ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Φωνές διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση

Προς τα μέλη του, το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του Μοσχάτου, τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Δικαιοσύνης και όλους τους συμπολίτες του, η ΔΕ του Παραρτήματος ΜΟΣΧΑΤΟΥ της ΠΕΑΕΑ υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και αποτροπιασμού, για την αδιαφορία και την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών της να δώσουν λύση στα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

"Η αδιαφορία - δηλώνουν - και ο εμπαιγμός συνεχίζεται σε βάρος μας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και οι υπουργοί της διατηρούν πλήθος παροχών ηθικών και υλικών προς άλλους δήθεν αντιστασιακούς και δήθεν πατριώτες, στην πραγματικότητα υπηρέτες και συνεργάτες, οι περισσότεροι, των γερμανο-ιταλικών και βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής.

Με απάντησή του σε σχετικό υπόμνημά μας το υπουργείο Οικονομικών από 25-5-97 και με αριθ. πρωτ. 870/485/0092 ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι "η ικανοποίηση άλλων αιτημάτων δεν αντιμετωπίζεται, γιατί οι παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν". Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε απάντηση που μας έστειλε με ημερ. 26-5-97 και αριθ. πρωτ. Φ/5/1174, που επιπλέον δηλώνει αναρμοδιότητα και μας παραπέμπει, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, στο υπουργείο Οικονομικών.

Και δεν είναι πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς της αθετεί προηγούμενες υποσχέσεις και διακηρύξεις της, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τότε που η ΝΔ σαν κυβέρνηση καταργούσε τις όποιες ελάχιστες παροχές της Πολιτείας προς τους αντιστασιακούς. Και καλά για τη ΝΔ δε χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Μα και η παρούσα κυβέρνηση, που διατείνεται ότι είναι σοσιαλιστική; Που κάποιοι υπουργοί της δηλώνουν αντιστασιακοί και δε χάνουν την ευκαιρία να εμφανίζονται στην τηλεόραση και να το διατυμπανίζουν; Τι να πούμε γι' αυτούς;

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε αυτή τη συμπεριφορά σαν αντιπατριωτική.

Για μια ακόμη φορά, όπως και στο παρελθόν, δικαιώνουν και σήμερα την πίστη μας ότι δεν είναι οι "Δημοσιονομικές συνθήκες" που εμποδίζουν τη λύση των προβλημάτων μας, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης, όπως είναι και το μίσος κάποιων ενάντια στην Εθνική Αντίσταση, το έργο της και το φιλολαϊκό - κοινωνικό περιεχόμενό της".

Λουτράκι - Περαχώρα

Στην τακτική συνέλευση των μελών του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ,που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, εκτός από τον απολογισμό της Διοίκησης συζητήθηκαν και όλα τα προβλήματα των αντιστασιακών και γενικότερα τα ζητήματα εσωτερικά και εξωτερικά που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα. Συμπερασματικά κατέληξαν ότι:

Η εξωτερική πολιτική κατάσταση οξύνεται συνεχώς στην περιοχή των Βαλκανίων, λόγω της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή και τη χώρα μας. Κύπρος και Αιγαίο οδηγούνται σε διχοτόμηση σύμφωνα με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Στο εσωτερικό της χώρας συντελείται συμπαιγνία σε βάρος του λαού, με την παγίδα του λεγόμενου "Κοινωνικού διαλόγου", που στην πραγματικότητα σημαίνει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα για το λαό και εξάρτηση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παρά τις υποσχέσεις, καθυστερεί απαράδεχτα. Οι συνθήκες ζωής των αγωνιστών συνεχώς χειροτερεύουν, όπως και των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων.

Κλείνοντας δηλώνουν: Παλεύουν για την υπεράσπιση της Ειρήνης, Δημοκρατίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας. Συμμετέχουν και αγωνίζονται κατά της μονόπλευρης λιτότητας, ακρίβειας, ανεργίας και κάθε αντιλαϊκού μέτρου των κυβερνήσεων.

Τέλος καλούν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να παλέψει για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο.

ΠΕΕΠΠ ΚΙΛΚΙΣ
Απένειμαν τιμητικά μετάλλια

"Οταν ανακοινώθηκε από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ότι θα απονεμηθούν τιμητικά αναμνηστικά μετάλλια σε ζώντες και νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ της περιοχής μας, αμέσως στο παράρτημά μας, του ΚΙΛΚΙΣ,παρουσιάστηκαν πολιτικοί πρόσφυγες που για πρώτη φορά βλέπαμε. Αμέσως αρχίσαμε τη δουλιά. Τυπώσαμε διπλώματα τιμής με το όνομα των υποψηφίων για τα μετάλλια και τα στείλαμε. Η δουλιά αυτή μας μαζικοποίησε και δημιούργησε ένα γερό πυρήνα γύρω από την οργάνωση. Το αποκορύφωμα της όλης δουλιάς μας φάνηκε στη συγκέντρωση που διοργανώσαμε στο Χωριό Χωρύγι την Κυριακή 4 Μαϊου 1997, για την απονομή των μεταλλίων. Το χωριό αυτό έδωσε, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και αργότερα στον Εμφύλιο, πολλούς αγωνιστές. Το Φεβρουάριο του 1944 καμουφλαρίστηκε σ' αυτό το χωριό το 13ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Και το 1947, με επικεφαλής τον Ζαχαριάδη, από δω πέρασε και έμεινε ολόκληρη η καθοδήγηση του Κόμματος πριν φύγει για το βουνό. Το Χωρύγι έδωσε ένα λόχο μαχητές στο ΔΣΕ, 90 περίπου άτομα, όλοι νέοι από 16 έως 35 χρόνων. Από αυτά τα παλικάρια 30 δε γύρισαν πίσω ποτέ, πέσανε στις μάχες την περίοδο του εμφυλίου.

Αυτούς τους αγωνιστές τιμήσαμε στην εκδήλωσή μας, στην οποία κατέφθασαν από νωρίς πρώην ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες και μαχητές του ΔΣΕ άνδρες και γυναίκες. Καλή παρουσία είχαν και οι νέοι που ήρθαν να παρακολουθήσουν το μνημόσυνο των πεσόντων και την απονομή των μεταλλίων. Οσο περνούσε η ώρα τόσο ο κόσμος γινόταν πιο πολύς, με αποτέλεσμα να μη φθάνουν οι καρέκλες του καφενείου, που ευγενικά μας είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης του, Νίκος. Περίμενε και αυτός με ανυπομονησία να παραλάβει το μετάλλιο του πατέρα του, που δε γνώρισε, γιατί τον κατακρεούργησαν οι ΜΑΥδες, μαζί με άλλους πατριώτες, όταν αυτός ήταν 4 ετών, το 1948.

Ο Πρόεδρος του παρ/τος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συγκρότηση του ΔΣΕ, που από ομάδες καταδιωκομένων αγωνιστών που ήταν, κατόρθωσε να γίνει ένας υποδειγματικός στρατός, δίνοντας μάχες νικηφόρες παρ' όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζε, χωρίς ποτέ να παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και νόμους.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών, μέσα σε μια πολύ συγκινησιακή ατμόσφαιρα, και τέλος η απονομή των μεταλλίων.

Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μέλος του Παρ/τος Κιλκίς της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων

Εκδηλώσεις
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Από σήμερα ξεκινά η εκδρομή που διοργανώνει η ΠΕΑΤΑΘ έως 6 Ιούλη, στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ, στις περιοχές Κοζάνη, Λιβερό, Περιβόλι, Φούρκα, με συμμετοχή στη συγκέντρωση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ..
  • Το Παράρτημα ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 6 - 7 - 97 στις 11 π.μ., στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της περιοχής, της περιόδου 1940 - 1949. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 13 - 7 - 97 στις 11 π.μ.,την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη Στυμφαλία, για την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολίδας - Κορινθίας, στις 1 - 3 Ιούλη 1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
  • Το ΚΣ της ΠΕΑΤΑΘ και τα Παραρτήματα ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, τιμώντας τη μνήμη μαχητών του ΔΣΕ, στρατιωτών και πολιτών που έπεσαν από τη φοβερή χιονοθύελλα στις 12 - 4 - 1947 στη ΝΙΑΛΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 13 - 7 - 97, στον Αυχένα της Νιάλας όπου βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων. Πληροφορίες για εξασφάλιση μεταφοράς από Καρδίτσα, στα γραφεία του Παρ/τος, Αβέρωφ 5, τηλ.: 21.946.
  • Ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,στις 12 - 13 Ιούλη '97 (Σάββατο - Κυριακή), τιμώντας την 53η επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της Αμφιλοχίας που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, διοργανώνουν πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφιερώνεται στα 52 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.
Ιάκωβος Κατσόγιαννος

Ενα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του αγωνιστή Ιάκωβου Κατσόγιαννου,μόνιμου αξιωματικού του Αλβανικού Μετώπου και του ΕΛΑΣ, ταξίαρχου ΕΑ, που πέθανε στις 24-2-97 και κηδεύτηκε στο Β Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε στο Κλειστό Ευρυτανίας το 1907. Τελείωσε το Γυμνάσιο Καρδίτσας με άριστα. Το 1925 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και αριστούχος αποφοίτησε.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, λοχαγός πυροβολικού, τιμήθηκε με τον Σταυρό Γ Τάξεως.

Το Σεπτέμβρη του '41 συλλαμβάνεται από τις ιταλικές αρχές κατοχής και κλείνεται στις φυλακές Αβέρωφ με την κατηγορία των "εχθρικών ενεργειών εναντίον του Αξονος Γερμανίας - Ιταλίας" και συγκεκριμένα ότι ήταν σύνδεσμος μεταξύ των αντιστασιακών αρχηγών. Ομως δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του και απολύθηκε.

Γυρίζει στο χωριό του, εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και προσλαμβάνεται στο Επιτελείο του Γενικού Στρατηγείου.

Το Σεπτέμβρη του 1943, στη μάχη που έγινε στο Μουργκάνι (κοντά στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας), μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, διοικεί ιταλικό πυροβολικό - της Μεραρχίας "Πινέρολο", που είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ - και απέκρουσε τους Γερμανούς που σχεδίαζαν ν' ανεβούν στην Πίνδο.

Μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού, το 1945 του απονέμεται ο βαθμός του Ταγματάρχη. Στα χρόνια που ακολουθούν βρίσκεται εκτοπισμένος μαζί με τον Στέφανο Σαράφη και άλλους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ στον Αη - Στράτη.

Το 1985, αφού ανακλήθηκαν τα Βασιλικά Διατάγματα που ίσχυαν από 14-1-1958, του απονέμεται ο βαθμός του Ταξίαρχου ΕΑ.

Ο Ιάκωβος Κατσόγιαννος (άκρο δεξιά), μαζί με άλλους συνεξόριστους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ στον Αη - Στράτη το 1951

Ο καθηγητής Γ. Κωνσταντινίδης κάνει το προσκλητήριο των νεκρών του χωριού Χωρύγι Κιλκίς, στο πολιτικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε εκεί

Στιγμιότυπο από τη μαζική και πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 29-6-97 στις Κορυσχάδες, στο γιορτασμό της επετείου της σύγκλησης της πρώτης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), Κυβέρνησης του Βουνού, το Μάη του 1944 (φωτό Γ. Λιονάκης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ