Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Παρέμβαση για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Μπροστά στις ευθύνες της, για την αποτροπή των μεθοδεύσεων για νομιμοποίηση, ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, φέρνει την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή τη νέα μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ "πιστεύει ακράδαντα ότι ο δημόσιος χαρακτήρας και η δωρεάν προσφορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας αποτελούν μια ιστορικά θεμελιωμένη και αδιαφιλονίκητη συνταγματική επιταγή, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και υπό διερεύνηση από κανένα ελληνικό ή διεθνές δικαστήριο. Ως εκ τούτου η Σύγκλητος θεωρεί αδιανόητη την οποιαδήποτε προώθηση προδικαστικών σχετικών ερωτημάτων σε οποιοδήποτε ελληνικό ή διεθνές δικαστήριο και από οποιοδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό".

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της αποστολής προδικαστικού ερωτήματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναφέρεται: "Η διατύπωση ερωτημάτων όσον αφορά μια σαφέστατη και ιστορικά θεμελιωμένη συνταγματική επιταγή προσβάλλει καίρια όχι μόνο τον τύπο αλλά και την ουσία του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ανοίγει τους δρόμους για άμεση ή έμμεση καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με εξωθεσμική παρέμβαση".

"Σημαντική παρέμβαση"

"Εξόχως σημαντική παρέμβαση στα εκπαιδευτικά μας πράγματα", χαρακτήρισε την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ ο Π. Γεωργιάδης,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στο "Ρ" τόνισε: "Το ΕΜΠ, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει συνδέσει την ιστορική του διαδρομή με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες της νεολαίας και του ελληνικού λαού για ψωμί, παιδεία, ελευθερία,τοποθετείται κατά τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν παροχής της Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπέρ της τήρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο Δίκαιο, για την περίπτωσή μας το Ευρωπαϊκό".

"Η απόφαση αυτή, τόνισε ο Π. Γεωργιάδης, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τους επίδοξους καταλυτές και κατακτητές της δημόσιας ανώτατης παιδείας, πως υπάρχει μια αξεπέραστη ιστορική μνήμη, που θα σταθεί αποφασιστικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν παιδείας, πολύ περισσότερο όταν αυτή έχει εξωθεσμικό χαρακτήρα".

Τέλος, πρόσθεσε ότι "από την πλευρά μας θέλουμε να επισημάνουμε ότι στο πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα, γενικότερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που θα υπερασπιστούν μια ιστορική κατάκτηση του ελληνικού λαού. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να σταθμίσει και να αναλάβει τις ευθύνες της".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κόντρα στις αποφάσεις του Συλλόγου (2020-03-12 00:00:00.0)
Απόπειρα για «λοκ άουτ» (2008-01-24 00:00:00.0)
Ανάγκη η απόσυρση του νόμου (2007-03-14 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην αναθεώρηση και αναστέλλουν τη λειτουργία τους (2007-01-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις πανεπιστημιακών (2001-05-10 00:00:00.0)
Προχωράει ο συντονισμός του αγώνα (2001-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ