Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δώστε άφοβα αίμα. Θα σωθούν ζωές

"Δώσε και συ άφοβα και ακίνδυνα μια φιάλη αίμα. Αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό σου και σώζεις μια ζωή", διαμηνούν κάθε χρόνο μέλη των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Μέσω εκδηλώσεων και διαφημιστικών σποτ κάνουν γνωστό ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες στον τόπο μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη αίματος, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συχνά οι πάσχοντες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Μόνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ξεπερνούν τους 5.000 σε όλη τη χώρα, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται στις τακτικές μεταγγίσεις. Ενας θαλασσαιμικός χρειάζεται κατά μέσο όρο 3 - 4 μονάδες αίματος το μήνα. Κι αυτό συμβαίνει διότι η μεσογειακή αναιμία είναι μία νόσος κληρονομική και το πρόβλημα προκύπτει από κάποια γονιδιακή βλάβη που είναι υπεύθυνη για τη μη φυσιολογική παραγωγή αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, απαιτούνται τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Συνεπώς, η επάρκεια αίματος αποτελεί ζήτημα ζωής για τους θαλασσαιμικούς, για τη σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας, ζητεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. "Το πρόβλημα δε λύνεται όταν ο καθένας μας προσφέρει μια μονάδα αίματος όταν κάποιος άλλος του το ζητήσει, αλλά όταν προσφέρει αίμα τακτικά - τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο - χωρίς να του το ζητήσει κανείς, παρά μόνο επειδή του το επιβάλλει η κοινωνική και ανθρωπιστική του συνείδηση", αναφέρουν μέλη του Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ