Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ - ΕΒΡΟΣ
Κτιριακό και ελλείψεις προσωπικού

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ στα νοσοκομεία

Περιοδείες στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και στο ΙΚΑ Καβάλας, έκαναν αντιπροσωπείες της Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της ΝΕ Εβρου και της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αντίστοιχα. Συζήτησαν με τους γιατρούς σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία. Το συμπέρασμα που βγήκε από τις συζητήσεις είναι ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς ανοίγονται νέοι δρόμοι για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, αναδείχτηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία και στο ΙΚΑ Καβάλας από τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κτιριακή υποδομή.

Το κτιριακό είναι το βασικότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Καβάλας και στο ΙΚΑ της περιοχής. Το νοσοκομείο λειτουργεί σε δύο κτιριακά συγκροτήματα, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι μεγάλη, καθώς στο ένα κτίριο στεγάζονται τα ιατρεία όπου γίνονται οι εξετάσεις και στο άλλο τα εργαστήρια. Μάλιστα, το ένα κτίριο είναι πρώην σανατόριο, ιδιοκτησίας ιατρικής εταιρίας στην Καβάλα (το ιδιοκτησιακό του καθεστώς αμφισβητείται από το δημόσιο) και κτίστηκε το 1921, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Εξαιτίας του κτιριακού προβλήματος, δε λειτουργεί Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, δε λειτουργούν το Ψυχιατρικό Τμήμα και η Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ζητούν να προσληφθούν καθαρίστριες και να μην απασχολεί το νοσοκομείο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας και το Κέντρο Υγείας Θάσου να στελεχωθεί με γιατρούς και νοσηλευτές.

Στον Εβρο

Ανάλογα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα:

  • Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει κτίριο που μπορεί να στεγάσει τμήματα του νοσοκομείου, ώστε αυτό να αποσυμφορηθεί κι ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
  • Βρίσκεται σε εκκρεμότητα το καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου που κτίζεται με γρήγορους ρυθμούς.
  • Οι χώροι που χρησιμοποιούνται για εφημερία γιατρών είναι λυόμενες κατασκευές, απαράδεκτες για τέτοια χρήση.
  • Υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε βαθμό τέτοιο, που αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα τώρα το καλοκαίρι με τις άδειες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα παρέμβει με κάθε τρόπο, ώστε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Σημείωσε, όμως, ότι όλοι οι φορείς του νομού πρέπει να αγωνιστούν για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την υγεία. "Η πολιτική αυτή - τόνισε - οδηγεί, όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, στη δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χώρου για τη δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, αφού περιορίζει τη δράση και αυτού του έντονα προβληματικού δημόσιου τομέα της υγείας. Το ΚΚΕ και οι τοπικές του οργανώσεις βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο και για να γίνουν ριζικές αλλαγές στο χώρο της υγείας, που θα έχουν στόχο μια υγειονομική δωρεάν περίθαλψη για όλους, η οποία θα παρέχεται από ένα ισχυρό, εκσυγχρονισμένο και εκδημοκρατισμένο δημόσιο τομέα υγείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία (2019-02-07 00:00:00.0)
Τιμωρήστε το δικομματισμό και τους βοηθούς του (2008-07-08 00:00:00.0)
Τριτοκοσμική εικόνα στο Κέντρο Υγείας (2005-10-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ στη Λάρισα (2000-07-05 00:00:00.0)
Υγεία για πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1997-08-07 00:00:00.0)
Περιοδείες σε υγειονομικές μονάδες (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ