ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία, υπόθεση όλων των εργαζομένων
  • Συνεχίζεται η απεργία της ΕΙΝΑΠ ενώ αύριο το πρωί θα γίνει εκδήλωση συνδικάτων και συνταξιούχων έξω απ' τον "Ευαγγελισμό", ώρα 9 π.μ.
  • Αύριο η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο "Σωτηρία"

Με την ίδια μαχητικότητα συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την απεργία που έχει κηρύξει η ΕΙΝΑΠ με κύριο αίτημα την απόσυρση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου.

Η απεργία λήγει αύριο και στις 11 πμ θα γίνει νέα γενική συνέλευση στο νοσοκομείο "Σωτηρία" για να αποφασιστεί ηπαραπέρα πορεία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εισάγει το νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου "Σωτηρία" περιφρούρησαν την απεργία κάνοντας εισαγωγή μόνο των υπερεπειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο. Οι γιατροί του νοσοκομείου "Μεταξά" ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα κάνουν κατάληψη στο νοσοκομείο και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: "Συμμετέχοντας στην απεργία της ΕΙΝΑΠ κάνουμε κατάληψη του νοσοκομείου και μαζί με τα άλλααιτήματα της απεργίας απαιτούμε και διεκδικούμε τη διατήρηση και υποστήριξη του αντικαρκινικού χαρακτήρα του "Μεταξά". Για να γίνει αυτό πρέπει να εξοπλιστεί με υψηλή τεχνολογία και να στελεχωθεί με το απολύτως εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα οι γιατροί του νοσοκομείου "Μεταξά" ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και να σταματήσουν τα άλλα σχέδια που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και εξαθλιώνουν τους λειτουργούς της".

Η εκδήλωση στον "Ευαγγελισμό"

Πέντε συνδικάτα εργαζομένων και μια συνταξιουχική οργάνωση της Αθήνας οργανώνουν αύριο Τετάρτη εκδήλωση αλληλεγγύης στους νοσοκομειακούς γιατρούς έξω απ' τον "Ευαγγελισμό", ώρα 9 πμ, και με αίτημα την απόσυρση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου.

Την εκδήλωση οργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,οΣύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και καλούν στην εκδήλωση τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά επισκέφτηκε το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται στο πλευρό τους διεκδικώντας από κοινού την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τα προβλήματα των εργαζομένων βρίσκονται σε συνεχή όξυνση, οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπιούνται καθημερινά μετά από την απαίτηση του κεφαλαίου και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνουν οι οργανωτές της εκδήλωσης στον "Ευαγγελισμό" και υπογραμμίζουν: "Μαζί με όλα αυτά η κυβέρνηση έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με το αντι - ΕΣΥ Νομοσχέδιο και τα μέτρα που κατά καιρούς παίρνει στο χώρο της υγείας, τα αγαθά των υπηρεσιών της υγείας θα γίνουν ακριβοπληρωμένα και απρόσιτα, για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους που είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Τα συνδικάτα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και απαιτούν "Δημόσια Δωρεάν και Αναβαθμισμένη Υγεία για όλο το Λαό, να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και να μην καταστραφούν τα ασφαλιστικά ταμεία".

Και η ανακοίνωση των συνδικάτων καταλήγει: "Η υπόθεση της υγείας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, είναι υπόθεση όλων των συνδικάτων, για αυτό τα συνδικάτα μας ξεκινούν την παρέμβασή τους με την εκδήλωση απ' τον "Ευαγγελισμό" με αιτήματα την απόσυρση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου και δημόσια δωρεάν υγεία για όλους".

Δ. Τσοβόλας: Ορθά αιτήματα

Χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τις θέσεις τους για το νέο νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Τσοβόλας με δηλώσεις χαρακτήρισε ορθά τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών γιατί "με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα κατά τρόπο απαράδεκτο σε τμήμα διακοπών της Βουλής, υποσκάπτεται συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων".

"Το ΔΗΚΚΙ συνέχισε ο Δ. Τσοβόλας, αφού άκουσε τις τεκμηριωμένες απόψεις της ΕΙΝΑΠ, θα δώσει τη μάχη μέσα στη Βουλή, ώστε να αποτρέψει την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου, παλεύοντας για ένα άλλο νομοσχέδιο που θα αναβαθμίζει το ΕΣΥ και το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και θα αντιμετωπίζει άμεσα τα καυτά προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις στα Νοσοκομεία".

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Πολύπλευρη επίθεση στους γιατρούς

Μετά τη συκοφαντία σημειώθηκε επίθεση σε βάρος γιατρού, ενώ άρχισε και εισαγγελική έρευνα

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" καθώς μετά την τηλε-φασιστική επίθεση του "Σκάϊ" για αφαίρεση και εμπορία νεφρού καρκινοπαθούς, ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από γιο ασθενούς που απεβίωσε στον "Ευαγγελισμό" το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ασθενής, μεγάλης ηλικίας, νοσηλευόταν στη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ήταν βαρύ περιστατικό. Οταν απεβίωσε, ο γιος ξυλοφόρτωσε ένα γιατρό, γιατί - όπως εξήγησε ο γιος του αποβιώσαντος - δεν τον άφησε να πιάσει το χέρι του πατέρα του στις τελευταίες του στιγμές. Ο γιατρός νοσηλεύεται με κακώσεις στο σώμα.

Τα δύο περιστατικά, αλλά και η αξιοπιστία των Μέσων Ενημέρωσης, απασχόλησαν τη χτεσινή γενική συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού". Οι γιατροί ήταν εξοργισμένοι, καθώς εκτιμούν ότι η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας είναι "χλιαρή", όσον αφορά την ασφάλειά τους και τη διάσωση του κύρους τους. Κατήγγειλαν ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης που με τη στάση τους απέναντι στις καταγγελίες περί εμπορίας οργάνων και σε άλλα περιστατικά στο παρελθόν "όπλισαν" το χέρι του ατόμου που κτύπησε σοβαρά το γιατρό. Οπως είπε ο Ηλίας Σιώρας,μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού", στην τοποθέτησή του, "οι τελευταίες επιθέσεις είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των επιθέσεων ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Το χέρι του κυρίου που κτύπησε το γιατρό το όπλισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης και όσοι επιχειρούν να συκοφαντήσουν το έργο των νοσοκομειακών γιατρών".

Καθυστερημένη πρόσκληση απ' τον υπουργό

Μετά πέντε μέρες από τότε που έγινε η συκοφαντική επίθεση εναντίον των γιατρών του "Ευαγγελισμού", ότι δήθεν αφαίρεσαν και πούλησαν το νεφρό καρκινοπαθούς ασθενούς, επιτέλους χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας δέχτηκε τους γιατρούς που κατηγορήθηκαν.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του υπουργού και εκτός απ' τους τέσσερις γιατρούς (Ευ. Χατζηγιαννάκη, Σ. Μπαράτση, Δ. Φαρμάκη και Μ. Σκούλουκα) που δέχτηκαν τη συκοφαντική επίθεση, συμμετείχαν και τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στον "Ευαγγελισμό", Ηλ. Σιώρας και Γ. Βλαχογιώργος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις γιατροί παρουσίασαν στον υπουργό τα συμβάντα και τις ενέργειες για το περιστατικό, ενώ εκ μέρους της Πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ μεταφέρθηκε στον υπουργό η οργή των γιατρών του "Ευαγγελισμού" ενάντια στον τηλε-φασισμό, αλλά και η διαμαρτυρία τους για τη στάση του υπουργείου. Ο Κ. Γείτονας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησε να γίνει, εν ευθέτω χρόνω, μια ευρεία συνάντηση με συμμετοχή των υπουργείων Υγείας και Τύπου, της ΕΣΗΕΑ και νομικών, για τη δεοντολογία των ΜΜΕ στο χώρο της υγείας. Επίσης ο υπουργός ενημερώθηκε για τον ξυλοδαρμό του γιατρού στον "Ευαγγελισμό".

Σήμερα οι γιατροί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" θα συναντηθούν με την ΕΣΗΕΑ.

Η αυριανή εφημερία

Στην αυριανή γενική εφημερία οι γιατροί θα περιφρουρήσουν τον "Ευαγγελισμό", ώστε να γίνονται δεκτά μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Για την ίδια μέρα το σωματείο εργαζομένων του "Ευαγγελισμού" έχει κηρύξει στάση εργασίας 11 πμ - 2.30 μμ και μαζί με τους γιατρούς ενδέχεται να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Τύπου και να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Δ. Ρέππα.

  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μετά τη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών του "Ευαγγελισμού", είπε: "Τα ΜΜΕ όταν αναφέρονται σε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία του λαού και το ΕΣΥ, θα πρέπει να ελέγχουν και να διασταυρώνουν με μεγάλη προσοχή τις πληροφορίες τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος, άθελά τους, να εξυπηρετούν οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας".
Η εισαγγελική έρευνα

Σπ. Χαλβατζής: "Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δε λύνονται με διοικητικά μέτρα και δικαστικές αποφάσεις"

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε αυτεπαγγέλτως χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με βάση τα δημοσιεύματα δύο εφημερίδων, που αφορούσαν το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Το πρώτο δημοσίευμα ήταν της χτεσινής "Απογευματινής" και ανέφερε καταγγελία συγγενών του ασθενή Κ. Φωτιά, ο οποίος τραυματίστηκε το περασμένο Σάββατο, πέφτοντας από το ποδήλατό του. Σύμφωνα με την καταγγελία, "το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρέσχε, δεν ασχολήθηκε πια με τα τραύματά του... Τον έχουν αφήσει μόνο του, χωρίς να του αλλάξουν σεντόνια και μόλις διαμαρτυρηθήκαμε μας είπαν να φέρουμε από το σπίτι μας". Το δεύτερο δημοσίευμα ήταν της "Ελευθεροτυπίας" και ανέφερε ότι το Σάββατο, που το νοσοκομείο εφημέρευε, γίνονταν δεκτά μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Συγκεκριμένα, "από τα 100 περίπου περιστατικά που μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα του 166, έγιναν δεκτά ως αργά το απόγευμα τα 15. Επιτροπή γιατρών περίμενε τους ασθενείς λίγο μετά την κεντρική είσοδο, κάποιοι άνοιγαν την πόρτα του ασθενοφόρου εκεί επιτόπου, μάθαιναν για την κατάσταση του ασθενή και αναλόγως του επέτρεπαν την είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία ή τον έστελναν σε άλλο νοσοκομείο".

Στην εντολή για την έρευνα, που έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Ασφάλεια, ζητείται να ερευνηθεί: "Αν έχουν τελεστεί ή τελούνται αξιόποινες πράξεις από γιατρούς, νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου. Αν κατά την απεργία έχει οριστεί προσωπικό ασφαλείας. Αν είναι νόμιμη η διάκριση των περιστατικών από τους γιατρούς σε υπερεπείγοντα και μη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική".

Στο δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρθηκε και η Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού" και το χαρακτήρισαν ψευδές. Από τα 15 ασθενοφόρα, αναφέρθηκε στη συνέλευση, που ήρθαν μέχρι το μεσημέρι μόνο δύο χρόνια περιστατικά διακομίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία. Επίσης αναφέρθηκε ότι στη γενική εφημερία του Σαββάτου εισήχθη στο Νοσοκομείο μόνο το 1/6 των συνήθως εξεταζομένων περιστατικών.

Η προσβολή των πολιτών

Η αντιμετώπιση μόνο των υπερεπειγόντων περιστατικών από τους γιατρούς του "Ευαγγελισμού" απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Κ. Γείτονα με τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε ότι είναι προσβολή για τους Ελληνες πολίτες να γίνει εξέταση ασθενών πάνω στα ασθενοφόρα, ενώ μίλησε για μέτρα της πολιτείας αν χρειαστούν, λες και οι γιατροί δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους.

Στο θέμα της εισαγγελικής έρευνας αναφέρθηκε χτες βράδυ και ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας στο ξενοδοχείο "Τιτάνια". "Πληροφορηθήκαμε, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, ότι κάποιος εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις απεργίες των γιατρών, επειδή η επιτροπή των γιατρών που όρισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" εξέτασε δήθεν όχι ολοκληρωμένα, για να διαπιστώσει το επείγον ενός περιστατικού πριν την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο. Πάνω σ' αυτό το θέμα θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω: Πρώτον, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δε λύνονται με διοικητικά μέτρα και δικαστικές αποφάσεις. Δεύτερον, θα ήταν καλό κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί με την άθλια κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα φάρμακα, με τα ράντσα, με την ταλαιπωρία του ανθρώπινου πόνου και όχι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών".

"Να πάρει θέση η ΓΣΕΕ"

Επιστολή του γγ και δύο μελών της ΕΕ της ΓΣΕΕ προς το προεδρείο της Συνομοσπονδίας

Τη σύγκληση του Προεδρείου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΓΣΕΕ, με θέμα το νομοσχέδιο για την υγεία, ζητούν ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος και τα μέλη της ΕΕ Γ. Σταυρόπουλος και Ζ. Σώκου με επιστολή που έστειλαν προς τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας με συνέντευξή του στο "Εθνος" (6.7.1997) υποστήριξε ότι "για τα θέματα της δήθεν επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων η καλύτερη απόδειξη είναι η πλήρης συμφωνία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ". Επιπλέον εκκρεμεί και μια συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ΕΙΝΑΠ, καθώς η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε στη μεγάλη σύσκεψη φορέων για το νομοσχέδιο Υγείας, που έγινε στις 30.6.1997 με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ. Η ΓΣΕΕ είχε υποστηρίξει ότι δεν πήρε έγκαιρα την πρόσκληση της ΕΙΝΑΠ.

Στην επιστολή τους προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο Γ. Μαυρίκος, ο Γ. Σταυρόπουλος και η Φ. Σώκου επισημαίνουν: "Εχει δοθεί στη δημοσιότητα και συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την υγεία και η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να περάσει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Ανατρέπει τον μέχρι σήμερα τρόπο χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων με αποφασιστική περικοπή της συμμετοχής στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και μεταφορά του κόστους για νοσήλια στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τσέπες των ασθενών".

Ηδη υπάρχουν ευρύτερες αντιδράσεις και σε εξέλιξη βρίσκεται απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζουν στην επιστολή και καταλήγουν: "Θεωρούμε άμεση την ανάγκη να πάρει θέση στο θέμα η ΓΣΕΕ, να μπει επικεφαλής σε αυτές τις κινητοποιήσεις, να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου και μέτρα που θα ενισχύουν τη δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη περίθαλψη".

ΠΙΣ
Αποτέλεσμα ασύδοτης λειτουργίας

Την αμέριστη συμπαράστασή του στους διωκόμενους γιατρούς του "Ευαγγελισμού", καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον απαράδεκτο διασυρμό τους από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν παρόμοια φαινόμενα διασυρμού, προσβολής της προσωπικής και επαγγελματικής υπόστασης και υπονόμευσης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο ιατρικό Σώμα. "Πρόκειται για το συνδυασμένο αποτέλεσμα της ασύδοτης και πέραν κάθε δεοντολογίας λειτουργίας των ΜΜΕ και της αδιαφορίας των αρμοδίων της πολιτείας, οι οποίοι δε βλέπουν ότι αυτή η "ιατροφάγος" εκστρατεία - όσο κι αν σήμερα τους βολεύει γιατί επισκιάζει τις δικές τους παραλείψεις και ευθύνες - τελικά θα υποσκάψει τα ίδια τα θεμέλια του ΕΣΥ, για το οποίο υποτίθεται ότι τόσο ενδιαφέρονται", τονίζει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωση.

Ο ΠΙΣ απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ "να στέκονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι σε τέτοια θέματα". Ζητά από την κυβέρνηση να προστατέψει το κύρος των λειτουργών της υγείας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται σκληρά και με αυταπάρνηση μέσα σε αντίξοες, τις πιο πολλές φορές, συνθήκες, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου στον ελληνικό λαό.

Να προστατευτείη αξιοπρέπειατων επιστημόνων

Επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιατρών Νοσηλευτηρίων Αθηνών - Πειραιώς υψώνει - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του - "στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας για την κακόβουλη, ύποπτη και υποβολιμαία συκοφαντία ενάντια στους γιατρούς του "Ευαγγελισμού"".

"Μέχρι τώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, μας έλεγαν για τα φακελάκια των γιατρών. Τώρα ανακάλυψαν και εμπόριο οργάνων! Η χώρα μας έγινε τριτοκοσμική και χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τι άλλο θα ακούσουμε και τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Καταξιωμένοι λειτουργοί της Υγείας, με πολυετή θητεία, με αναγνωρισμένο ήθος, με λαμπρές σπουδές, με κοινωνική προσφορά απέραντη, επιστήμονες που έχουν γίνει ολοκαύτωμα στην κοινωνική προσφορά υγείας, δεν έχουν ανάγκη υπερασπίσεως και συνηγορίας. Μιλούν για αυτούς οι χιλιάδες και χιλιάδες των ασθενών τους που ζουν χάρις αυτών. Δεν είναι τα ιδιωτικά ΜΜΕ που υπηρετούν και στηρίζουν τη Δημόσια και Λαϊκή Υγεία. Αυτοί καθημερινά τη διασύρουν, τη συκοφαντούν και τη δίνουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα των αφεντικών τους. Οι γιατροί και όλο το προσωπικό είναι αυτοί που παλεύουν ενάντια στη λιτότητα, στις περικοπές και στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων".

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων.

ΙΚΑ
48ωρη απεργία των γιατρών

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη βδομάδα εξήγγειλαν οι γιατροί του ΙΚΑ. Στις 14 - 15 Ιούλη στα ιατρεία του ΙΚΑ θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο για την υγεία κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να γίνει διάλογος με την Ομοσπονδία τους, "γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για επικείμενη "αλλαγή ταμπέλας" στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ, που θα "γονατίσουν" με την προσθήκη σ' αυτά τριών εκατομμυρίων νέων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ κλπ.", τονίζουν σε χτεσινή ανακοίνωση. Ζητούν ριζικό εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με "κύριο κορμό" το ΙΚΑ, καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Ακόμη, έχουν μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, θα κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι γιατροί του "Σωτηρία" ενημέρωναν όσους προσέρχονταν χτες στο νοσοκομείο

"Στοπ" στο νομοσχέδιο, που ξεθελεμιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας

"Ο τηλεοπτικός φασισμός δε θα περάσει", έγραφαν χτες τα πανό στον "Ευαγγελισμό"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ