Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Φεστιβάλ μοχλός αντίστασης

- Στο δρόμο προς το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις στις γειτονιές. Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από αυτές τις εκδηλώσεις;

- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ βρίσκονται σε ένα μεγάλο άνοιγμα επικοινωνίας με τους νέους, κουβεντιάζοντας μαζί τους τα οξυμένα προβλήματα, απαντώντας στην υποκουλτούρα και τα τηλεκουφέτα, με τα τραγούδια μας, με την έκφραση και προβολή κάθε δημιουργικής προοδευτικής αναζήτησης. Ηδη, έχουν γίνει προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε 76 γειτονιές της Αθήνας και συνεχίζονται μέχρι το τέλος του Ιούλη. Εκδηλώσεις, που, σε πολλούς χώρους, είχαμε να διοργανώσουμε εδώ και 10 χρόνια.

Η προσέλευση είναι μεγάλη και αναδεικνύει την ανάγκη των νέων για μια άλλη στάση ζωής, αντίθετη με αυτήν που μας πλασάρουν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ ή τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Παράλληλα, δείχνει την απήχηση της δράσης της ΚΝΕ και το ρίζωμα στις συνειδήσεις της νεολαίας του φεστιβάλ. Η συμμετοχή χιλιάδων νέων δεν περιορίζεται στο ρόλο του θεατή. Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον στις συζητήσεις, αλλά πιο σημαντικό το ότι η επαφή αυτή μετριέται σήμερα με 560 νέους, που συμπλήρωσαν κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ, με δεκάδες νέους, που έγιναν μέλη της Οργάνωσης αυτό το διάστημα.

- Μένουν δύο μόνο μήνες μέχρι το κεντρικό φεστιβάλ στα Ιλίσια. Πώς πάνε οι προετοιμασίες;

- Αυτοί οι μήνες μπροστά στο κεντρικό φεστιβάλ είναι περίοδος, που συνδυάζει με την προπαγάνδα την επαφή με τους νέους και την προετοιμασία για το στήσιμο και το καλλιτεχνικό του "ντύσιμο". Η επαφή μας έρχεται μέσα από τις ίδιες τις προφεστιβαλικές, μέσα από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που έγινε στην αμερικανική βάση στη Σούδα, μέσα από την ανάδειξη του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Κούβα τον Αύγουστο, πρωτοβουλία που βοηθά στη συναδέλφωση και ανάπτυξη των αναζητήσεων με τους νέους όλου του κόσμου.

Η δεύτερη πλευρά είναι αυτή του στησίματος του Φεστιβάλ, μιας δύσκολης και μακρόχρονης δουλιάς, αφού βγαίνει απ' την εθελοντική προσφορά των συντρόφων μας, αλλά και ωραίας, μια και μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, τον κόπο, το μεράκι, την ανάπτυξη της σκέψης κάθε Κνίτη, σε κατασκευή βγαίνει η δημιουργική έκφραση και πρόταση της ΚΝΕ.

- Με δεδομένες τις εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το χειμώνα, ποια είναι η ξεχωριστή σημασία που αποκτά αυτό το Φεστιβάλ;

- Η εμπειρία σήμερα από το κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων, η οποία έρχεται από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν φέτος είναι έντονη και πολύτιμη. Το Φεστιβάλ, αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία, προβάλλοντας τις συζητήσεις για τα προβλήματα και την πρόταση του ΚΚΕ, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να δείξει τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης. Να αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης των αντιστάσεων, μέσα από την ενίσχυση της οργανωμένης πάλης και του κινήματος. Φιλοδοξούμε, αυτή η πλατιά επικοινωνία με χιλιάδες νέους να δώσει ώθηση, ενισχύοντας το μέτωπο του αγώνα, να δείξει την ανάγκη κοινής πάλης μαζί με την εργατική τάξη. Να βγει η νεολαία στην αντεπίθεση, να κοντράρει αυτούς και αυτά που πνίγουν τα όνειρά της, που χτυπούν τα δικαιώματά της.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ