ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο

Αθάνατη ποίηση

Από πίστη στη διαχρονική αξία της λαϊκής μας παράδοσης,στην απειρόκαλλη ομορφιά της, στην ανεκτίμητη συμβολή της (θεματική και μορφολογική) στον πολιτισμό μας, στην εξεγερτική επίδρασή της στους αγώνες του λαού μας και στην εξυψωτική δύναμη και στην παρηγορητική γλυκύτητά της για τα συλλογικά πάθη του λαού και τα ατομικά δράματα κ. ο. κ., η στήλη αυτή θα"συστήνει" βιβλία που διασώζουν από τη λήθη και υπερασπίζονται, σαν λαϊκό"φυλακτό" κατά των αλλοτριωτικών καιρών μας, μορφές του λαϊκού πολιτισμού μας. Τέτοιο βιβλίο, προσφορά ιδιαίτερα για τους νέους που παραπλανημένοι - από μύρια όσα - ίσως θεωρούν "αναχρονιστική" τη λαϊκή τέχνη, είναι "Το περιβόλι της λαϊκής μας παράδοσης" (εκδόσεις "Δωδώνη"). Συγγραφέας του είναι ο Ηπειρώτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και εκπαιδευτικός Νίκος Α. Σκόπας,ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του "υπηρετεί" - ερευνητικά και συγγραφικά - την ιστορία και λαογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Το βιβλίο του αυτό, με ορθές προλογικές κρίσεις του συγγραφέα για τις εθνικολαϊκές μας αξίες και το λαϊκό πολιτισμό μας, αφορά στη δημοτική ποίηση της Ηπείρου. Ο συγγραφέας με γλαφυρή, θερμή γλώσσα, με αγάπη, θαυμασμό, με σφαιρική ιστορικο - κοινωνικο - πολιτιστική αντίληψη, γνώση, αλλά και αναλυτική και συνθετική ικανότητα, διαρθρώνει το υλικό του σε μικρά κεφάλαια, από τα οποία με συμπυκνωμένα κείμενα του Ν. Σκόπα και ανθολογημένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα (και τοπικές παραλογές) δημοτικών ποιημάτων, παρελαύνει ο τεράστιος θεματικός πλούτος της δημοτικής μας ποίησης. Πραγματικά θαυμάζει κανείς τη θεματική ευρύτητα, τη θυμοσοφία του ανώνυμου ποιητή λαού μας. Τη σεβαστική σχέση του με τη φύση και τα όντα της. Τη συμπαντική του αντίληψη κι ας μην είχε βήμα από τον τόπο του. Την αίσθηση του μέτρου, του ρυθμού, της αρμονίας, που διαθέτει. Σαγινεύεται με την ποιητική "σοφία" του για όλα τα ανθρώπινα και για τον αέναο κύκλο της ζωής και της φύσης. Συνεπαίρνεται με την ελεύθερη - σαν τα πουλιά και σαν τον άνεμο - φαντασία του. Με τις "ακροβασίες" του ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο. Στο μελισμένο λυρισμό, στον κοινωνικό - ιστορικό ρεαλισμό, στον υπερρεαλισμό, στο συμβολισμό και την αλληγορία. Αλήθεια ο ποιητής λαός κατόρθωσε "να γίνει δάσος η ζωή κι η τέχνη περιβόλι".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Αντίγραφα του Σημίτη

Ρωτήθηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ (Ν. Αλογοσκούφης και Δ. Κωστόπουλος), ποιες είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ιδού τι περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η απάντησή τους: "Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια περιορισμού των δημοσίων δαπανών (!)... Να γίνουν αποκρατικοποιήσεις (!) και βέβαια δεν πρέπει να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των βιομηχάνων". Με άλλα λόγια, η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να αφεθεί στους νόμους της αγοράς και τον ανύπαρκτο πατριωτισμό των μεγαλοβιομηχάνων. Η αλλιώς, ό,τι κάνει η κυβέρνηση Σημίτη και ό,τι επιβάλλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ομως, δε σταμάτησαν εκεί οι εκπρόσωποι της ΝΔ. Υπερθεμάτισαν υπέρ της παραπέρα μείωσης στις αυξήσεις των μισθών. "Πραγματικά υπάρχει ανάγκη για αποκλιμάκωση των αυξήσεων των μισθολογικών", τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης. Εκεί που επιχείρησε να διαφοροποιηθεί τάχα από την κυβέρνηση είναι στο ότι "αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε πνεύμα συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων".

Και μετά ψάχνονται στη Ρηγίλλης γιατί δεν μπορούν "να πάρουν τα πάνω τους". Μα γιατί να προτιμήσουν οι ψηφοφόροι τα αντίγραφα του Σημίτη;

Μεσούτ Γιλμάζ

Στην πολυπόθητη θέση του πρωθυπουργού αναδείχτηκε και πάλι ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, ο Μεσούτ Γιλμάζ, που φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος της αντιπαράθεσης του πρώην πρωθυπουργού Ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κερδίζοντας τη συγκατάθεση του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας του Ισμέτ Σεζγκίν και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Μεσούτ Γιλμάζ παρουσίασε τη νέα του κυβέρνηση. Αναμένεται, μάλιστα, να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της τουρκικής Βουλής χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ αλλά και αρκετών βουλευτών της Τανσού Τσιλέρ που αποσκίρτησαν κατά ομάδες από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ φρόντισε με τις δηλώσεις του να "δικαιώσει" πλήρως την "επιλογή" της ηγεσίας του τουρκικού στρατού, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, θα μειώσει τις ώρες των θρησκευτικών στην εκπαίδευση, ενώ προχώρησε, ήδη, στο "πάγωμα" της αναπαλαίωσης πολλών τζαμιών. Εξαπέλυσε, δε, δριμεία επίθεση, μέσω ανακριτικών διαδικασιών, σε ανώτερους, νυν και πρώην, αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας, με την κατηγορία ότι "υπέκλεπταν" απόρρητα στρατιωτικά μυστικά για λογαριασμό της ισλαμικής πρώην κυβέρνησης."Ο ισλαμικός εξτρεμισμός δεν πρόκειται να πάρει ανάσα", δήλωσε κατηγορηματικά ο Μεσούτ Γιλμάζ και μοιάζει διατεθειμένος να πείσει τους πάντες για την αποφασιστικότητά του.

Σιγά!

Θ' αλλάξει

το κεφάλαιο,

θα γίνει, λέει,

άγιο,

σιγά μη γίν'

αλλιώτικο

το κέρατο

το τράγειο!

Θ' αλλάξει

το κεφάλαιο,

δε θα 'ναι

όπως πρώτα

σιγά μη γίν'

ενάρετη

του δρόμου

η κοκότα!

Θ' αλλάξ'

ο καπιταλισμός,

το είπε

ο Σημίτης,

σιγά μη γίνει

έντιμος

ο αρχιλωποδύτης!

Ο οίστρος

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι...

Τι συμβαίνει και ενώ μέχρι και το πρώτο πεντάμηνο του 1997 τα επίσημα στοιχεία, που δίνονταν - όταν δίνονταν - στη δημοσιότητα, έδειχναν σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 1997, σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί (15,6%), ξαφνικά χτες από στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαπιστώσαμε μια αύξηση εσόδων της τάξης του 17,5% στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους;

Αναρωτιέστε κι εσείς τι έγινε; Πρόκειται για προσωρινά ταμειακά στοιχεία. Δηλαδή, στο συνολικό ποσό των δημοσίων εσόδων που εισπράχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1997, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τα ποσά που εισέπραξε η κεντρική διοίκηση από τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με την πραγματική πορεία που σημειώνουν τα έσοδα, ακολουθεί για άλλη μια φορά την προσφιλή της τακτική να "βαφτίζει το κρέας ψάρι". Ας μην ξεχνούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει κατά καιρούς με στόμφο ότι προτίθεται να πιάσει τα "μεγάλα ψάρια" φοροφυγάδων, και πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι έβαλε "λουκέτο" λόγω φορολογικών παραβάσεων σε μία ταβέρνα κι ένα αναψυκτήριο...

Μια ευεξήγητη επίθεση

Η συκοφαντική επίθεση, αλλά και το μέγεθος της συκοφαντίας, που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός ενάντια στο ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά ανεξήγητα είναι. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα ότι το ΚΚΕ αποτελεί το συνεπέστερο αντίπαλο της πολιτικής του. Γνωρίζει ότι οι κομμουνιστές συνιστούν τον πλέον επικίνδυνο ανατροπέα της πολιτικής του "μονόδρομου" που προωθεί η κυβέρνηση. Παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται την όλο και ευρύτερη απήχηση των θέσεων του Κόμματος. Καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ τού "χαλάει τη σούπα".

Προφανώς, ανησυχούν όλ' αυτά την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός καταφεύγει σε όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", στην τρομο-λαγνεία τού "ή υποτασσόμαστε στην ΕΕ ή έρχεται καταστροφή", στη διαστρέβλωση και γκεμπελικού τύπου συκοφάντηση των αντιπάλων του. Οταν ο Κ. Σημίτης έφτανε προχτές σε τέτοιο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, υπαινισσόμενος ότι το ΚΚΕ ακολουθεί "παράλληλη" πορεία με τον Λεπέν (!), ήξερε τι τον καθοδηγούσε. Τον καθοδηγούσε ο φόβος που διακατέχει την ολιγαρχία και τους πολιτικούς υπαλλήλους της απέναντι σε όσους μπορούν και θα ανατρέψουν τα σχέδιά τους.

Ο "εκσυγχρονισμός" ως μέσο

Το είπε ένας από τους ομιλητές, ο καθηγητής Οικονομικών Λίο Πάνιτς, που ακολούθησαν στο βήμα τον Κ. Σημίτη στην πρόσφατη εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ: "Ο εκσυγχρονισμός, αυτή η πολύ αγαπημένη λέξη για όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, αφορά περισσότερο στην προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση παρά στην κατανόηση και τελικώς την υπέρβασή της".

Προφανώς είπε τη μισή αλήθεια, προσπαθώντας να εξωραϊσει την κατάσταση. Ο εκσυγχρονισμός είναι το μέσο των σοσιαλδημοκρατών για να υπηρετήσουν καλύτερα τη "νέα τάξη πραγμάτων" και το νεοφιλελευθερισμό, ενώ στο όνομα της παγκοσμιοποίησης καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την υποταγή.

Εργαλείο η ανεργία για το ΣΕΒ

Η ωμότητα και ο κυνισμός είναι το σήμα κατατεθέν των βιομηχάνων και δε διστάζουν να το εκφράζουν και στις δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις τους. Από την άποψη αυτή έχει σημασία το σκεπτικό της ηγεσίας του ΣΕΒ στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη, και όχι μόνο. Κάθε σοβαρή οργάνωση, είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, πρέπει να έχει έτοιμες επιτελικές απόψεις και σκέψεις. "Πόσες θα χρησιμοποιεί, πότε θα τις χρησιμοποιεί είναι θέμα και μιας κοινωνικής δυναμικής. Κάποια στιγμή η κοινωνία μπορεί να μην αποκλείει οποιαδήποτε χρήση αυτών των απόψεων (σ.σ. του ΣΕΒ) και κάποια άλλη μπορεί. Εξαρτάται από τις οικονομικές πιέσεις, εξαρτάται από την άνοδο της ανεργίας"!

Με άλλα λόγια, η ηγεσία του ΣΕΒ ομολογεί ότι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβληθούν τα πλέον σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, γιατί τότε εξασθενούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων! Είναι κι αυτός ένας λόγος, που θέλουν όλους τους εργαζόμενους να τους "μετατάξουν" στην κατηγορία του μερικώς απασχολούμενου, δηλαδή του ημιάνεργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ