ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά αιτήσεις για την αθλιότητα του ΕΚΑΣ!

Σε νέα ταλαιπωρία υποβάλλονται χιλιάδες απόμαχοι, προκειμένου να επανεξεταστεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ...

Σε νέα ταλαιπωρία υποβάλλονται αυτές τις μέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να συνεχίσουν να εισπράττουν τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ.Ετσι, από το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν να ταχυδρομούνται προς τους "ευεργετηθέντες του χιλιάρικου" ειδοποιητήρια, βάσει των οποίων "εντός δεκαπέντε ημερών" θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση, καθώς και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, της αστυνομικής ταυτότητας του συζύγου αν πρόκειται για έγγαμες γυναίκες και της πρώτης σελίδας της φορολογικής δήλωσης, "προκειμένου να επανεξεταστεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ"...

Υπενθυμίζουμε ότι η αθλιότητα του ΕΚΑΣ, που καθιερώθηκε πριν ένα χρόνο από την κυβέρνηση Σημίτη, αποτελεί προπομπό της λεγόμενης "εθνικής σύνταξης" και των άλλων αντισυνταξιουχικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, που επίμονα αρνείται το αίτημα για επαναφορά των κατώτατων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και υλοποιήθηκε ως εξής:

Για τους συνταξιούχους που είχαν πριν από τις 30/6/1996 συντάξεις μικρότερες από τις 100.000 δρχ., προβλέφτηκαν ως μηνιαία ενίσχυση δυο ΕΚΑΣ, δηλαδή 11.400 δρχ. (ένα ΕΚΑΣ = ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη). Για συντάξεις από 100.001-104.000, ποσό 8.550.Από 104.001-107.000, ποσό 5.700.Από 107.001-110.000, ποσό 2.850!Αυτό, προς "αντιμετώπιση των ανισοτήτων", όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης!

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή των πιο πάνω ποσών ήταν οι εξής: Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1.7.96 το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και το εισόδημα από την απασχόληση να μην υπερβαίνει το 1.400.000 δρχ. Να έχουν ατομικό και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (από συντάξεις και άλλα εισοδήματα) μέχρι 1.800.000 δρχ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 2.800.000 δρχ. Στους συνταξιούχους που έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) "μετά των πάσης φύσεως επιδομάτων", κατά τους μήνες Μάη - Ιούνη του 1996, υπερέβαινε τις 110.000 δρχ. δεν καταβάλλεται το επίδομα.

Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, οι πιο πάνω προϋποθέσεις ισχύουν μέχρι τις 31/8/97,οπότε θα πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις, αφού έχουν αλλάξει τα δεδομένα (αυξήσεις στις συντάξεις, αναπροσαρμογή του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη κτλ.).

Βάλτε "φρένο" στους Γερμανούς της ΧΟΧΤΙΦ

Επιστολή του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προς τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης

Να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας και ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, που επιβάλλει η ΧΟΧΤΙΦ στο υπό κατασκευήν αεροδρόμιο των Σπάτων, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης.

Σημαντικές ευθύνες, για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο των Σπάτων, επιρρίπτονται στην κυβέρνηση και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ αναφέρονται μία προς μία οι ωμές αυθαιρεσίες των Γερμανών.

Συγκεκριμένα: Παραβιάζουν το ωράριο, το πενθήμερο, τη νομοθεσία για την υπερωριακή και υπεργασιακή απασχόληση, την ασφαλιστική νομοθεσία. Επίσης παραβιάζουν τη συλλογική σύμβαση, ενώ δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την υγιεινή και την ασφάλεια. Ούτε καν πόσιμο νερό δεν υπάρχει και οι εργαζόμενοι το κουβαλούν από τα σπίτια τους!

Οι Γερμανοί - συνεχίζει - χαρακτηρίζοντας το χώρο του εργοταξίου ως "γερμανικό έδαφος" (!), επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και καταρράκωσης της προσωπικότητας των εργαζομένων. Συστηματική είναι, επίσης, η προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση. Δε λείπουν ούτε τα περιστατικά της χειροδικίας και πρόσφατη είναι επίθεση που δέχτηκε εργαζόμενος από Γερμανό υπάλληλο της ΧΟΧΤΙΦ με κλοτσιές!

Ειδικότερα για το ρόλο της Αστυνομίας, το συνδικάτο αναφέρει: "Κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, άνδρες της Αστυνομίας παραβρίσκονταν, με εντολή των διευθυντών της εταιρίας, στο χώρο της απεργίας, ασκώντας ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους. Αντί να συλλάβουν τους εκπροσώπους των εργοδοτών και να τους στείλουν στη Δικαιοσύνη, που παράνομα και καταχρηστικά απασχολούν τους εργαζόμενους το Σάββατο και πολλές φορές την Κυριακή, παρεμποδίζουν το συνδικάτο να αναπτύξει τη συνδικαλιστική του δράση, με αποκορύφωμα, το Σάββατο 12/7/97 στο χώρο του εργοταξίου να παραβρίσκεται μια κλούβα της Αστυνομίας με ΜΑΤ. Στην επίθεση Γερμανού με το αυτοκίνητο και τον τραυματισμό συναδέλφου μας, ήταν παρόντες οι άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι, αντί να συλλάβουν τον ένοχο και να τον οδηγήσουν στο Αυτόφωρο, ώστε να δικαστεί για την εγκληματική του ενέργεια, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, δηλώνοντας αναρμοδιότητα"!

Αγανάκτηση στο Σκαραμαγκά

Η πλειοψηφία του σωματείου στηρίζει τους εκβιασμούς για την επιβολή της διπλής ειδικότητας. Καταγγελίες από την "Εργοστασιακή Επιτροπή" για το ρόλο κυβερνητικών συνδικαλιστών

Αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά,που χτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της "Εργοστασιακής Επιτροπής" και συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία του Σωματείου, προκειμένου να συζητήσουν για τους εκβιασμούς της εργοδοσίας που στοχεύουν στην αποδοχή της διπλής ειδικότητας.

Οι εκβιασμοί αυτοί στηρίζονται από την πλειοψηφία του σωματείου. Χτες ο πρόεδρός του Σ. Μαρκάτος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι η θέση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) ήταν από το '85 η καθιέρωση της διπλής ειδικότητας! Ο ίδιος, όταν κλήθηκε από τον Σ. Βαρθολομαίο, μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της "Εργοστασιακής Επιτροπής", να ενημερώσει τους συγκεντρωμένους τι ακριβώς εννοεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε, απάντησε: "Εγώ δε συμμετέχω σε πανηγυράκια"!

Η στάση του αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, ενώ ο Σ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε: "Είναι ανήθικο συνδικαλιστικά στελέχη, όπως ο Μαρκάτος, ο Μίχας και ο Κοντάκης, να μην δουλεύουν και να παίρνουν επίδομα παραγωγής και επίδομα επίβλεψης, τη στιγμή που δεν έχουν τμήματα τα οποία να επιβλέπουν. Είναι απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ Α. Κανατσούλης και προϊστάμενος στα Ναυπηγεία να στέλνει ηλεκτροσυγκολλητές να κάνουν αμμοβολές, ο Γ. Φίτουρας, εκλεγμένος στον ΣΤΕΒ, να μου ζητάει να γίνω οικοδόμος, ο Α. Τριγώνης, διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας, να συναινεί στη διπλή ειδικότητα. Είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ολα αυτά είναι απαράδεκτα και πρέπει εμείς να δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει".

Κινητοποιήσεις στο "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου

Ακάθεκτη προχωράει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για την κατοχύρωση των εποχιακά απασχολούμενων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της προχτεσινής άκαρπης συνάντησης μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και του Σωματείου Εργαζομένων στο "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου, το οποίο αντιτίθεται συνολικά στο σχέδιο νόμου για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ και ζητάει την εξαίρεση απ' αυτό του Λαγονησίου.

Μετά κι αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στο Λαγονήσι προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από αύριο Σάββατο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσής τους. Οι εργαζόμενοι, εκτός από την εξαίρεση από το σχέδιο νόμου της μονάδας και τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, ζητάνε και την άμεση υλοποίηση της μελέτης που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ανακαίνισή της.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε οικονομικό αδιέξοδο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Διακοπές χωρίς δραχμή στην τσέπη θα κάνουν οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας,αφού δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα ο μισθός του Ιούνη, το επίδομα άδειας και επιδόματα που κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα και ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος δηλώνει αδυναμία ως προς την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους, προσέλαβε 15 άτομα στη θερινή κατασκήνωση. Θέσεις, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο.

Την αδιαφορία όλων των αρμοδίων, που οδήγησε σε τέτοια οικονομικά αδιέξοδα το Ιδρυμα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΨΚΒΕ και επισημαίνει: "Πώς είναι δυνατόν ένα Ιδρυμα που προσέφερε και προσφέρει υπηρεσία σε χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες εδώ και 35 χρόνια, να έρχεται σήμερα η Πολιτεία, 2 χρόνια πριν το 2000, να κάνει περικοπές κονδυλίων και να οδηγεί το Ιδρυμα σε εξαθλίωση, ενώ παράλληλα σπαταλά άσκοπα δισεκατομμύρια στο όνομα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης;".

  • Το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που ασκείται από την εταιρία "Δάφνη Επικοινωνίες ΑΕ" καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,καθώς επίσης και τις απολύσεις στις οποίες προέβη η επιχείρηση "καθαρά για λόγους τρομοκρατίας", ενώ απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους.
  • Μετά από 10 μέρες απεργίας και αφού η επιχείρηση δεσμεύτηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις, δίνοντας ένα 45ήμερο περιθώριο σε εργοδοσία και κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επιβίωσης της εταιρίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ