ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
"Δε θα το εφαρμόσετε ατιμώρητα"

Την απόσυρσή του ζήτησε και πάλι το ΚΚΕ. Αρνήθηκε η κυβέρνηση να συζητήσει τις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος. Μείωση τιμής των φαρμάκων σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων

Με την ψήφιση όλων των άρθρων του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, που έχει επισύρει την κατακραυγή των φορέων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής, ενώ στο σύνολό του το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση της Τρίτης. Για μια φορά ακόμα το ΚΚΕ κατήγγειλε τις κυβερνητικές προθέσεις για το χώρο της υγείας και ζήτησε έστω και την ύστατη στιγμή την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,τόνισε τα εξής: "Χτες ήρθαν εδώ και κατέθεσαν ψήφισμα από τη συγκέντρωση των γιατρών και άλλων σωματείων και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο αυτό. Καλό θα ήταν να το κάνετε. Αν δεν το κάνετε δε θα μπορέσετε να εφαρμόσετε ατιμώρητα αυτό το νόμο...".

Χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, πρόλαβε όμως την τελευταία στιγμή να καταθέσει 3 δικές της, αιφνιδιάζοντας το Σώμα.

Δεν απάντησαν

Σε προκλητική επίδειξη αδιαλλαξίας προχώρησε χτες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης των βουλευτικών τροπολογιών που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο, υποβαθμίζοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, αρνήθηκε με ωμό και αλαζονικό τρόπο, έστω και να συζητήσει, το σύνολο των 4 εμπρόθεσμων τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ, για διάφορα σοβαρά θέματα που αφορούν την υγεία και έχει δημοσιεύσει ο "Ρ". Ο υφυπουργός Υγείας, επιδεικνύοντας... βιασύνη απάντησε σχεδόν "μονολεκτικά" σε δύο από τις 4 τροπολογίες, ενώ αρνήθηκε έστω και την παραμικρή αναφορά στις άλλες δύο που είχαν να κάνουν με προβλήματα κλαδικά συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων. Συνένοχος στην όλη προσπάθεια και ο προεδρεύων του Κοινοβουλίου, Λουκάς Αποστολίδης,ο οποίος προκειμένου να μη συζητηθούν επί της ουσίας οι τροπολογίες, παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής.

Απαντώντας στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα,που διαμαρτυρήθηκε για την απαξιωτική στάση του υφυπουργού Υγείας, ο Λ. Αποστολίδης υποστήριξε πως "οι τροπολογίες που εμπρόθεσμα κατατέθηκαν και ζήτησε ο ίδιος ο κύριος Τασούλας να συζητηθούν αναφέρθηκαν από εμένα προηγούμενα". Οταν ο Στρ. Κόρακας επισήμανε ότι "ο υπουργός απάντησε μόνο σε δύο" ο προεδρεύων ισχυρίστηκε πως "το αν θα απαντήσει η όχι ο κ. υπουργός δεν μπορώ εγώ να τον υποχρεώσω. Αυτό το ξέρετε". Παίρνοντας ξανά το λόγο ο Στρ. Κόρακας, υποστήριξε ότι υπάρχει επί της ουσίας πρόβλημα στη διαδικασία λέγοντας "εδώ γίνεται μια συνεχής υποβάθμιση του δικαιώματος των βουλευτών να υποβάλλουν τροπολογίες και μάλιστα εμπρόθεσμες. Δεν έχει το δικαίωμα ο κύριος υπουργός να αγνοεί την τροπολογία που θέσαμε, ενώ μάλιστα είναι εμπρόθεσμη. Και δεν μπορείτε εσείς να τον καλύπτετε και να λέτε άμα θέλει παίρνει θέση, άμα θέλει σας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Οχι έτσι!".

Οσον αφορά τις απαντήσεις του υφυπουργού στις 2 τροπολογίες, στη μεν πρώτη, που αφορούσε το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, στους οποίους οφείλονται χρήματα από πέρυσι τον Ιούλη, είπε γενικόλογα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιληφθεί του θέματος, ενώ για το θέμα της προώθησης των γιατρών εργασίας, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο, χωρίς να αναφερθεί στο πώς αυτή θα εφαρμοστεί.

Μείωση σε βάρος των Ταμείων

Ως επιχείρηση αιφνιδιασμού και μόνο μπορεί να εκληφθεί η κατάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης 3 υπουργικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την Υγεία, οι οποίες κατατέθηκαν μερικές ώρες πλην ολοκληρωθεί η συζήτησή του! Τις τροπολογίες εκτός από τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, υπογράψανε οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και Δημόσιας Διοίκησης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Χαρακτηριστική ως προς τη λογική της κυβέρνησης και των συμφερόντων που προασπίζει, ήταν η τροπολογία που αναφέρεται στη μείωση της τιμής του φαρμάκου, στην οποία προβλέπεται η μείωση των κοινωνικών πόρων (ποσοστιαία εισφορά) από την πώληση του φαρμάκου προς τα Ταμεία εργαζομένων ΤΣΑΥ και ΤΕΑΥΦΕ, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου συνολικά κατά 7,5%! Η κυβέρνηση επέλεξε την περικοπή των λιγότερο... χρήσιμων δηλαδή, κατά τη γνώμη της, επιβαρύνσεων!

Η συγκεκριμένη τροπολογία επέφερε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Απόστολος Τασούλας, αν και μειώνονται αυτές οι εισφορές, "αυξάνεται όμως το εργοστασιακό κόστος, έτσι συνολικά θα καταλήξετε να έχετε 5% ή 10% παρακάτω, θα έχετε όμως ωφελήσει αυτούς που ενδιαφέρεστε να ωφελήσετε κατά 5% ή 15%!".

Οι άλλες δύο τροπολογίες αφορούσαν την ενίσχυση του ιδρύματος "Παμμακάριστος" και θέματα της περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η κυβερνητική τακτική προκάλεσε την αντίθεση της ΝΔ που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση των τροπολογιών.

ΚΑΒΑΛΑ - ΕΒΡΟΣ
Κτιριακό και ελλείψεις προσωπικού

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στα νοσοκομεία

Περιοδείες στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και στο ΙΚΑ Καβάλας, έκαναν αντιπροσωπείες της Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της ΝΕ Εβρου και της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αντίστοιχα. Συζήτησαν με τους γιατρούς σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία. Το συμπέρασμα που βγήκε από τις συζητήσεις είναι ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς ανοίγονται νέοι δρόμοι για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, αναδείχτηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία και στο ΙΚΑ Καβάλας από τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κτιριακή υποδομή.

Το κτιριακό είναι το βασικότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καβάλας και στο ΙΚΑ της περιοχής. Το νοσοκομείο λειτουργεί σε δύο κτιριακά συγκροτήματα, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι μεγάλη, καθώς στο ένα κτίριο στεγάζονται τα ιατρεία όπου γίνονται οι εξετάσεις και στο άλλο τα εργαστήρια. Μάλιστα, το ένα κτίριο είναι πρώην σανατόριο, ιδιοκτησίας ιατρικής εταιρίας στην Καβάλα (το ιδιοκτησιακό του καθεστώς αμφισβητείται από το δημόσιο) και κτίστηκε το 1921, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Εξαιτίας του κτιριακού προβλήματος, δε λειτουργεί Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, δε λειτουργούν το Ψυχιατρικό Τμήμα και η Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ζητούν να προσληφθούν καθαρίστριες και να μην απασχολεί το νοσοκομείο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας και το Κέντρο Υγείας Θάσου να στελεχωθεί με γιατρούς και νοσηλευτές.

Στον Εβρο

Ανάλογα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα:

  • Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει κτίριο που μπορεί να στεγάσει τμήματα του νοσοκομείου, ώστε αυτό να αποσυμφορηθεί κι ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
  • Βρίσκεται σε εκκρεμότητα το καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου που κτίζεται με γρήγορους ρυθμούς.
  • Οι χώροι που χρησιμοποιούνται για εφημερία γιατρών είναι λυόμενες κατασκευές, απαράδεκτες για τέτοια χρήση.
  • Υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε βαθμό τέτοιο, που αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα τώρα το καλοκαίρι με τις άδειες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα παρέμβει με κάθε τρόπο, ώστε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Σημείωσε, όμως, ότι όλοι οι φορείς του νομού πρέπει να αγωνιστούν για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την υγεία. "Η πολιτική αυτή - τόνισε - οδηγεί, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, στη δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χώρου για τη δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, αφού περιορίζει τη δράση και αυτού του έντονα προβληματικού δημόσιου τομέα της υγείας. Το ΚΚΕ και οι τοπικές του οργανώσεις βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο και για να γίνουν ριζικές αλλαγές στο χώρο της υγείας, που θα έχουν στόχο μια υγειονομική δωρεάν περίθαλψη για όλους, η οποία θα παρέχεται από ένα ισχυρό, εκσυγχρονισμένο και εκδημοκρατισμένο δημόσιο τομέα υγείας".

Δώστε άφοβα αίμα. Θα σωθούν ζωές

"Δώσε και συ άφοβα και ακίνδυνα μια φιάλη αίμα. Αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό σου και σώζεις μια ζωή", διαμηνούν κάθε χρόνο μέλη των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Μέσω εκδηλώσεων και διαφημιστικών σποτ κάνουν γνωστό ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες στον τόπο μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη αίματος, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συχνά οι πάσχοντες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Μόνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ξεπερνούν τους 5.000 σε όλη τη χώρα, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται στις τακτικές μεταγγίσεις. Ενας θαλασσαιμικός χρειάζεται κατά μέσο όρο 3 - 4 μονάδες αίματος το μήνα. Κι αυτό συμβαίνει διότι η μεσογειακή αναιμία είναι μία νόσος κληρονομική και το πρόβλημα προκύπτει από κάποια γονιδιακή βλάβη που είναι υπεύθυνη για τη μη φυσιολογική παραγωγή αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, απαιτούνται τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Συνεπώς, η επάρκεια αίματος αποτελεί ζήτημα ζωής για τους θαλασσαιμικούς, για τη σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας, ζητεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. "Το πρόβλημα δε λύνεται όταν ο καθένας μας προσφέρει μια μονάδα αίματος όταν κάποιος άλλος του το ζητήσει, αλλά όταν προσφέρει αίμα τακτικά - τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο - χωρίς να του το ζητήσει κανείς, παρά μόνο επειδή του το επιβάλλει η κοινωνική και ανθρωπιστική του συνείδηση", αναφέρουν μέλη του Συλλόγου.

Το ΤΕΑΦΚΕ (παλιό καπνομάγαζο), ιδιοκτησίας ΙΚΑ, όπου οι φορείς

Το ΤΕΑΦΚΕ (παλιό καπνομάγαζο), ιδιοκτησίας ΙΚΑ, όπου οι φορείς της Καβάλας ζητάνε να μεταφερθεί το ΙΚΑ, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ