ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠOY ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύπλευρης, αλλά και καλά σχεδιασμένης και συντονισμένης επίθεσης σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών. Λειτουργοί της δημόσιας υγείας κατηγορούνται, όχι μόνον για ιατρικά λάθη και "φακελάκια", αλλά και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων! Το αντιιατρικό κλίμα που διαμορφώνεται οδήγησε συγγενή ασθενούς να ξυλοκοπήσει άγρια γιατρό, ενώ ο εισαγγελέας επενέβη αυτεπάγγελτα, διατάζοντας έρευνα για την απεργία στον "Ευαγγελισμό".

Στην επίθεση πρωτοστατούν ορισμένα ΜΜΕ - ιδιαίτερα ο ΣΚΑΪ, που φαίνεται την ανέλαβε "εργολαβικά" - που προβάλλουν καταγγελίες πολιτών - μερικοί εξ αυτών υπόπτων προθέσεων και θέσεων - εμφανιζόμενα ν' αποσκοπούν στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα της υγείας από φαινόμενα παραμέλησης ασθενών, χρηματισμού γιατρών, στο ξερίζωμα "καρκινωμάτων" από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

***

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τη συγκυρία, κατά την οποία εκδηλώνονται αυτές οι επιθέσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στη Βουλή - μέσα στο κατακαλόκαιρο - το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο και σ' αυτή την επιχείρηση κατεδάφισης εναντιώνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συγκυρία, λοιπόν, αλλά και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία, καθώς επίσης και η επενδυτική επέλαση, τα τελευταία χρόνια, επιχειρηματιών σ' αυτό τον ευαίσθητο χώρο δείχνουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται κυβερνητικές προθέσεις και οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που επιβουλεύονται το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Είναι φανερό ότι οι επιθέσεις εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών αποσκοπούν:

  • Στη συκοφάντηση του επιστημονικού κύρους, της προσωπικής αξιοπρέπειας και του παραγόμενου έργου των δημοσίων λειτουργών της υγείας.
  • Στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ώστε να μην αντιδρούν στην κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ.
  • Στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης που τρέφουν οι ασθενείς προς τους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μην τους συμπαραστέκονται οι πολίτες και να μη συμπαρατάσσονται στον αγώνα τους για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
  • Στην καλλιέργεια γενικότερου αντι-ΕΣΥ κλίματος στην κοινή γνώμη, ώστε να στραφούν οι ασθενείς προς τους ιδιώτες, για ν' αυξήσουν αυτοί ακόμα περισσότερο τα κέρδη, που αποκομίζουν μετατρέποντας την υγεία σε εμπόριο.

***

Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επιθέσεις εναντίον των γιατρών και γενικότερα του δημόσιου τομέα της υγείας "πατάνε" και στα υπαρκτά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ασθενής που πάει στα δημόσια νοσοκομεία. Πράγματι, οι τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, τεχνολογικό εξοπλισμό και στελέχωση στα νοσοκομεία προκαλούν ασφυξία σε εργαζόμενους και ασθενείς. Και πράγματι υπάρχουν κάποια φαινόμενα παραμέλησης και χρηματισμού γιατρών, που ξέχασαν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

Ποιος, όμως, φέρει την κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση, αν όχι οι κυβερνήσεις, που όχι μόνο δε λύνουν αυτά τα προβλήματα, αλλά τουναντίον κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο τομέα της υγείας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο; Και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει κανείς τόσο αφελής, που να πιστεύει ότι η επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκράτησης των γιατρών βοηθάει στο ξεπέρασμα αυτών των προβλημάτων; Πιστεύει δε κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία του λαού;

Οχι, φυσικά. Με πεινασμένους μισθολογικά, απογοητευμένους ψυχολογικά και τρομοκρατημένους γιατρούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρηματίες δεν αποσκοπούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο λαό, αλλά στο κέρδος.

Ας μην παρασύρονται, λοιπόν, οι πολίτες από το κλίμα εναντίον των γιατρών του ΕΣΥ που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ, λειτουργώντας ως "φερέφωνα" της κυβερνητικής πολιτικής και "προαγωγοί" των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, για ν' αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και για να παταχθούν νοσηρά φαινόμενα, όπως ο χρηματισμός, το ρουσφέτι κι άλλα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Ενας αγώνας που σήμερα κρίνεται τόσο αναγκαίος όσο και η αναπνοή για τη διατήρηση της ζωής. Ενας αγώνας στον οποίο πρωτεύοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, ο λαός μας. Η δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου πάλης για τη διασφάλιση δωρεάν δημόσιας υγείας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κι ακριβώς το γεγονός ότι ευρύτατα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη τρομοκρατεί την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες και γι' αυτό βλέπουμε, αυτές τις μέρες, να εντείνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσω ΜΜΕ που ελέγχουν, σε βάρος των γιατρών και του δημόσιου τομέα της υγείας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, για ν' αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και για να παταχθούν νοσηρά φαινόμενα, όπως ο χρηματισμός, το ρουσφέτι κι άλλα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Να σώσουμε τους νέους

- Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων κατά των ναρκωτικών. Γιατί η Ομοσπονδία ανέλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία;

- Θεωρώντας ότι η επικίνδυνη και εγκληματική μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης ενός συλλογικού αγώνα του λαού μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στις πολιτικές που εκτρέφουν και συντηρούν αυτόν τον εφιάλτη, η διοίκηση της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε να προχωρήσει στην καμπάνια ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Η καμπάνια αυτή, που ξεκίνησε στα μέσα του Ιούνη, βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε εκτυπώσει και διακινούμε ένα μεγάλο αριθμό ενημερωτικού υλικού, ενώ τα σωματεία του κλάδου πραγματοποιούν σε συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς και κοινότητες εκδηλώσεις, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και γενικά του λαού. Η καμπάνια που οργανώνουμε, δε θα κλειστεί στα όρια της τρίμηνης διάρκειας που αποφασίσαμε, αλλά θα έχει διάρκεια ανάλογη με τη σοβαρότητα του προβλήματος, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας, που σπρώχνει στους ψεύτικους παραδείσους, στην εξαθλίωση και στο θάνατο εκατοντάδες νέα παιδιά στην πιο τρυφερή και δημιουργική τους ηλικία.

- Μέχρι στιγμής ποιες ενέργειες έχουν γίνει και ποια είναι τα μηνύματα που έχετε από αυτές;

- Προσπαθούμε, όπως προανέφερα, να έρθουμε σε επαφή με μαζικούς φορείς και κοινότητες που αντιμετωπίζουν το θέμα από τη σωστή θέση, καθώς και με το Εθνικό Συμβούλιο ενάντια στα Ναρκωτικά για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Γίνονται και θα γίνουν εκδηλώσεις, καθώς και εξορμήσεις με το ενημερωτικό υλικό από τα σωματεία του κλάδου. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα βρει ανταπόκριση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει την ανάλογη επιτυχία, μια και τα ναρκωτικά είναι ένα θέμα που "καίει" πολύ κόσμο. Και αυτούς που έχουν περάσει από την κόλασή τους και αυτούς που βρίσκονται σ' αυτή, αλλά και αυτούς που ανησυχούν για τα παιδιά τους, για τους δικούς ανθρώπους. Ολοι μαζί να σώσουμε τους νέους.

- Σκοπεύετε να συνεχίσετε τον αγώνα κατά των ναρκωτικών μετά τη λήξη της καμπάνιας και με ποιον τρόπο;

- Είπα και πιο πάνω ότι η καμπάνια μπορεί να έχει τρίμηνη διάρκεια, αλλά ο αγώνας μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά θα έχει την ανάλογη διάρκεια με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να διευρύνουμε τις αντιστάσεις μας, να δυναμώσουμε τους αγώνες μας ενάντια σε όλους αυτούς που διαφθείρουν συνειδήσεις, που συντηρούν και αναπαράγουν όλο το μηχανισμό της σήψης και της διαφθοράς. Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, είτε κάποιοι θέλουν να τα ονομάζουν σκληρά είτε μαλακά. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια άλλη ζωή με οράματα, αξίες και απαιτήσεις, για έναν καλύτερο κόσμο. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία και ο συλλογικός αγώνας του λαού, των γονιών, των επιστημόνων και της νεολαίας μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει σχέδιο καταπολέμησης της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Είμαστε αποφασισμένοι, για την επιτυχία αυτού του στόχου, να πολλαπλασιάσουμε τη δράση μας.

Β. Ν.

χεράκια

ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ρυθμούς και χωρίς να περιμένουν την ανακοίνωση των οριστικών τελικών αποτελεσμάτων, οι Σοσιαλιστές της Αλβανίας προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τη μελλοντική πορεία που θα πρέπει να χαράξει η χώρα (σελίδα 11).

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ και την ουσία των θέσεων της κυβέρνησης, που παρουσίασε στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης, μια και οι θέσεις αυτές "στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη λογική της "Λευκής Βίβλου" και απαντούν στα αιτήματα του ΣΕΒ για πλήρη ασυδοσία" (σελίδα 13).

ΣΕ 15 ΔΙΣ. δραχμές περίπου ανέρχεται το οικονομικό όφελος που είχε το δημόσιο από τη μεγάλης διάρκειας απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αντίστοιχο ύψος η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι καθηγητές από τη συμμετοχή τους στην απεργία (σελίδα 16).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ μέσα στον Ιούλη η τακτική ανάκριση, που διενεργούν οι ειδικοί ανακριτές - εφέτες για την υπόθεση της προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ την άνοιξη του 1994. Τρία χρόνια τώρα ερευνάται το περίφημο "σκάνδαλο" των ψηφιακών και, όπως δείχνουν τα πράγματα, "ώδινεν όρος και έτεκε μυν" ή "πολύ κακό για το τίποτε"! (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ