ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Κι αυτό θα "φάει" αρχαιότητες

25 αρχαιολογικές θέσεις έχουν εντοπιστεί στο χώρο κατασκευής του αεροδρομίου

Ποιος να το φανταζόταν ότι τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, θα έμπαιναν όλα στην υπηρεσία απάλειψης των αρχαιοτήτων. Μετά το μετρό ήρθε το αεροδρόμιο των Σπάτων και "ταπεινώθηκε", με βούλα υπουργού, το Ζαγάνι. Μετά τα Σπάτα έρχεται το υπό κατασκευή αεροδρόμιο της Ιεράπετρας Κρήτης,το θέμα του οποίου έχει συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δόθηκε άδεια διάλυσης των αρχαίων στην περιοχή Κεφάλα Βασιλικής,γιατί κρίθηκαν "ασήμαντα" (!). Η ιστορία μοιάζει με εκείνη του Ζαγανίου. "Ασήμαντες" είχαν κριθεί κι εκείνες οι αρχαιότητες, αρκετό χρόνο πριν προχωρήσει η ανασκαφή και διαψεύσει τις κρίσεις.

Το ίδιο συνέβη και στην Ιεράπετρα. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, αλλά 25 θέσεις από τους νεολιθικούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, καθώς και μία ολόκληρη πόλη των "σκοτεινών χρόνων" (1100 - 700πΧ). Οι ανασκαφές που διενεργεί η αρμόδια Εφορεία έφτασαν μέχρι του σημείου εντοπισμού των θέσεων. Αλλά για την πλήρη αποκάλυψή τους χρειάζεται χρόνος, χρηματοδότηση και προσωπικό.Στο μεταξύ μέχρι να εξασφαλιστούν αυτά... - εάν εξασφαλιστούν - όχι μόνο οι εργασίες για το αεροδρόμιο δεν μπορούν να ξεκινήσουν, αλλά είναι απαραίτητο το θέμα να επανέλθει στο ΚΑΣ.Και βέβαια, η αρμόδια Εφορεία ελπίζει το θέμα να μην αποκτήσει κι άλλες ομοιότητες με το Ζαγάνι και αυτή τη φορά να συνεχιστεί η ανασκαφή και να... "προτιμηθούν" οι αρχαιότητες.

70χρονα Δελφικών Γιορτών

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις του "Αφιερώματος Δελφικών Εορτών",με την ευκαιρία της 70ής επετείου των πρώτων Δελφικών Εορτών. Στο πλαίσιο της έναρξης θα εγκαινιαστούν οι εκθέσεις "Μια σκηνή για τον Διόνυσο: Θεατρικός χώρος και αρχαίο ελληνικό δράμα" και "Ελληνες Ζωγράφοι και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Σκηνογραφικές Εκδοχές".Ωστόσο, το κορυφαίο αποψινό γεγονός είναι στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών,όπου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΑ,υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, θα παρουσιάσουν το έργο του Αγγελου Σικελιανού "Πνευματικό Εμβατήριο" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σολίστ τους: Μαρία Φαραντούρη, Μάνο Μουντάκη, Αντώνη Κοντογεωργίου.Απαγγέλλει ο Κώστας Καζάκος.Στη συνέχεια θα παιχτούν αποσπάσματα από το "Κάντο Ολύμπικο" του Μίκη Θεοδωράκη.

Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο "... με τα φτερά του Αγγελου" σε ιδέα και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει το έργο του Αγγ. Σικελιανού, αντλώντας στοιχεία από τους μύθους που τον ενέπνευσαν, δηλαδή του Ικαρου, του Εωσφόρου και της Σίβυλλας. Η μουσική είναι του συγκροτήματος "Αβατον" και του Γιώργου Μάγγα,οι ερμηνείες των Ρένης Πιττακή και Γιάννη Κυριακίδη,η κίνηση του Γιάννη Μελισσανίδη,που θα ερμηνεύσει τον Ικαρο.

Την Κυριακή, εξάλλου, στο Αρχαίο Στάδιο, θα παρουσιαστούν τα έργα του Αγγελου Σικελιανού "Ο τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος" και "Ο Δαίδαλος στην Κρήτη",σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή.Τη μουσική για το δεύτερο έργο έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.Τους ρόλους του Μίνωα και του Δαίδαλου υποδύεται ο Χρήστος Τσάγκας και της Πασιφάης η Ολγα Τουρνάκη,ενώ τους "Ορφικούς Υμνους" θα ερμηνεύσει ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Στο μεταξύ έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις όπως το θεατρικό δρώμενο "Χρησμολογία" στο Μουσείο Δελφικών Εορτών, από το Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης και Ερευνας (17/7) κ. ά.

Να σημειωθεί ότι αύριο (9μμ) στους Δελφούς θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της γλυπτής απεικόνισης των Δελφικών Εορτών και του ανδριάντα του Αγγ. Σικελιανού,έργα που φιλοτέχνησε ο Χρήστος Καπράλος και εντοιχίστηκαν στο σπίτι του Σικελιανού. Η Σούλα Καπράλου,γυναίκα του αξέχαστου γλύπτη, θα διαβάσει γράμματα του ποιητή προς τον Χ. Καπράλο από το 1948 και θα μιλήσει ο καθηγητής Γιάννης Δάλλας.

"Ρίβερ πάρτι 97"

Ραντεβού στις όχθες του Αλιάκμονα,δίνουν και φέτος οι κατασκηνωτές του "Ρίβερ Πάρτι 97" στο Νεστόριο, Καστοριάς. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την τελευταία βδομάδα του Ιούλη, ενώ συναυλίες έχουν προγραμματιστεί για τις 1, 2 και 3 Αυγούστου. Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκδρομές στο Γράμμο, παρεμβάσεις από οικολογικές οργανώσεις, συζητήσεις και διάφορα χάπενινγκς. Το μουσικό τριήμερο περιλαμβάνει: Παρασκευή 1/8, συναυλία των Ορφέα Περίδη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και "Πυξ - Λαξ".Σάββατο 2/8, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας και η Πόλυ Πάνου με τη Μαριώ και τη Σοφία Παπάζογλου.Κυριακή 3/8, ρεμπέτικη κομπανία και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα. Φέτος, όπως και πέρυσι, φιλοξενούνται ομάδες από χώρες της ΕΕ, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την FYROM.

Εικαστική συνάντηση

Ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος συμμετέχει στο τρίτο διεθνές πλενέρ "Βάρτα '97",που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 του Ιούλη έως τις 16 Αυγούστου στην Πολωνία. Στη διεθνή αυτή εικαστική συνάντηση έχουν προσκληθεί ζωγράφοι από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Μαζί με τους Πολωνούς συναδέλφους τους, οι καλλιτέχνες θα ζωγραφίσουν το περιβάλλον στις όχθες του ποταμού Βάρτα. Τα έργα θα εκτεθούν για ένα χρόνο στο μουσείο της πόλης Σιέρατζ. Στόχος της συνάντησης είναι η συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και η προσέγγιση με το σχέδιο και το χρώμα του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Κ. Ευαγγελάτος, μετά την επιστροφή του από την Πολωνία, θα επιμεληθεί τη μεγάλη έκθεση για τα εφτά χρόνια λειτουργίας του "Art Studio Est", που θα γίνει τον Οκτώβρη στο Μουσείο Κοτοπούλη του Δήμου Ζωγράφου.

Ανθηρός πολιτισμού

Ξεκινούν στις 23/7, οι όγδοες πολιτιστικές εκδηλώσεις Ανθηρού Καρδίτσας.Πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανθηριωτών της Αθήνας,με τη συμμετοχή των τριών τοπικών εκπολιτιστικών συλλόγων. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν πλέον θεσμό γι' αυτή την ορεινή και προβληματική περιοχή της πατρίδας μας. Πρόκειται για γνήσιες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη μεταφορά πνευματικής και πολιτιστικής "δύναμης" στην Αργιθέα, στην οικονομική και κοινωνική στήριξη της Κοινότητας Ανθηρού, στην προστασία της παράδοσης και του πολιτισμού και ταυτόχρονα μία σύντομη "επιστροφή στις ρίζες μας"". Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27/7.

Μνήμη Μαρίας Κάλλας

Είκοσι χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας συμπληρώνονται φέτος και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο "Αττενέουμ", με αφορμή την επέτειο, προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας. Από τις 11 έως 14 του Σεπτέμβρη διοργανώνεται στο Ζάππειο διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του διεθνούς λυρικού θεάτρου.

Στη μνήμη της Μ. Κάλλας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πλοίο, που θα πλεύσει στο Αιγαίο και θα καταλήξει στην Αρχαία Επίδαυρο, όπου θα γίνει η αφή της Φλόγας του Πολιτισμού. Στις 16 του Σεπτέμβρη, εξάλλου, ημέρα του θανάτου της θα διοργανωθεί συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα παρουσιαστεί το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι, υπό τη διεύθυνση της Λούλης Ψυχούλη. Παράλληλα, προγραμματίζεται συναυλία με Ορφικούς Υμνους για σοπράνο και ορχήστρα, που συνέθεσε ο συνθέτης Γιώργος Τσαγκάρης και είναι αφιερωμένοι στην Μ. Κάλλας.

Ενδιαφέρουσες "Ανιχνεύσεις"

Κυκλοφόρησε το 19ο τεύχος (Ιούλιος - Αύγουστος '97) του περιοδικού "Ανιχνεύσεις",έκδοση του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.Πρόκειται για περιοδικό σύγχρονης αναζήτησης πάνω σε θέματα πολιτισμού. Από τα περιεχόμενα του τελευταίου τεύχους, σημειώνουμε το αφιέρωμα με τίτλο "Η αναβίωση της Δελφικής Ιδέας",με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την αναβίωση των Δελφικών Εορτών στους Δελφούς. Ακόμα, την έρευνα με τίτλο "Πού είναι χαμένη η προϊστορία της Μακεδονίας;",αλλά και το θέμα "Οι βιβλιοθήκες του Αγίου Ορους".Αυτό το τεύχος περιλαμβάνει ακόμα μια έρευνα για αρχαιολογικούς χώρους, με τίτλο "Το θολωτό ψηφιδωτό μιας προϊστορίας, γεμάτο ανασκαφές και συμφέροντα", μια περιήγηση σε άλλους απόκρυφους και παράξενους τόπους, με τίτλο "Η Ελλάδα των μυστικών",αλλά και μία "επιστροφή στη συνοικία των Αλχημιστών", την Πράγα.

  • Εκδηλώσεις με τίτλο "Πολιτιστικό καλοκαίρι '97" θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Νίκαιας, στο Κατράκειο Θέατρο.Θα φιλοξενηθούν: συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου (26/8), Θέατρο Τέχνης "Ορνιθες" (28/8), Κοσμόπολις "Φοίνισσες" (31/8), συναυλία Νίκου Παπάζογλου (1/9), ΔΗΠΕΘΕ Βόλου "Δον Ζουάν" (3/9), συναυλία Αλκηστης Πρωτοψάλτη (5/9), Εθνικό Θέατρο "Λυσιστράτη" (12/9), συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη (15/9), Εθνικό Θέατρο "Μήδεια" (17/9), συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου (19/9), συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι (20/9).
  • Ο "5ος Μουσικός Παράπλους" του Δήμου Αργυρούπολης, στην πορεία του ταξιδιού του, θα συναντήσει απόψε (9μμ) τους Ακτιβ Μέμπερ και τη Λευκή Συμφωνία.Η συναυλία θα δοθεί στο Πέτρινο Θέατρο του δήμου (οδός Μιλήτου και Κορίνθου, 6η στάση).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ