ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Ψήφισαν "εν λευκώ"

Χωρίς να φέρει απολογισμό του περασμένου χρόνου και χωρίς στοιχεία για φέτος, πέραν από το ότι οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Αυγούστου 1997 θα στοιχίσουν 65 εκατομμύρια δρχ., ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης πρότεινε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ψήφισε χωρίς σχεδόν συζήτηση το σχετικό θέμα. "Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός;", αναρωτήθηκε δικαίως η επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοκρατική Ενότητα" Βέρα Νικολαϊδου και πρόσθεσε: "Φέρτε στοιχεία και να σας κάνουμε προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο δήμος με λιγότερο κόστος. Χωρίς στοιχεία, δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας και να ψηφίσουμε το θέμα".

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νίκαιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση από το αν θα δοθεί κάποια επιχορήγηση των εκδηλώσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας: "Αν πάρουμε υπ' όψιν τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι".

Η λογική του δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία συμφωνεί και η παράταξη της ΝΔ, φάνηκε και από τη συζήτηση του απολογισμού της διαχείρισης του 1996. Θέμα το οποίο έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί. Η Βέρα Νικολαϊδου παρατήρησε ότι τα έσοδα προέρχονται από αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, στον ΤΑΠ, στο νεκροταφείο κλπ., ενώ τα έξοδα γίνονται κυρίως για δημόσιες σχέσεις που δαπανώνται τεράστια ποσά. Ταυτόχρονα δε γίνεται καμία προσπάθεια να διεκδικηθούν τα παρακρατηθέντα από την κεντρική εξουσία ποσά προς το δήμο που ξεπερνούν τα 8 δισ.

Το πώς ο δήμαρχος σέβεται τους θεσμούς και τις αποφάσεις, φάνηκε από το γεγονός ότι χωρίς να ενημερώσει κανέναν επέτρεψε την παράταση λειτουργίας καταστήματος που η Δημαρχιακή Επιτροπή είχε λόγω του κινδύνου που δημιουργεί (ωρίμανση μπανανών) αποφασίσει το κλείσιμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα την ονομασία του χώρου στο Σελεπίτσαρη σε "πάρκο Πολιτισμού και Αθλητισμού "Ανδρέας Παπανδρέου"". Την απόφαση καταψήφισε ο συνδυασμός "Δημοκρατική Ενότητα".

  • Στο μεταξύ η "Δημοκρατική Ενότητα" συνεχίζει τις περιοδείες στις γειτονιές τη Νίκαιας, που ξεκίνησαν πριν 10 μέρες με την ευκαιρία της έκδοσης της εφημερίδας της κίνησης. Στις περιοδείες, που ολοκληρώνονται την Παρασκευή, παίρνουν μέρος η επικεφαλής του συνδυασμού Βέρα Νικολαϊδου, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί φίλοι της κίνησης.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δε συναινεί η ΔΑΣΠ

Παραιτήθηκε από τη θέση της ως γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" Ρόδω Σοφού,αρνούμενη με την παρουσία της να συναινέσει στις μεθοδεύσεις και πρακτικές της διοίκησης του δήμου. Σε αποκαλυπτική επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Τσικρικά αναφέρει:

"Κύριε πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας ανακοινώσω την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση της Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου.

Η πράξη μου αυτή αποτελεί πράξη αγανάκτησης για όσα διαδραματίζονται με τις αποφάσεις σκοπιμοτήτων που παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτή για τα παρκόμετρα που πάρθηκε στις 4 η ώρα το πρωί και χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό (2/3) των Δημοτικών Συμβούλων, ακόμα στη συζήτηση για το Γ Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στις 24.6.97.

Πρέπει να τονίσω ότι η συμμετοχή της ΔΑΣΠ στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου είχε σκοπό και την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου, αλλά και την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του.

Πιστεύουμε, κύριε πρόεδρε, ότι οι αρμοδιότητές σας είναι συγκεκριμένες, απορρέουν δε από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίο οφείλετε να τηρείτε απαρέγκλιτα. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση βάλατε στην υπηρεσία μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων το θεσμό του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, λειτουργήσατε μεθοδευμένα, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου, ενάντια στα συμφέροντα Περιστεριωτών δημοτών (που είναι η παραμονή του Γ Θεραπευτηρίου στα όρια του Δήμου), ενάντια στη θέληση των εργαζόμενων του Θεραπευτηρίου και παραβιάσατε κατάφωρα τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τροποποιώντας θέμα, όπως αναγραφόταν στην ημερήσια διάταξη, παρά τις εκκλήσεις της Παράταξής μας προς εσάς.

Η ΔΑΣΠ και εγώ προσωπικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, που είναι έξω και πέρα από τις αρχές μας και τη θέληση όλων όσων μας έφεραν σε αυτή την αίθουσα να τους εκπροσωπήσουμε. Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η παράταξη της ΔΑΣΠ δε θα γίνει βατήρας ατοπημάτων προς όφελος κανενός.

Γι' αυτούς τους λόγους κύριε πρόεδρε, παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα". Σε δηλώσεις της στο "Ρ" η Ρ. Σοφού τόνισε ότι η συμμετοχή της ΔΑΣΠ στο προεδρείο απέβλεπε τόσο στην αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του προεδρείου. Κάτι που δεν έγινε με ευθύνη και του προέδρου, αλλά και της της πλειοψηφίας.

Ειδικότερα για το θέμα του Θεραπευτηρίου, η μεταφορά του οποίου βρίσκει αντίθετους όλους τους Περιστεριώτες, η δημοτική σύμβουλος της ΔΑΣΠ σημειώνει ότι γίνεται μεθοδευμένα, δεδομένου ότι ο δήμος δεν έκανε τίποτα για να παραμείνει. Αντίθετα, συνέβαλε και αυτός στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή του.

Να σημειωθεί ότι το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Θεραπευτήριο αγοράστηκε από τον γνωστό Αποστολόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν και οι εργαζόμενοι στο Θεραπευτήριο έχουν καταγγείλει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δημιουργήθηκαν σκόπιμα.

ΠΕΡΑΜΑ
Το Σεπτέμβρη ο δεύτερος δρόμος

Το Σεπτέμβρη, κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής ενός τμήματος του δεύτερου δρόμου διαφυγής του Περάματος. Το πρώτο τμήμα αυτού του δρόμου, που εκτείνεται από τη Λ. Σχιστού μέχρι το κλειστό γυμναστήριο του Ικονίου Περάματος, δημοπρατήθηκε τελικά. Ο δήμαρχος της πόλης Γ. Πατσιλινάκος ελπίζει ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν οι εργασίες. Υπενθυμίζει πως μέχρι τώρα η μόνη διέξοδος από την πόλη είναι η Λ. Δημοκρατίας, ένας δρόμος πολλαπλών χρήσεων, καθώς μέσω αυτού γίνεται η μεταφορά εμπορευμάτων από το λιμάνι και τη λιμενική ζώνη, πραγματοποιούνται μεταφορές για τις ανάγκες της Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και των βιοτεχνών της παραλίας, σημειώνονται μετακινήσεις καυσίμων και εύφλεκτων υλών στις πετρελαιοδεξαμενές, γίνεται προσπέλαση με φέρι - μποτ προς και από τη Σαλαμίνα με ετήσια διακίνηση περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων και πάνω από δύο εκατομμύρια οχημάτων. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν - όπως σημειώνει ο δήμαρχος - οι μετακινήσεις φορτηγών, εξαιτίας του τρίτου τελωνείου, τα λεγόμενα ΤΙΡ και τέλος ο μοναδικός αυτός δρόμος χρησιμοποιείται όπως είναι λογικό για την κυκλοφορία των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

"Υπάρχει έτοιμη μελέτη και για το δεύτερο, καθώς και για το τρίτο τμήμα του δρόμου" συνεχίζει ο Γ. Πατσιλινάκος, ενώ το τέταρτο κομμάτι, το οποίοθα περιλαμβάνει την ένωση Αγίας Λαύρας - Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη με το Κάτω Πέραμα, θα περνά μέσα από την περιοχή του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο έχει γίνει συμφωνία και δέχεται να παραχωρήσει το χώρο.

Η σπουδαιότητα του δεύτερου αυτού δρόμου φαίνεται για μια ακόμη φορά μέσα από τα λόγια των ίδιων των κατοίκων. "Ο δεύτερος δρόμος είναι η σωτηρία της περιοχής μας", είπε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο Α. Καραβάνος,κάτοικος του Ικονίου Περάματος, τονίζοντας "δε θα μας σώσει μόνο από το καρδιοχτύπι που έχουμε με τα καζάνια, αλλά θα αποτελέσει λύση για όλα μας τα προβλήματα, όπως τη σωστή δόμηση της περιοχής και τη δημιουργία αποχέτευσης".

"Δεν κοιμόμαστε το βράδυ από τις σκνίπες και τα κουνούπια, τα οποία πολλαπλασιάζονται από τα λύματα των σπιτιών, που πολλές φορές ξεχειλίζουν και λιμνάζουν σε διάφορα σημεία. Αν γίνει ο δρόμος και η αποχετεύσει, η κατάσταση αυτή θα σταματήσει", αναφέρει με πικρία η Β. Ασμάνογλου,κάτοικος της περιοχής από το 1980. "Ο δρόμος θα αλλάξει τη ζωή μας", τονίζει με τη σειρά της η Α. Ανατολή,ενώ η Β. Κατοπόδη εξομολογείται στο "Ρ" πως πριν από δύο μήνες η μόλις πεντάχρονη κόρη της νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων με βαριά μορφή βρογχοπνευμονίας, εξαιτίας της ανυπαρξίας του δρόμου και της αδυναμίας τοπικής συγκοινωνίας να περάσει από εκεί, γεγονός, που αναγκάζει τους κατοίκους της περιοχής να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι την κοντινότερη στάση κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Ν. Σ.

ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ
Παρέα με τα ποντίκια

Με τον πιο δραματικό τρόπο περιγράφονται οι απαράδεκτες συνθήκες ζωής των τσιγγάνων στον καταυλισμό Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, σε επιστολή που έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιγγάνων "Η Ελπίδα" στο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.Η επιστολή που κοινοποιείται στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τον εισαγγελέα Ηρακλείου, κάνει ύστατη έκκληση για να παρέμβει το κράτος και να δοθεί τέλος στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό των τσιγγάνων και το μαρτύριο που βιώνουν. Ενα μαρτύριο που αφορά πάνω από 200 μόνιμους κατοίκους του καταυλισμού. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή άνθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια συμβιώνουν. Καταλήγοντας στην επιστολή ο Σύλλογος επισημαίνει ότι δε διεκδικούν αλλά απαιτούν για να έχουν τα παιδιά δικαίωμα στη ζωή.

Απαντώντας στο αίτημα των τσιγγάνων για καλύτερες συνθήκες ζωής στον καταυλισμό, ο δήμαρχος Αλικαρνασσού, Γιάννης Πατεράκης, δήλωσε ότι κάποιες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν απέδωσαν και παρέπεμψε για λύση στο πρόβλημα μόνο αν μετεγκατασταθούν οι τσιγγάνοι...

ΣΤΑΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Να περάσει υπόγεια

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την επιφανειακή κατασκευή της Λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, δήλωσαν για μία ακόμα φορά χτες οι κάτοικοι των Βριλησσίων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί.

Οι κάτοικοι με κεντρικό σύνθημα, "Ο δρόμος Σταυρού - Ελευσίνας δε θα περάσει αν δε γίνει υπόγειος και σκεπαστός", επανέλαβαν το αίτημά τους: Τα 725 μέτρα της λεωφόρου που θα διασχίζουν τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι να γίνουν υπόγεια και σκεπαστά. Επίσης, οι κάτοικοι κατήγγειλαν την απουσία όλων των αρμοδίων και των βουλευτών της περιοχής, που αν και για πολλοστή φορά καλέστηκαν δεν παραβρέθηκαν - εκτός από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσο Κωστόπουλο.Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη Σταυρού - Ελευσίνας και να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του δήμου, που είναι επεξεργασμένες και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τόνισε ακόμα ότι οι συνέπειες του έργου για την περιοχή θα είναι καταστροφικές.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, ακόμα, ο δήμαρχος Βριλησσίων, Νίκος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, Κ. Πασχαλίδης. Και οι δύο δήλωσαν ότι ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί μέχρι να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και να κάνει δεκτά τα αιτήματα των κατοίκων.

Συγκέντρωση για την Ψυττάλεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του έργου λυμάτων στον Ακροκέραμο - Ψυττάλεια, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι κάτοικοι του Κερατσινίου, ζητώντας από τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Τη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην είσοδο του Ακροκέραμου, διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής Κερατσινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ