ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτι βάλανε στο μάτι...

ΟΠ κι άλλη... βαθιά μεταρρυθμιστική τομή θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Οπότε τα... σύννεφα μαζεύονται πάνω από τους συνεταιρισμούς. Μίλησε χτες άλλωστε για το θέμα, ο πρωθυπουργός.

***

Είναι ανοργάνωτοι, είπε, μη ανταγωνιστικοί, κρατικοδίαιτοι κλπ.

***

Οπότε καταλάβατε: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...

***

Πάντως όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι συνεταιρισμοί την οποία επικαλείται σήμερα ο πρωθυπουργός, ποιος άραγε νατη δημιούργησε; Ποιο κόμμα έχει την μέγιστη έφεση στα ρουσφέτια, στη διασπάθιση χρήματος και στη κακοδιαχείριση;

***

Βρε ποιο να 'ναι...

***

ΣΕ ΝΕΑ φάση μπαίνει προφανώς ο εσωκομματικός αγώνας στο ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα. Στη φάση της ανταλλαγής επιστολών. Χαμός δηλαδή. Για να ξεχωρίζετε τους διαφωνούντες από τους συμφωνούντες να κοιτάζετε ποιοι... σαλιώνουν γραμματόσημα.

***

Διότι αλλιώς αποκλείεται να τους ξεχωρίσετε...

***

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ να σπρώξουμε, μάς είπε πάλι χτες ο δημοφιλής (λέμε τώρα... ) υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο λόγος για τον πληθωρισμό που μας δήλωσε ότι πρέπει να πάει πιο κάτω...

***

Τώρα το ότι πάμε κι εμείς κάτω μαζί του, δε φαίνεται να τον απασχολεί...

***

ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΤΕ ότι το τελευταίο τριήμερο γίνεται ένας χαμός από εγκλήματα εν βρασμώ ψυχής, ή τέλος πάντων από οργή. Εντάξει, είπαμε, έχει ζέστη αλλά... ας μην το παρακάνουμε. Ψυχραιμία.

***

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ τι άλλο θα μας πει ο "Αντέννα", μετά την "καμπανιά" των 100 εκατομμυρίων που έφαγε ως πρόστιμο. Μέχρι και συνδετικός κρίκος του απανταχού ελληνισμού μας προέκυψε και γι' αυτό, λέει, δεν πρέπει να πληρώσει!

***

Τώρα δηλαδή για ποιο πράγμα θέλουν να μας πείσουν; Για το ότι εκπέμπουν π. χ. στην Αμερική ή στην Αυστραλία, έτσι στο τζάμπα; Προφανώς για να διατηρούν τα δίκτυα, τα 'κονομάνε κανονικά.

***

Είναι αδύνατο να πιστέψουμε βεβαίως, ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος από αυτούς τους ιδιοκτήτες καναλιών, να κάνει κάτι χωρίς κέρδος.

Οι καταγγέλλοντες...

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρελαύνουν στην οθόνη του "Αντέννα" για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον κ. Κυριακού και στο κανάλι του, που δήθεν φιμώνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Πολλοί από τους καταγγέλλοντες βουλευτές δεν είχαν ξαναβγεί στο κανάλι και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να συνάψουν σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του, ώστε να τους προβάλλει και να εξασφαλίσουν "εκλογικούς πόντους" στις επόμενες εκλογές.

Διότι ποιος να πιστέψει ότι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για την ελευθεροτυπία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία...

Νέο ΕΣΥ

- Εχω ένα σφάχτη

στο πλευρό,

παρακαλώ

ένα γιατρό...

- Πρώτα η αφεντιά σου

θα "τα σκάσει"

κι απέ γιατρός

θα σ' εξετάσει!

- Φράγκο

δεν έχω τσακιστό

κι, αμάν, πονάω

δε βαστώ...

- Ασε την κλάψα,

τη μουρμούρα,

χωρίς λεφτά

δεν έχει κούρα!

- Ντροπή σε όλους σας

πολλή,

που με πετάτε

σαν σκυλί...

- Μη λες ρε φίλ'

ό,τι σ' αρέσει,

δε σ' εγκατέλειψε

το ΕΣΥ,

απλώς στο... δρόμο

σου 'χει θέση!

Ο οίστρος

Ποιος θα απαντήσει;

Μαθαίνουμε ότι σε κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της "Αττικό Μετρό ΑΕ" ωριμάζει πλέον η "ιδέα" να ξαναδώσουν στους εργολάβους την κατασκευή του τμήματος του μετρό που τους περικόπηκε, δηλαδή Σύνταγμα - Κεραμεικός.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι εκβιασμοί των εργολάβων - που ασκήθηκαν ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο - πιάνουν τόπο και οι "λεονταρισμοί" της κυβέρνησης, που σηματοδοτήθηκαν από την ενέργεια της περικοπής του τεχνικού αντικειμένου της εργολαβίας, βρίσκονται σε άτακτη υποχώρηση.

Το ερώτημα όμως είναι άλλο: Μετά και από αυτήν την υποχώρηση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει άραγε και όλα τα υπόλοιπα απαράδεκτα αιτήματα των εργολάβων, που στάθηκαν αφορμή για την περικοπή της εργολαβίας; Θα τους δώσει, δηλαδή, τα νέα "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. που απαιτούν και θα επιμηκύνει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μετρό για μετά το 2001; Επειδή όλες τις επιπτώσεις από μια τέτοια υπαναχώρηση θα τις πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός, όπως έγινε και με τη σκανδαλώδη συμπληρωματική σύμβαση, ρωτάμε: Είναι σωστές οι πληροφορίες μας; Ποιος αρμόδιος θα μας απαντήσει;

Τα διαπλεκόμενα

Οταν οι "μεγάλοι" - που μετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη νομή της εξουσίας - δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους ή νιώθουν "ριγμένοι" στη μοιρασιά της πίτας, δε διστάζουν να βγάζουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα. Οταν μάλιστα κάποιος από αυτούς - που γνωρίζει από τα μέσα τους μηχανισμούς με τους οποίους το δημόσιο μοιράζει στους εκλεκτούς των εκάστοτε κυβερνώντων διάφορα έργα - αποκλείεται από τη μοιρασιά της πίτας, τότε γίνεται όχι μόνο αποκαλυπτικός, αλλά και επικίνδυνος για την εξουσία. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοιράζει σε ημέτερους δουλιές του δημοσίου, αξίας πολλών δισ. δραχμών, μας προσφέρει η χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Σε ολοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο "Ιδού πως "στήνονται" οι διαγωνισμοί" - που απηχεί τις θέσεις και απόψεις του ιδιοκτήτη της, κ. Τεγόπουλου - η εφημερίδα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να εκβιάσει την επικύρωση "διαγωνισμού μαϊμού", προκειμένου να εξυπηρετήσει εταιρία του συγκροτήματος Λαμπράκη. Οι αποκαλύψεις αυτές, ανάγκασαν την κυβέρνηση να ομολογήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ενοχή της, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν "μαϊμού". Ωστόσο, κινούμενη στον αστερισμό της λογικής του "αν δε στηρίξεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει", η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να παραδώσει το έργο εκσυγχρονισμού των σχολικών βιβλιοθηκών, αξίας δεκάδων δισ. δραχμών, στην εταιρία του συγκροτήματος Λαμπράκη, με νέο διαγωνισμό. Με δεδομένη την επιθυμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει "πάση θυσία" την εταιρία του συγκροτήματος Λαμπράκη, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι και ο νέος διαγωνισμός, δε θα είναι διαβλητός, με "σημαδεμένα χαρτιά";

Οι "θερμοκέφαλοι" και τα "πρόβατα"

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης, ώστε να περάσουν τα χειρότερα μέτρα των τελευταίων χρόνων σε βάρος των ναυτεργατών χωρίς αγωνιστικούς κραδασμούς, τελικά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Οι "κακές γλώσσες" είπαν ότι έκανε μέχρι και προσωπική παρέμβαση σε διευθυντές απογευματινών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, για να τον παρουσιάσουν - όπως και έγινε - ως... ευεργέτη των ναυτεργατών για τα μέτρα που εξήγγειλε! Δε δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει με βεβαιότητα, στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, ότι οι "θερμοκέφαλοι" - έτσι χαρακτήρισε όσους αγωνίζονται να παραμείνουν στα πλοία - δε θα... "παρασύρουν" την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να αποδεχτεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο άνθρωπος νόμιζε, όπως φαίνεται, ότι έχει να κάνει με πρόβατα που θα οδηγηθούν αδιαμαρτύρητα στο σφαγείο. Πώς σας φαίνεται, κύριε υπουργέ, που υπερίσχυσε τελικά η γνώμη των... "θερμοκέφαλων";

Η πρόκληση των ισχυρών του πλανήτη

Κάθε χρόνο οι ισχυροί του πλανήτη περιφέρουν τα πλούτη τους και κάνουν επίδειξη δύναμης. Ετσι, φέτος μάθαμε ότι ο ιδιοκτήτης της γνωστής πολυεθνικής ηλεκτρονικών υπολογιστών "Microsoft", Μπιλ Γκέιτς, διπλασίασε την περιουσία του μέσα σε ένα χρόνο (! ) και την έφτασε στα 36,4 δισ. δολάρια (! ). Πολύ καλά πάνε και οι υπόλοιποι 199 μεγιστάνες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού "Forbes" μεταξύ των οποίων και Ελληνες εφοπλιστές (Λάτσης, Λιβανός).

Πρόκειται για τη γνωστή κάστα των δισεκατομμυριούχων που τα περιουσιακά στοιχεία τους είναι ανώτερα σε αξία από το συνολικό εισόδημα κρατών στα οποία κατοικεί το 45% του πληθυσμού της Γης (! ), σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής έκθεσης του ΟΗΕ.

Κι όμως, δε διστάζουν να προκαλούν τα δισεκατομμύρια των λαϊκών μαζών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αισθανόμενοι προφανώς παντοδύναμοι.

Ομως,αυτός ο σάπιος καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι το "τέλος της ιστορίας". Δεν μπορεί η κίνηση της ανθρωπότητας προς τα εμπρός να σταματήσει στην υποταγή των πάντων σε μια χούφτα πολυεθνικές και στην παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των λαϊκών μαζών.

Η εξοργιστική πρόκληση των ισχυρών δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Οι αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα αλλά έρχονται διαρκώς και πιο κοντά.

"Νεκροταφεία εργοστασίων"

Σε "νεκροταφεία εργοστασίων" έχουν μετατραπεί ο Βόλος και η Λάρισα, όπως αναδεικνύει το ρεπορτάζ του "Ρ" στη Θεσσαλία. Στα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 60 μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις έκλεισαν και πάνω από 13.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους. Εκεί οδήγησε η πολιτική βιομηχανικής συρρίκνωσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εφαρμόζουν πιστά και δουλικά τις επιταγές της ΕΕ.

Αν συνυπολογιστεί ότι και η αγροτική οικονομία της περιοχής δέχεται απανωτά πλήγματα από την αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών, τότε γίνεται φανερό ότι η Θεσσαλία οδηγείται σε "παραγωγική ερήμωση", με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι κι αγρότες να ζουν στην ανεργία και την ανέχεια. Να, γιατί οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της περιοχής πρέπει και μπορούν να αναπτύξουν κοινό μέτωπο πάλης εναντίον αυτής της πολιτικής, μέχρι να την ανατρέψουν.

Ο ευνοούμενος...

Προχτές ο κύριος Τσοβόλας προχώρησε σε αποκλειστική εμφάνιση στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Το θέμα, βεβαίως, ήταν το πρόστιμο του ΕΣΡ στο σταθμό. Τι είπε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ; Μήπως μέμφθηκε την τακτική των "ριάλιτι σόου"; Μήπως υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια των πολιτών, που θίγεται βάναυσα από τέτοιες εκπομπές; Μήπως έκανε κάποια νύξη για την άθλια εκπομπή που οδήγησε στην αυτοκτονία έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του ΕΣΡ;

Οχι, φυσικά. Τίποτα από όλα αυτά. Ο κ. Τσοβόλας προτίμησε να μην υπεισέλθει στην ουσία του θέματος. Φρόντισε όμως να διακηρύξει ότι θεωρεί την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κατά του ΑΝΤΕΝΝΑ "αντισυνταγματική", διότι προήλθε από ένα όργανο του οποίου η συγκρότηση είναι "αντισυνταγματική"... Ετσι - νομίζει - και τον σκόπελο προσπέρασε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ και την εύνοια του σταθμού κέρδισε... Ο σταθμός, μάλιστα, φρόντισε χτες να παρουσιάσει σε απευθείας μετάδοση τη συνέντευξη του Δ. Τσοβόλα στο Ζάππειο, τακτική που κάτι χρόνια έχει να εφαρμόσει για τα - πλην δικομματισμού - κόμματα...

Προς το παρόν τίποτα άλλο από εμάς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ