ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Στο τραπέζι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Παρέμβαση για τις κυβερνητικές επεμβάσεις στο μέγιστο θέμα της ποινικοποίησης των αγώνων, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γ. Κατσαρό

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της απονομής της δικαιοσύνης είναι μεγάλα και βασανίζουν τόσο τους λειτουργούς της όσο και τους πολίτες και η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών πλήττουν και το χώρο της Δικαιοσύνης, άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 13ο Συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος στα ζητήματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τόνισε: "Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, με ανοιχτές δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης εκτυλίχτηκε, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μια μεγάλη επιχείρηση ομαδικών διώξεων και καταδικών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και επιλεκτικά μεθοδευμένη επίσπευση των σχετικών δικών, με αποκορύφωμα τη δίκη σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Το φαινόμενο της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και φυσικά από το δικηγορικό κόσμο".

Σχετικά με την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων που έχουν σχέση με τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, ο Γ. Κατσαρός στάθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Την απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου στη χώρα μας, η οποία σαν βάση της έχει το σκεπτικό της υπερίσχυσης του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του Ελληνικού Συντάγματος και τόνισε: "Είναι δυνατόν μια δικαστική απόφαση να λύνει ένα ζήτημα υψίστης πολιτικής σημασίας που αφορά την κατάργηση στην ουσία της εθνικής μας κυριαρχίας;". Ανέφερε ακόμη την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θεωρεί ότι οι αποφάσεις των ΓΣ των δικηγόρων για απεργία δε δεσμεύουν τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων. "Είναι μια απόφαση που συνιστά ωμή παρέμβαση στην ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των δικηγόρων, αλλά που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αυτοτέλεια και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος", υπογράμμισε. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για τα τεράστια κενά στις θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, στην έλλειψη μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων, στην αύξηση του κόστους της δικαιοσύνης, την ανεργία των δικηγόρων κλπ.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Σένγκεν και κάλεσε τους δικηγόρους της χώρας μας να υψώσουν πιο αποφασιστικά τη φωνή της αντίστασης σε επιλογές που φαλκιδεύουν τις ελευθερίες των πολιτών.

Ο παριστάμενος στην έναρξη του συνεδρίου υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος απέφυγε να απαντήσει στα όσα είπε o εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχετικά με τις επεμβάσεις του υπουργού στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τηδιάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος του δικηγορικού πληθωρισμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε οι πτυχιούχοι των Νομικών Σχολών να παρακολουθούν σεμινάρια και να δίνουν εξετάσεις, προκειμένου να γίνουν δικηγόροι.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου λήγουν αύριο, συζητούνται τα προβλήματα που αφορούν τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη και τα οποία, όπως διαπίστωσαν και οι διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, από το προηγούμενο συνέδριο, που έγινε το 1992 στην Αθήνα, έχουν οξυνθεί.

Υποσχέσεις Τζουμάκα στους δασικούς

Με αόριστες υποσχέσεις και "θα" απάντησε στα αιτήματα των δασικών ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, σε συνάντηση που είχαν, χτες το μεσημέρι, στο υπουργείο Γεωργίας.

Ο υπουργός Γεωργίας υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των δασικών συνδικαλιστικών ενώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ότι η κυβέρνηση μετά από πρότασή του αποφάσισε να πληρώσει τους δασικούς για την υπερωριακή απασχόληση, αλλά ακόμα ψάχνει να βρει το αναγκαίο ποσό... Οσο για τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα για τα οποία απεργούν οι δασικοί της χώρας, ο υπουργός "διαβεβαίωσε" ότι... "αποτελούν και επιδιώξεις του υπουργείου του". Για να τους "καθησυχάσει" και να τους πείσει να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, παρέπεμψε στο προωθούμενο δασοκτόνο νομοσχέδιο που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή, στο οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνονται διατάξεις που αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Οπως είναι γνωστό, με συγκεκριμένο νομοσχέδιο που καταγγέλλεται και από τους δασικούς ως αντισυνταγματικό, ο Στ. Τζουμάκας προωθεί τη νομιμοποίηση των καταπατητών και την αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, την ανάκληση αποφάσεων για υποχρεωτική αναδάσωση καμένων εκτάσεων κλπ. Μ' αυτόν τον τρόπο ο υπουργός προσπαθεί να κάμψει και τις αντιδράσεις κατά του αντιδασικού νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των δασικών χαρακτήρισαν τις χτεσινές υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας αόριστες και μη δεσμευτικές. Οι δασικοί, που έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την απεργία τους από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τις σχετικές προτάσεις Τζουμάκα και να αποφασίσουν τις παραπέρα κινήσεις τους.

Κατρακύλησαν οι τιμές σε πεπόνια - καρπούζια

Μέτρα ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας

Στην καταστροφή οδηγούνται οι αγρότες παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών. Οι τιμές των προϊόντων τους κατρακυλούν, ενώ η παραγωγή τους παραμένει στο έλεος της κερδοσκοπίας των μεγαλοεμπόρων. Σε δεκάδες κοινότητες της Θεσσαλίας οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας δήλωσε: "Για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών, βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν μόνον τις καιρικές συνθήκες και τις καταστροφές των καλλιεργειών, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους κανόνες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς.

Οι αγρότες διαπιστώνουν ότι οι τιμές όλων των εφοδίων ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Η έλλειψη προγραμματισμού και η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στη Γεωργία με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οδηγούν τους αγρότες στην καταστροφή. Η κυβέρνηση που δείχνει μεγάλο ζήλο όταν θέλει να τους ξεζουμίσει, τώρα παρακολουθεί ως απλός θεατής των καταστροφή των αγροτών. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι αδυνατούν ακόμα και να δοκιμάσουν αυτά τα αγροτικά προϊόντα αφού οι τιμές τους πολλαπλασιάζονται από τον παραγωγό στην αγορά.

Οφείλει η κυβέρνηση άμεσα να πάρει μέτρα στήριξης της τιμής των πεπονιών και καρπουζιών. Πρέπει να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να διατεθεί το σύνολο της παραγωγής στην κατανάλωση με τιμές ικανοποιητικές για τον παραγωγό, για να μην καταστραφεί στα χωράφια".

ΕΥΒΟΙΑ
Φυλακές μέσα σε κατοικημένη περιοχή

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την έντονη αντίδραση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πολλών φορέων της Εύβοιας έχει προκαλέσει η προκλητική επιμονή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, για το χώρο όπου θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές.

Τα δύο υπουργεία, αγνοώντας τις ομόφωνες αποφάσεις των φορέων και τη διπλή ομόφωνη απόφαση του ΝΣ προχωράει στη δημοπράτηση του έργου - σύμφωνα με δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου αυτό έχει ήδη γίνει - το οποίο γίνεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή (!) στον οικισμό "Οντάθι" της Χαλκίδας, πράγμα που δεν επιτρέπεται και από την ΕΕ.

Το ΝΣ έγκαιρα είχε συζητήσει το θέμα και είχε προτείνει διαφορετική τοποθεσία για τη δημιουργία των καινούριων φυλακών, στη θέση "Προφήτης Ηλίας - Καζάρμα". Μια πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο...

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΝΑΣ, Δ. Ραχιώτη, ξανασυζήτησε το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα, σε ψήφισμα που στάλθηκε στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, να επαναφέρει την απόφασή του να μη γίνουν οι φυλακές στο "Οντάθι". Στο ψήφισμά του υπενθυμίζει ότι οι νέες φυλακές πρέπει να γίνουν με βασικό στόχο να φύγουν οι σημερινές φυλακές από το κέντρο της Χαλκίδας. Απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιδέα της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού στις νέες φυλακές Χαλκίδας, ενώ τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό "ούτε για συζήτηση". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν κινητοποιήσεις "που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη ματαίωση του έργου".

Αγώνας για τη σωτηρία της ΕΑΣ Σερρών

Ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, προκειμένου να αποτρέψουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης να υλοποιήσει το εξυγιαντικό πρόγραμμα της ΑΤΕ, το οποίο προβλέπει την απόλυση 166 εργαζομένων.

Χτες πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΑΣ και εμπόδισαν τη διαδικασία πώλησης της χοιροτροφικής μονάδας που απασχολεί 6 άτομα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν και επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα περίπου 5 μηνών, που υπολογίζονται σε 322 εκατ. δραχμές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λάζαρος Σαχπαζίδης,κάλεσε τους 365 εργαζόμενους ενωμένοι να αντιτάξουν το δικό τους αγωνιστικό μονόδρομο στην καταστροφικό "μονόδρομο" της "εξυγίανσης", που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων της ΕΑΣ και πιθανά σε τελικό κλείσιμο. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας του Συλλόγου επισήμαναν στις ομιλίες τους ότι το οικονομικό αδιέξοδο της Ενωσης δε θα λυθεί με το εξυγιαντικό πρόγραμμα της ΑΤΕ, το οποίο εξυπηρετεί τις επιλογές της κυβέρνησης για διάλυση των ΑΣΟ και αντιστρατεύεται τα δικαιώματα εργαζομένων και αγροτών.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα την αντίθεσή της στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ΑΤΕ, το οποίο θα οδηγήσει την ΕΑΣ σε οριστικό κλείσιμο με τραγικές συνέπειες για τους εκατοντάδες εργαζόμενους και την αγροτική οικονομία του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ