ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
Σμίλεψε την κίνηση της ζωής

Ο σπουδαίος, αλλά σεμνός καλλιτέχνης πέθανε την Τρίτη και κηδεύεται σήμερα 6.30 μμ, από το Νεκροταφείο Κηφισιάς

"Η ζωή υπάρχει μόνο μέσα στην κίνηση" έλεγε ο Δημήτρης Καλαμάρας.Και τη ζωή, πραγματικά, την "αιχμαλώτιζε" μέσα στο έργο του αυτός ο υποδειγματικού ανθρώπινου και καλλιτεχνικού ήθους γλύπτης, έως ότου έπαυσε για τον ίδιο η "κίνηση" της ζωής. Ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ, στο σπίτι του, η ζεστή και μεγάλη καρδιά του Δ. Καλαμάρα σταμάτησε να χτυπά. Εκείνος πέρασε στον κόσμο της σιωπής, αφήνοντας πίσω του τα δεκάδες "παιδιά του". Μια πλούσια και σημαντική γλυπτική δημιουργία, αλλά και καταγραμμένη τη βαθύτατα προοδευτική, αριστερή σκέψη του, τα οράματά του για την κοινωνία και την τέχνη.

Το έργο του σίγουρα δε χρειάζεται ετικέτες. Η εσωτερική δύναμη, η ποιότητα και η μεγαλοσύνη της εκφραστικής του γλώσσας, η σχεδιαστική τελειότητα και η ειλικρίνεια που αποπνέουν τα γλυπτά του, δε χρειάζονται "συστατικές επιστολές".

Μακριά από τα "φλας της δημοσιότητας", στη μακρόχρονη εικαστική του πορεία, ο Δημήτρης Καλαμάρας επέλεξε τη σεμνή και σιωπηλή δημιουργία. Μία δημιουργία που δεν είχε σχέση με "δημόσιες σχέσεις" ή ακόμα και με τις παρουσιάσεις έργων του σε ιδιωτικούς χώρους. Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη,αποτελούσε χρέος από την πολιτεία.

Γεννημένος το 1924 στη Φλώρινα, σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας,με δάσκαλό του τον Μ. Τόμπρο."Θυμάμαι έντονα τα χρόνια των σπουδών μου μαζί του", ανέφερε ο καλλιτέχνης, "και κυρίως τις ακούραστες εκείνες αφηγήσεις του για τις μέρες του Παρισιού, για γεγονότα και πρόσωπα που είχε γνωρίσει (...). Σ' αυτά που έλεγε, πολλές φορές, διαπίστωνα μιαν αντίφαση. Αργότερα όμως, όταν βρέθηκα στο σταυροδρόμι, κατάλαβα ότι είχε δίκιο, γιατί τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά και μονοσήμαντα, όσο νομίζει κανείς όταν ξεκινάει".

Από την ΑΣΚΤ αποφοίτησε το 1953, με το πρώτο βραβείο γλυπτικής. Το 1955 μία υποτροφία του ΙΚΥ θα του επιτρέψει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και της Ρώμης.

Στην Ιταλία, ο Δ. Καλαμάρας θα ξαναβρεθεί το 1984. Μετά από τριάντα χρόνια, δάσκαλος πια στην ΑΣΚΤ (από το 1966) θα περπατήσει στα ίδια μέρη που σαν μαθητής πρωτογνώρισε και που συνέβαλαν θετικά στη διαμόρφωσή του. Από το ταξίδι του στην Ιταλία το 1984, έγραφε χαρακτηριστικά: "Επείστηκα ότι η μεγάλη τέχνη ήταν πίσω από αυτό που ονομάζουμε "Αναγέννηση" (πώς να την ονομάσω; μοιάζει με τον νικημένο, που η Ιστορία ξεχνά το όνομα, ακόμη και το πέρασμά του). Οι νικητές και "καταστροφείς" μένουν στη συνείδηση της ανθρωπότητας σαν οι μοναδικές "αξίες"".

"Τονισμένη μνημειακότητα και εξπρεσιονιστικά στοιχεία", γράφει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου,"είναι τα χαρακτηριστικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παλιότερες γνωστές μας προσπάθειες του Καλαμάρα γύρω στο 1960-1965, όπως ο "Ανδριάντας του Αγγελή Γάτσου",η "Γυναικεία Φιγούρα",ο "Ανδριάντας του Κώττα".Χωρίς το παραμικρό ίχνος ρητορείας, με τη στάση του σώματος και την κατεύθυνση του κεφαλιού, την ανάπτυξη των επιπέδων και την επιβολή των όγκων μάς δίνει όλο το εσωτερικό περιεχόμενο των μορφών που παρουσιάζονται".

"(...) Την πάλη του Καλαμάρα με το υλικό του για την ολοκλήρωση των προθέσεών του, τη διαπιστώνουμε σαφέστερα στο πλήθος των σπουδών του για τον "Μέγα Αλέξανδρο" της Φλώρινας, έργο στο οποίο, αναμφίβολα, συγκεφαλαιώνονται όλες οι μέχρι σήμερα αναζητήσεις του, γύρω από το θέμα "Αλογο και Αναβάτης" που τον απασχόλησε πολλά χρόνια".

"Παράπλους" και "Συνθέσεις"

"Ταξίδι" πριν τις διακοπές του καλοκαιριού επιχειρεί φέτος ο "5ος Μουσικός παράπλους",που ξεκινά σήμερα στο "Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης" (Μιλήτου και Κορίνθου). Μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν έξι σημαντικές συναυλίες, με στόχο "να δημιουργηθεί η μαγική αίσθηση του ταξιδιού μέσα από τη μουσική".

Συγκεκριμένα σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία των Χρήστου Νικολόπουλου - Κώστα Μακεδόνα.Στις 7/7 οι "Στέρεο Νόβα",μαζί με την Πόπη Αστεριάδη θα ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις. Ακολουθεί (9/7) η συναυλία των Μελίνας Κανά - Γεράσιμου Ανδρεάτου,που συμπράττουν με επιτυχίες τους και καλά τραγούδια του νεολαϊκού χώρου. "Των τραγουδιών η μέθη" τιτλοφορείται η βραδιά με τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη (11/7), ενώ μία έκπληξη επιφυλάσσουν στις 16/7 οι "Ακτιβ Μέμπερ" και η "Λευκή Συμφωνία".

Το α μέρος του "Μουσικού Παράπλου '97" κλείνει με την πρώτη πανελλήνια εμφάνιση (26/7) των Ορφέα Περίδη - Αλκίνοου Ιωαννίδη,ενώ στις 5/9 φιλοξενείται μεγάλη ροκ συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Στη Βέροια θα συναντηθούν "Οι φίλοι", "Το θέατρο", "Οι μνήμες", "Το τραγούδι", "Οι νέοι" και "Η παράδοση". "Συνθέσεις, έξι διαστάσεις πολιτισμού",τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβρη, για "να συνθέσουν το σημερινό πολιτιστικό πρόσωπο της Βέροιας". Οι εκδηλώσεις - που διοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας - άρχισαν χτες στο θέατρο Αλσους "Μ. Μερκούρη", όπου και αύριο και μεθαύριο (9μμ) θα συναντηθούν Μπάντες Χάλκινων των Βαλκανίων.Αύριο (10πμ - 2μμ), στις "Σαραντόβρυσες", θα γίνει στρογγυλό τραπέζι για την "Καταγωγή της Μπάντας Χάλκινων στα Βαλκάνια",ενώ σήμερα τις ίδιες ώρες, στην αίθουσα της "Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών", θα προβληθούν ταινίες - ντοκουμέντα.
20ό Φεστιβάλ Πεντέλης

Το 20ό Φεστιβάλ Πεντέλης θα γίνει και φέτος στο μαγευτικό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, από 25/8-16/9, αφιερωμένο στους "Σούμπερτ και Μπραμς".Το πρόγραμμα, πλούσιο σε κλασικό και ξένο ρεπερτόριο, αλλά και σε ελληνική έντεχνη μουσική, θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιόλογα ονόματα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο της κλασικής μουσικής, της όπερας και του θεάτρου. Μεταξύ αυτών, οι Αρης Γαρουφαλής, Τάτσης Αποστολίδης, Μίκαελ Σμυρνόφ, Νίνα Ευαγγέλου, Μίμης Πλέσσας, Βασίλης Λέκκας, Βασίλης Σαλέας,οι σολίστ Γιώργος Πέτρου και Χρήστος Παπαγεωργίου,το πενταμελές συγκρότημα παλιάς ευρωπαϊκής μουσικής "Κέλσος",το "Ελληνικό Χορόδραμα Ρ. Μάνου",ο συνθέτης και πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος,οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης και Θέμις Μπαζάκα.Την αυλαία θα ανοίξουν ο βαρύτονος Θεόδωρος Λαμπρινός,του οποίου την παρουσία θεωρεί "μεγάλη τιμή" το Φεστιβάλ, και η σοπράνο Χριστίνα Ανδρέου.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη και δασκάλου Δημήτρη Καλαμάρα.

Το ήθος και η προσφορά του στην Τέχνη, η μεγάλη συμβολή του στους κοινωνικούς αγώνες σηματοδότησαν τη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στη δημιουργία και τον εργαζόμενο άνθρωπο.

Η ΚΕ συλλυπείται την οικογένειά του.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

  • Επίσης συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δημήτρη Καλαμάρα έστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης.
Δεν πληρώνει ... δεν πληρώνει

Ο ΕΟΤ αρνείται τους χαρακτηρισμούς του, όπως "κακοπληρωτής", αλλά η απάντησή του στα δημοσιεύματα για τη μη καταβολή από τον ΕΟΤ στο ΥΠΠΟ του τέλους για τη χρήση λ. χ., του Ηρωδείου, επαληθεύει το χαρακτηρισμό.Το ΚΑΣ στη συνεδρίαση της Τρίτης επισήμανε τη μη καταβολή του τέλους - 13,5 εκατ. - για τις εκδηλώσεις του Ιουνίου στο Ηρώδειο. Αλλά παρά τη ρητή απόφασή του να διακόψει το Φεστιβάλ Αθηνών, εάν δεν καταβληθεί ο πρώτος μήνας, τελικά έδωσε άλλες 30 μέρες παράταση. Αρνήθηκε, όμως το αίτημα του ΕΟΤ να μη δώσει τέλος για τις παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής και της καναδικής Ορχήστρας Μπαρόκ Ταφελμιούζικ, επειδή κατά τον ΕΟΤ οργανώθηκαν από τα συγκροτήματα, τα οποία εισέπραξαν τα έσοδα. Στο αίτημα αυτό ο ΕΟΤ επιμένει με χτεσινή του απάντηση, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι παραπάνω παραστάσεις και όσες ακόμα πραγματοποιούνται με ευθύνη των συγκροτημάτων συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο κατατέθηκε ως "πακέτο" στο ΚΑΣ και για το οποίο ο ΕΟΤ ζήτησε έγκριση.

Αρα, αντί ο ΕΟΤ να ζητά από το ΥΠΠΟ "να απευθυνθεί στα ίδια τα συγκροτήματα για την είσπραξη του ποσού", ...λογικότερο είναι να απευθύνεται ο ίδιος ο ΕΟΤ ως διοργανωτής και ως οφείλει.

Φεστιβάλ κρουστών

Τριάντα τρεις συναυλίες διαφορετικών μουσικών ειδών, αλλά με βασικό άξονα τα κρουστά, σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, εκθέσεις κλπ., συνθέτουν το πρόγραμμα της Πρώτης Διεθνούς Συνάντησης Κρουστών,που θα πραγματοποιηθεί (20/10-22/11) στο Δήμο Περιστερίου (εκθεσιακός χώρος). Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα δίνονται καθημερινές συναυλίες Ελλήνων και ξένων μουσικών, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα "Ελληνική Μουσική και Παιδεία", θα γίνουν σεμινάρια και εργαστήρια που αφορούν στον κόσμο των κρουστών, διαγωνισμοί νέων ταλέντων, εκθέσεις μουσικών οργάνων, βιβλίου, CD, βίντεο, έκθεση έργων που έχουν γραφτεί για κρουστά, έκθεση Ελλήνων κατασκευαστών κρουστών κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ