Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αντάμωσαν ξανά

Σε ιδιαίτερα θερμή, φιλική και συνάμα αγωνιστική ατμόσφαιρα, έγινε την Κυριακή 6 του Ιούλη στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας, η καθιερωμένη χρονιάτικη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, αντιστασιακών και φίλων, απ' όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο, φέτος ήταν η 8η, από το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), ενώ την όλη προετοιμασία του χώρου ανέλαβαν τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ και της ΠΕΑΕΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ακολούθησε γλέντι και χορός με τη συμμετοχή του κόσμου. Στη συνέχεια έγιναν οι ομιλίες και ο χαιρετισμός από τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου,,ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο δήμαρχος Νάουσας Γρ. Λιόλιος και ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Χατζηιωαννίδης.

Σε τούτη τη συνάντηση βρέθηκαν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που στα δύσκολα χρόνια του αγώνα πάλεψαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της λαϊκής κυριαρχίας. Οι εικόνες που ακολούθησαν από τη συνάντηση ανθρώπων που είχαν να βρεθούν πολλά χρόνια, ήταν συγκινητικές. Η συνάντηση παλιών συναγωνιστών, έφερε δάκρυα χαράς και συγκίνησης στα μάτια, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, έσφιγγαν ξανά στην αγκαλιά τους τον παλιό συναγωνιστή... Οι ιστορίες και τα γεγονότα του αγώνα"ξαναζωντάνεψαν" στη μνήμη.

Αδιαφορούν οι κυβερνώντες

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου που ήταν ο κεντρικός ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "Αυτή η εκδήλωση δεν είναι μια απλή συνάντηση αγωνιστών και φίλων αλλά είναι περισσότερο μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων της χώρας μας, απέναντι στους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες. Οπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν μπορεί ένα δημοκρατικό πολίτευμα να χωρίζει σε Α και Β κατηγορία τους πολίτες του. Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι κρατικές υπηρεσίες στους οποίους απευθυνόμαστε έχουν απαλλαχτεί από κάθε διάθεση να ασχοληθούν με τη λύση των προβλημάτων των πολιτικών προσφύγων. Εχουν περάσει 23 χρόνια από τη μεταπολίτευση και 52 από τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου χωρίς να παίρνει τέρμα η "Οδύσσειά" μας. Αντί για λύση όμως των προβλημάτων οι υπεύθυνοι μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις και διαιωνίζουν τα προβλήματα, ξέροντας πως σε καθημερινή βάση φεύγουν από τη ζωή οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι μαχητές του ΔΣΕ, σαν οι πιο πικραμένοι και περιφρονημένοι πολίτες". Σ' αυτό το σημείο της ομιλίας του, ο Γρ. Φώτου έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες - επαναπατρισθέντες και μη - από τη Ρουμανία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι "αυτοί οι άνθρωποι εδώ και 15 χρόνια περίμεναν να υπογραφεί διακρατική σύμβαση για τη μεταφορά των συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Οταν τελικά πέρσι το Φλεβάρη υπογράφτηκε αυτή η σύμβαση, θα περίμενε κανείς να αναλάβει η ελληνική πλευρά την τακτοποίηση αυτών των ανθρώπων. Δυστυχώς όμως όχι μόνο δεν τακτοποιούν το θέμα αλλά ούτε τις σχετικές εγκυκλίους δεν εκδίδουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν πια δικαιολογητικά και μέσα σε ποιες προθεσμίες πρέπει να τα υποβάλλουν".

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, επισήμανε ότι "το ΔΣ της ΠΕΕΠΠ, πήρε απόφαση να απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, απαιτώντας να υπάρξει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον επαναπατρισμό δίχως όρους και εξαιρέσεις και την πλήρη αποκατάσταση όλων των πολιτικών προσφύγων. Μετά τη μεταπολίτευση το θέμα της πολιτικής προσφυγιάς δεν έγινε ποτέ αντικείμενο συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου, παρότι πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί εθνική πληγή. Εμείς υπενθυμίζουμε στους κυβερνώντες ότι παραμένουν εκτεθειμένοι απέναντί μας". Κλείνοντας την ομιλία του ο Γρ. Φώτου υπογράμμισε ότι "όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν σ' αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο τηρούν αλλά παλεύουν για τα ιδανικά και τις ανθρώπινες αξίες, που σήμερα συστηματικά ισοπεδώνονται κάτω από τη λαίλαπα της ελεύθερης αγοράς και της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Νίκος Τερζόγλου,στην ομιλία του επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για να αναπολήσουν οι παλιοί τις μέρες που ζήσαμε στην ξενιτιά, την οποία μας επέβαλε το αντιδραστικό καθεστώς, αλλά και για να μάθουν οι νέοι. Ηρθαμε εδώ, συνέχισε, για να καταγγείλουμε την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους φιλόξενους λαούς των τότε σοσιαλιστικών χωρών, που μας υποδέχτηκαν και μας πρόσφεραν ό,τι καλύτερο μπορούσαν". Κλείνοντας ο Ν. Τερζόγλου τόνισε ότι "σήμερα η ανθρωπότητα ολόκληρη βιώνει ένα καινούριο μεγάλο κίνδυνο. Η "νέα τάξη πραγμάτων" επιβάλλεται με τον πιο βάναυσο τρόπο στους λαούς. Μπροστά σε αυτές τις πρακτικές, εμείς οι αγωνιστές της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης πρέπει να μπούμε μπροστάρηδες στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ