Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Με λαϊκή κινητοποίηση θα γίνει πράσινο

Ευρεία σύσκεψη της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" ανέδειξε την ανάγκη πάλης, κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές, που θα αποτρέψει την τσιμεντοποίηση του χώρου και θα τον κατοχυρώσει ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Μόνο η πάλη των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων θα ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τσιμεντοποίηση, οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν αυτό μεταφερθεί στα Σπάτα. Το παραπάνω έγινε καθαρό, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",στα Σούρμενα, για το μέλλον του χώρου του αεροδρομίου. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν πλήθος δημοτών, η δημοτική αρχή του Ελληνικού, δημοτικοί σύμβουλοι των όμορων με το αεροδρόμιο δήμων, αντινομάρχες της Αθήνας και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Χαλβατζής τόνισε πως ο χώρος, μετά την αποχώρηση του αεροδρομίου, προορίζεται για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου, για χρήσεις ψυχαγωγίας, άθλησης, αναψυχής και πως η ανάπτυξη και αξιοποίηση θα γίνει με βάση μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας.

Πρόσθεσε, όμως, ότι, παρά τα μεγάλα και ωραία λόγια των διοικούντων, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση, τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους του χώρου, στη λογική της εμπορευματοποίησής του. Επιπλέον, πως η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων Αθήνας έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής νομαρχιακού τέλους για την είσοδο σε ορισμένους χώρους του Ελληνικού και δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εκεί.

Δήλωσε την αντίθεση της παράταξης με τις παραπάνω "προοπτικές". Επισήμανε τα αρνητικά σημεία της σχετικής μελέτης, που εκπονείται από το Πολυτεχνείο, κατ' εντολήν του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αθήνας. Μιας μελέτης, που προβλέπει ανέγερση κτιρίων στην περιοχή, ενώ για τους πόρους της υποτιθέμενης αξιοποίησής της προτείνει την "αυτοχρηματοδότηση" της σχετικής διαδικασίας. Τόνισε την ανάγκη, η μελέτη για τη μελλοντική ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου να γίνει από το Δημόσιο και κάτω από τον έλεγχο της ΤΑ και των φορέων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο). Το δε σχέδιο ανάπλασης να εγκριθεί από τη Βουλή.

Ακόμα, έκανε σαφές πως η κυριότητα του χώρου πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο, να κατοχυρωθούν θεσμικά οι χρήσεις γης στο χώρο και να εξασφαλιστούν οι πόροι αξιοποίησής του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επίσης, να συσταθεί Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης του χώρου (ΝΠΔΔ), με συμμετοχή της ΤΑ, εκπροσώπων των εργαζομένων και επιστημονικών φορέων.

Να ζητάμε το αδύνατο

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Τ. Λαβασάς,αντιδήμαρχος Ελληνικού, ζήτησε, στο φορέα διαχείρισης του χώρου τον πρώτο λόγο να έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι. Ο Αντ. Ντρέκος,μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σημείωσε πως οι περίφημες "αυτοχρηματοδοτήσεις" συχνά καταλήγουν σε κερδοσκοπία των ιδιωτών επενδυτών, μέσα από τη λαϊκή αφαίμαξη και τα επιβαλλόμενα ειδικά τέλη. Η Ρ. Ξαρχάκου,εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ζήτησε να κατοχυρωθεί η κύρια χρήση του χώρου σαν λειτουργικό πράσινο. Ο Γ. Θεοδωρίδης,πολιτικός μηχανικός, σημείωσε πως ο χώρος δεν πρέπει να γίνει στοιχείο κέρδους ούτε καν για το Δημόσιο. Να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης του χώρου, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται σε πράσινο, αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό και χώρους εκθέσεων. Η Ε. Κουφέλη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων, ζήτησε την αξιοποίηση της περιοχής σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος και κατέληξε: "Ο χώρος δεν είναι ούτε για οικόπεδα, ούτε για τσιμέντο". Τέλος, ο Π. Κουμουδούρος,εκπρόσωπος του "Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων", επισήμανε ότι ο Οργανισμός Αθήνας έδωσε σαφείς οδηγίες στους μελετητές του Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση του χώρου, προκειμένου να μην αποκλειστούν οι ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ