Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Στο τραπέζι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Παρέμβαση για τις κυβερνητικές επεμβάσεις στο μέγιστο θέμα της ποινικοποίησης των αγώνων, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γ. Κατσαρό

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της απονομής της δικαιοσύνης είναι μεγάλα και βασανίζουν τόσο τους λειτουργούς της όσο και τους πολίτες και η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών πλήττουν και το χώρο της Δικαιοσύνης, άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 13ο Συνέδριο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος στα ζητήματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τόνισε: "Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, με ανοιχτές δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης εκτυλίχτηκε, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μια μεγάλη επιχείρηση ομαδικών διώξεων και καταδικών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και επιλεκτικά μεθοδευμένη επίσπευση των σχετικών δικών, με αποκορύφωμα τη δίκη σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Το φαινόμενο της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και φυσικά από το δικηγορικό κόσμο".

Σχετικά με την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων που έχουν σχέση με τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, ο Γ. Κατσαρός στάθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Την απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου στη χώρα μας, η οποία σαν βάση της έχει το σκεπτικό της υπερίσχυσης του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του Ελληνικού Συντάγματος και τόνισε: "Είναι δυνατόν μια δικαστική απόφαση να λύνει ένα ζήτημα υψίστης πολιτικής σημασίας που αφορά την κατάργηση στην ουσία της εθνικής μας κυριαρχίας;". Ανέφερε ακόμη την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θεωρεί ότι οι αποφάσεις των ΓΣ των δικηγόρων για απεργία δε δεσμεύουν τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων. "Είναι μια απόφαση που συνιστά ωμή παρέμβαση στην ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των δικηγόρων, αλλά που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αυτοτέλεια και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος", υπογράμμισε. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για τα τεράστια κενά στις θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, στην έλλειψη μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων, στην αύξηση του κόστους της δικαιοσύνης, την ανεργία των δικηγόρων κλπ.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Συμφωνία του Σένγκεν και κάλεσε τους δικηγόρους της χώρας μας να υψώσουν πιο αποφασιστικά τη φωνή της αντίστασης σε επιλογές που φαλκιδεύουν τις ελευθερίες των πολιτών.

Ο παριστάμενος στην έναρξη του συνεδρίου υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος απέφυγε να απαντήσει στα όσα είπε o εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχετικά με τις επεμβάσεις του υπουργού στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τηδιάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος του δικηγορικού πληθωρισμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε οι πτυχιούχοι των Νομικών Σχολών να παρακολουθούν σεμινάρια και να δίνουν εξετάσεις, προκειμένου να γίνουν δικηγόροι.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου λήγουν αύριο, συζητούνται τα προβλήματα που αφορούν τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη και τα οποία, όπως διαπίστωσαν και οι διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, από το προηγούμενο συνέδριο, που έγινε το 1992 στην Αθήνα, έχουν οξυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ