Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ
Το λιμάνι μετατράπηκε σε βάλτο

Μαύρα νερά, έντονη δυσοσμία, ψόφια ψάρια, φύκια και ένα έργο που έμεινε μισοτελειωμένο συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού στο Χαλκούτσι στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο βάλτο. Ο λόγος, ο μολυσμένος - λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης βιομηχανικών αποβλήτων - Ασωπός ποταμός που εκβάλλει ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. Τα μολυσμένα νερά του Ασωπού καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή και με τα ρεύματα μεταφέρονται μέσα στο λιμανάκι, δημιουργώντας μια αφόρητη κατάσταση για τους περαστικούς αλλά και τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους. Το χρώμα της θάλασσας λόγω των αποβλήτων του Ασωπού έχει μετατραπεί από γαλάζιο σε μαύρο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι έχει απαγορευτεί το κολύμπι σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι. Σε όλο το λιμάνι, επειδή τα νερά δεν ανανεώνονται, υπάρχουν εστίες μόλυνσης με έντονη δυσοσμία, ενώ τα φύκια ξεβράζονται συνεχώς στην ακτή. Το πρόβλημα θα μπορούσε φυσικά να μην υπάρχει καν, αν το κράτος εδώ και 25 χρόνια δεν άφηνε ανεξέλεγκτα τα εργοστάσια να μολύνουν τον Ασωπό και ανάγκαζε τους βιομηχάνους να πάρουν περιβαλλοντικά μέτρα. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού - ώστε να καθαρίζονται τα απόβλητα των εργοστασίων πριν διοχετευτούν στον ποταμό - που έχει εξαγγείλει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αλλά δεν προχωρεί η υλοποίησή του, θα είναι έργο πνοής για όλες τις περιοχές που διασχίζει ο Ασωπός ποταμός, και κυρίως για το λιμάνι Χαλκουτσίου, και είναι αίτημα όλων των κατοίκων.

Το μισοτελειωμένο έργο

Το 1991 ο τότε διορισμένος νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Κ. Χαραλαμπίδης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το πρόβλημα τη μόλυνσης του λιμανιού, αναθέτει στον πολιτικό μηχανικό Κ. Αραπάκη να συντάξει μελέτη για την κατασκευή έργου στο λιμάνι. Το έργο αυτό στην ουσία ήταν η δημιουργία τεχνητών καναλιών - γεφυρών μέσα στο λιμάνι με τσιμεντένια μπλοκ ώστε τα θαλάσσια νερά να κινούνται συνέχεια και να μη μένουν στάσιμα και να βαλτώνουν. Η τεχνική εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, με την ανοχή της νομαρχίας ξεκίνησε το έργο χωρίς τις προδιαγραφές της μελέτης και στην ουσία έκαναν ό,τι ήθελαν. Αποτέλεσμα, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που της ανήκει όλος ο γύρω χώρος του λιμανιού, να το κηρύξει παράνομο και να σταματήσει τις εργασίες. Ετσι, το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να έχουν τοποθετηθεί μεγάλες πέτρες γύρω από το λιμανάκι και το πρόβλημα να διαιωνίζεται για τους κατοίκους.

"Το έργο πρέπει να τελειώσει"

Κάτοικοι και Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να συνεχιστεί το έργο στο λιμάνι, που θα είναι μια ανάσα. Η νομαρχία όμως επικαλείται οικονομικές δυσκολίες και δεν το χρηματοδοτεί ώστε να συνταχθούν νέες μελέτες.

"Ζητάμε να νομιμοποιηθούν οι μέχρι σήμερα εργασίες και να συνταχθεί νέα μελέτη και να δοθούν 15 εκατομμύρια ώστε να συνεχιστεί το έργο", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού, Κ. Χονδρός.Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να μπει το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να τελειώσει. "Το έργο αυτό είναι αναγκαίο για την περιοχή, καθώς το λιμάνι είναι εστία μόλυνσης", επισήμανε.

Ο Νίκος Βάθης,μέλος του Συνδέσμου "Ασωπός Ποταμός" και κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού, είπε στο "Ρ":

"Επί 20 χρόνια ο Ασωπός μολύνει τον Ευβοϊκό σκοτώνοντας τα ψάρια. Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις αρμοδίων και μαζικών φορέων και δε λαμβάνεται κανένα μέτρο. Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται για χρόνια αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής και οι κάτοικοι δεν παλέψουν για να καθαρίσει ο Ασωπός". "Ο Ασωπός ποταμός μοιάζει σαν ένα μνημόσυνο νεκρού που δεν ανασταίνεται ποτέ. Εάν δεν ξεσηκωθούμε να κλείσουμε τους δρόμους να αναγκάσουμε τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα, ο Ευβοϊκός κόλπος θα πεθάνει και θα μετατραπεί σε ένα νέο Θριάσιο", είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις όχθες του Ασωπού(2009-05-14 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί άμεσα καθαρό νερό(2009-04-26 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες από τη ρύπανσή του(2009-04-24 00:00:00.0)
Το έγκλημα συνεχίζεται(2009-03-08 00:00:00.0)
Πρόστιμα - κοροϊδία αντί για μέτρα προστασίας(2008-02-23 00:00:00.0)
Συγκρότησαν επιτροπή για τη μόλυνση του νερού(2007-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ