ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βδομάδα δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ

Διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Βδομάδα δράσης των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι το διάστημα από 1 έως 8 Ιούλη, τονίζεται στη διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά στη διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ αναφέρονται τα εξής:

"Νέες και νέοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι,

Βρισκόμαστε στο κατώφλι επικίνδυνων εξελίξεων στην Ευρώπη και την περιοχή μας. Το ΝΑΤΟ αντί να διαλυθεί - αφού ο προορισμός του σύμφωνα με το καταστατικό του έχει εκλείψει - διευρύνει το ρόλο του και το πεδίο δράσης του. Επεκτείνεται και επεμβαίνει παντού, ακόμη και στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών. Στηρίζει κυβερνήσεις, καταπιέζει λαούς και τσαλαπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Αποκαλύπτεται ως η Ιερή Συμμαχία των πολυεθνικών, των ΗΠΑ και του γερμανογαλλικού Διευθυντηρίου κατά των ευρωπαϊκών λαών και των λαϊκών κινημάτων.

Η ειρηνική συμβίωση των λαών, η φιλία τους, εθνική κυριαρχία τσαλακώνονται από τη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Το ειρηνικό μέλλον του τόπου μας δεν μπορεί να βασίζεται στις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο υπό την αμερικανική εποπτεία. Οι κυβερνητικές στοχεύσεις για μετάλλαξη της Ελλάδας σε επιμελή χωροφύλακα του ΝΑΤΟ συγκρούονται με τις ανάγκες του λαού μας για εθνική κυριαρχία, ειρηνική συμβίωση, φιλία και σχέσεις καλής γειτονίας. Η μετατροπή των Ελλήνων νέων σε μισθοφόρους - πραιτοριανούς της ΝΑΤΟικής τάξης δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες των νέων της Ελλάδας.

Οι φιλειρηνικές προσδοκίες του λαού μας δε συμφιλιώνονται με τη μετατροπή της πατρίδας μας σε ορμητήριο της ΝΑΤΟικής τρομοκρατικής μηχανής σε βάρος άλλων λαών, με τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στη Λάρισα, την έδρα των πολυεθνικών ταγμάτων του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, τις πυρηνικές βόμβες στον Αραξο, τη ΝΑΤΟική βάση - επιτελείο στη Σούδα και τα ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο.

Το κίνημα ειρήνης, κίνημα ζωής, αισιοδοξίας, μαχόμενης ανθρωπιάς, επαγρυπνεί και απαντά:

  • Καταγγέλλει τη βάπτιση των ΝΑΤΟικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ως αμυντικών δαπανών, σαν μια αισχρή καπηλεία των αγνών, ιερών, πατριωτικών αισθημάτων του λαού μας.
  • Προβάλλει τη ζωτική απαίτηση μιας άλλης πολιτικής, ειρήνης, φιλίας, ανεξαρτησίας.
  • Σαλπίζουμε μήνυμα λαϊκής ενεργοποίησης και αντίστασης, πριν είναι αργά.
  • ΝΑΙ στην Ευρώπη της φιλίας - ειρήνης. ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων.
  • ΟΧΙ στην επέκταση - διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Τώρα να διαλυθεί.
  • Το μέλλον είναι των λαών και όχι των ΝΑΤΟικών στρατοκρατών.
  • Ελλάδα ειρήνη ανεξαρτησία, όχι στη ΝΑΤΟική κυριαρχία.
  • Οι νέοι μας δεν είναι φονιάδες - δολοφόνοι, δε θέλουμε να είναι του ΝΑΤΟ μισθοφόροι.
  • Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια και την Ελλάδα".
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
Σε συντεχνιακό όργανο μετατρέπεται το Επιμελητήριο

Καταψήφισε τα επιμέρους άρθρα το ΚΚΕ

Καταψήφισε χτες στη Βουλή τα επιμέρους άρθρα που τέθηκαν προς συζήτηση στο Α Θερινό Τμήμα του νομοσχεδίου για τους λογιστές - φοροτεχνικούς το ΚΚΕ, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική, ενώ έχει ήδη καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου. Η ολοκλήρωση της συζήτησής του αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, με τη συζήτηση των τροπολογιών που έχει καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Σχολιάζοντας άρθρο του νομοσχεδίου που αναφέρεται στη σύσταση Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη βοήθεια τρίτων χωρών και με χρηματοδότηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε πως τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις συνοδεύονται από την προϋπόθεση, "πολλές φορές και με χρονοδιαγράμματα", για τη μετάβαση αυτών των χωρών, πλήρως, στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, τονίζοντας πως μια τέτοια πολιτική δε θα έχει τη συγκατάθεση του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στην απόκτηση μεριδίων στους αστικούς συνεταιρισμούς, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι ανοίγει η πόρτα για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στους εν λόγω συνεταιρισμούς.

Οσον αφορά, τέλος, το κεντρικό θέμα του νομοσχεδίου, δηλαδή την επαγγελματική κατοχύρωση του λογιστή - φοροτεχνικού, ο Ν. Γκατζής επισήμανε ότι "το Οικονομικό Επιμελητήριο αναγορεύεται σε μοναδικό διαχειριστή - οργανωτή του λογιστικού επαγγέλματος", τείνοντας να μετατραπεί σε "συντεχνιακό όργανο".

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, σε τοποθέτησή του απηύθυνε ερώτηση προς το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν αποσαφήνισε τις απόψεις του στο "αν το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι συντεχνία" και αν "θέλουμε να του αναθέσουμε κάποιο ρόλο να παίξει". Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε πως "δεν είναι παράταξη, ούτε συντεχνία το Οικονομικό Επιμελητήριο, αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστικά σύμβουλος του κράτους, ο οποίος όμως θα κινείται στα πλαίσια λύσης κοινωνικών και λαϊκών προβλημάτων". "Ποια είναι σήμερα η θέση του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα της λιτότητας, της ακρίβειας, τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης της χώρας;", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Νεανική επίθεση ειρήνης

Μια ακόμα μεγάλη αναμέτρηση περιμένει τους νέους κομμουνιστές και τους φίλους της ειρήνης σε δυο μέρες από σήμερα. Θα είναι αυτοί, οι νέοι που οραματίζονται έναν κόσμο αλλιώτικο, τα "ώριμα τέκνα της οργής" από τη μια πλευρά, και από την άλλη οι "φονιάδες των λαών", εκείνοι που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα, που ρημάζουν χώρες και βομβαρδίζουν αμάχους. Ο χώρος της αναμέτρησης θα είναι οι πύλες της αμερικανικής βάσης της Σούδας και τη "διαταγή" για την "επίθεση" τη δίνει η ΚΝΕ, η οργάνωση των νέων που δε συμβιβάζονται με την ιδέα ενός λαού και μιας χώρας δεμένων στο άρμα των ιμπεριαλιστών.

Οι νέοι κομμουνιστές θα αντιμετωπίσουν, με την παρουσία τους μπροστά στις πύλες της βάσης, τον ιμπεριαλισμό και με τα συνθήματά τους στην πόλη των Χανίων τον εφησυχασμό, που έφτασε να αποτελεί το μεγαλύτερο σύμμαχό του. Αυτό θα είναι άλλωστε και το νόημα της παρουσίας νέων από όλη την Ελλάδα εκεί, όπως και σε άλλα πέντε σημεία, που έφτασαν να συμβολίζουν την εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους "έθιμο", για εκδρομή, αλλά για μια μάχιμη πολιτική πρωτοβουλία της ΚΝΕ.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας δεν επιλέχτηκε τυχαία. Πρόκειται για τη μόνη αμερικανική επιχειρησιακή αεροναυτική βάση που έχει απομείνει στο ελληνικό έδαφος μετά το 1988 και επιτρέπει στους Αμερικανούς να ελέγχουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο, "εξυπηρετώντας" τις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις επιχειρήσεις στη Βοσνία ή το Ιράκ, τις οποίες υποστήριξε η βάση της Σούδας εμπλέκοντας έτσι τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αλλωστε, το διάστημα 45 χρόνων, που συμπληρώνεται σε λίγες μέρες από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν παραπάνω από αρκετό για να σβήσει τις όποιες αυταπάτες για το ρόλο του ΝΑΤΟ, ενός καθαρά ιμπεριαλιστικού πολεμικού μηχανισμού.

Δίπλα στη βάση του θανάτου, που μάλιστα αυτόν τον καιρό εκσυγχρονίζεται για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στην περιοχή, θα στήσουν οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας τη δική τους "βάση της ειρήνης", θα ζήσουν για δύο μέρες στην κατασκήνωσή τους, μακριά από την καθημερινότητα που επέλεξαν γι' αυτούς άλλοι, και θα το κάνουν τόσο κοντά σε εκείνους που τους προορίζουν σαν κρέας για τα κανόνια τους. Θα μαζευτούν από όλη την Ελλάδα για να απαντήσουν ότι, "ναι, τα όνειρα των νέων μπορούν να δράσουν επαναστατικά απέναντι στο συντηρητισμό", για να απαντήσουν στην πράξη και όχι στο χαρτί αυτή τη φορά ότι, "ναι, το όνειρο για μια αλλιώτικη κοινωνία θα δράσει επαναστατικά, φτάνει να μη μένει όνειρο αλλά να γίνει αγωνιστική στάση ζωής". Να αποδείξουν για μια ακόμα φορά ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ούτε μόνος του στο "γήπεδο" ούτε είναι ανίκητος, αλλά μπορεί να μπει αποφασιστικός φραγμός στα σχέδιά του με την ενωμένη, αποφασιστική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Ο Σπ. Στριφτάρης στην Κρήτη

Από σήμερα Πέμπτη, 3 Ιούλη, έως τη Δευτέρα, 7 του μήνα, θα βρίσκεται στην Κρήτη το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης,επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση ειρήνης της ΚΝΕ, που θα γίνει στη Σούδα το Σάββατο και την Κυριακή. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κρήτη, θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς και σε χωριά.

Συγκεκριμένα, για το Ηράκλειο, το πρόγραμμα περιοδειών προβλέπει:

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

- 6.30 π.μ. περιοδεία στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στη Θέρισο.

- 8 π.μ. περιοδεία στο ΠΕΠΑΓΝΗ και συζήτηση με τους εργαζόμενους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Υγεία.

- 11 π.μ. περιοδεία στο Συνεταιρισμό Αρχανών.

- 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου, για το νομοσχέδιο για την Υγεία και τις θέσεις του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ