδεικτικά ότι στον ΟΣΕ 44 εργαζόμενοι δεν εντάχθηκαν στην ειδικότητα που είχαν όταν εργάζονταν στα ναυπηγεία. Στην "Ολυμπιακή" αντί οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στην ειδικότητα που έχουν, απασχολούνται σαν εργάτες γενικών καθηκόντων. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες όπου έχουν γίνει μετατάξεις και οι εργαζόμενοι υφίστανται σοβαρές πιέσεις να αποδεχτούν νέες καταστάσεις και ως προς την ειδικότητά τους και ως προς τους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τις καλοκαιρινές άδειες.

Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί Εσωτερικών, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Εργασίας τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να εφαρμοστεί ο νόμος 2414, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να αξιοποιηθεί ανάλογα με τα προσόντα του, αφού αυτό ήταν το κριτήριο της επιλογής τους από τους διάφορους οργανισμούς.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του για τα μέτρα του ΥΕΝ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

"Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για την οργανική σύνθεση των πληρωμάτων και για την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών στο ΝΑΤ, δικαιώνουν το χαρακτηρισμό προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως υπηρετών των εφοπλιστών και γενικά του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού πλοίου: Ανεργία, αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου, γκρέμισμα των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων, επιδίωξη διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή είναι η "νέα Ελλάδα" που διατυμπανίζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο "μονόδρομος" που μας καλούν να διαβούμε. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες. Είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ