Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ
"Καπατήσεις", η ΠΑΝΑΦΟΝ

Με μια εξωφρενική μεθόδευση, ενδεικτική της ασύδοτης δράσης της εταιρίας, έκοψαν δέντρα, εγκατέστησαν κεραία κινητής τηλεφωνίας και μετά από δύο βδομάδες ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες ότι "προτίθενται" να νοικιάσουν το χώρο

"Η εταιρία μας, στην προσπάθεια προσφοράς των υπηρεσιών της σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, προτίθεται να εγκαταστήσει, άμεσα, προσωρινό σταθμό κινητής τηλεφωνίας στη θέση "Προσκύνημα Αγίου Δημητρίου" (...). Στα πλαίσια αυτά, η εταιρία μας προτίθεται να μισθώσει από τον Συνεταιρισμό σας έκταση, συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. (...). Το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται στο ύψος των 800.000 δραχμών, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το ύψος του τιμαρίθμου, όπως αυτός ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διάρκεια της μίσθωση θα είναι εννιετής με δικαίωμα παράτασης για άλλες δύο εννεαετίες".

Ετσι αποφάσισε, έτσι έπραξε η γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας ΠΑΝΑΦΟΝ του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αποδεικνύοντας το ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα. Η παραπάνω παράγραφος δεν είναι τίποτα άλλο από το προκλητικό έγγραφο της εταιρίας προς τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συκαμίνου. Εγγραφο το οποίο, όμως, στάλθηκε στο Συνεταιρισμό 14 ημέρες μετά την εγκατάσταση της κεραίας. Η εταιρία δηλαδή, λειτούργησε ως κοινός καταπατητής και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε την κοινότητα, ούτε τον Συνεταιρισμό και πολύ περισσότερο το Δασαρχείο, εγκατέστησε σταθμό με κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή "Προσκύνημα Αγίου Δημητρίου" στην κορυφή του λόφου "Παλιοκούτι", η οποία ανήκει στο Συνεταιρισμό. Η περίπτωση αυτή είναι μια απόδειξη για την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το κράτος να λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

Για την ιστορία

Ηταν βράδυ της 21ης Μάη όταν οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν στο χωριό. Πριν οι ανύποπτοι κάτοικοι του Συκαμίνου καταλάβουν τι γίνεται, οι μπουλντόζες ξεκινάνε και ανοίγουν δρόμο προς τον λόφο καταστρέφοντας δεκάδες πεύκα και πουρνάρια και μέσα σε 12 ώρες τα ειδικά συνεργεία που ακολουθούσαν είχαν στήσει στην κορυφή του λόφου την κεραία.

Να σημειώσουμε ότι την περιοχή την είχαν αγοράσει οι κάτοικοι του χωριού πριν από περίπου 100 χρόνια από τους τότε μεγαλοτσιφλικάδες και ανήκει στο Συνεταιρισμό. Από τη μέρα της εγκατάστασης της κεραίας οι κάτοικοι έψαχναν να βρουν τι συμβαίνει. Τελικά, μετά από 14 ημέρες και συγκεκριμένα στις 3 Ιούνη, η ΠΑΝΑΦΟΝ αποφάσισε να ενημερώσει το Συνεταιρισμό ότι θα νοικιάσει την περιοχή κανονίζοντας μάλιστα και το ενοίκιο που θα δίνει. Τόνιζε μάλιστα υποκριτικά ότι θα αναλάβει τη διάνοιξη αλλά και τη συντήρηση του δρόμου προς την κεραία. Ολα αυτά βέβαια αφού πρώτα άνοιξε το δρόμο και εγκατέστησε την κεραία και έβαλε σε λειτουργία το σταθμό. Η απάντηση του Συνεταιρισμού προς την ΠΑΝΑΦΟΝ στις 10 του Ιούνη δήλωνε την αγανάκτηση όλων των κατοίκων και τόνιζε απόλυτα: "Εμείς θα καθορίσουμε το μίσθωμα εάν και εφόσον δεχτούμε την κεραία. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι κάτοικοι του χωριού". Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού θα στείλει τις επόμενες μέρες εξώδικο στην εταιρία με το οποίο θα την καλεί να πάρει την κεραία μέσα σε δέκα μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Να αναφέρουμε ακόμα ότι και το Δασαρχείο έχει καταθέσει μήνυση στην εταιρία για την παράνομη κοπή των δέντρων.

"Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στην εταιρία να κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπήκε ούτε στο κόπο να μας ρωτήσει" είπε στο "Ρ" ο Β. Τζεβελέκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού. "Είναι ειρωνεία να έρχονται να κάνουν την εγκατάσταση της κεραίας και μετά να μας ενημερώνουν θεωρώντας δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη μας. Πρέπει να ξέρει η εταιρία ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν. Υπάρχουν και νόμοι" επισήμανε.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ