ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπηρετείται η στρατηγική της "νέας τάξης πραγμάτων"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 23 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

"Είκοσι τρία χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο κίνδυνος επισημοποίησης της διχοτόμησης του νησιού είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο, και συνεχίζει: "ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υπονόμευσαν και υπονομεύουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετατρέπουν το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής ενός τμήματος ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, σε διμερή διένεξη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ή σε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Υπηρετούνται έτσι τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και οι γενικότεροι σχεδιασμοί της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Υπηρετείται η στρατηγική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των Αμερικανών, προωθεί την ενσωμάτωση της Κύπρου στις δομές του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ και διευκολύνει στον αποχαρακτηρισμό του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος. Η μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόζει, αναπαράγει τα αδιέξοδα των αντιλήψεων περί "εθνικού κέντρου" και φέρνει πιο κοντά τους κινδύνους για την επισημοποίηση της διχοτόμησης του νησιού.

Το ΚΚΕ τονίζει, ακόμα μια φορά, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό πρέπει να στηρίζεται στην αντιμετώπιση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή και να οδηγεί προς την κατοχύρωση μιας αποστρατιωτικοποιημένης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, ομόσπονδης και κυρίαρχης Κύπρου. Λύση, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εγγυάται ένα ανεξάρτητο κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Τονίζει ακόμη την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Σ' αυτή τη βάση μπορεί και πρέπει να συστρατευτεί ο ελληνικός και κυπριακός λαός".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοιχτή σύμπλευση με τον Κ. Σημίτη

Οσοι καλλιεργούν, σκόπιμα ή όχι, την εικόνα ότι η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε "φάση προετοιμασίας" και δεν παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, ασφαλώς επιχειρούν να παραπλανήσουν την "κοινή γνώμη".

Η πραγματικότητα είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ, όχι μόνο έχει ξεκαθαρίσει την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της, αλλά καθημερινά φροντίζει να επιβεβαιώνει ότι κινείται στη σκληρή νεοσυντηρητική γραμμή πλεύσης. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλίες, ώστε να της υποδείξει τις σωστές κινήσεις και μέτρα και να την ενθαρρύνει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή τους.

Την περασμένη βδομάδα, η ηγεσία της ΝΔ έδωσε δύο "ευκαιρίες" που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση:

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ - Ολμπράιτ στη Μαδρίτη. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι στηρίζει την πολιτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αγνοώντας μάλιστα επιδεικτικά τις διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως από την ακροδεξιά πτέρυγα.

Η δεύτερη αφορά την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Μετά τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, η ηγεσία της ΝΔ πίεσε ανοιχτά την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, τόσο στην κατεύθυνση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού, όσο και στη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απελευθέρωση της αγοράς, κλπ.

Ομως, δε μένει στις υποδείξεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να καλέσει τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία τους, στο όνομα δήθεν του "κοινωνικού συνόλου". Αυτή η τελευταία εξέλιξη σημαίνει πολλά για τη στάση της ΝΔ στο μέλλον.

Διάλογος με τους φίλους

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Ο φίλος Γεράσιμος Καλός υποστηρίζει στις σημειώσεις του, ότι στην εκτίμηση των εξελίξεων των ετών 1989 - 1991 πρέπει απαραίτητα να συνεξετάζεται και "η προσωπικότητα της ηγετικής φυσιογνωμίας του Στάλιν", γιατί αυτή αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Λένιν. Εγραφα ήδη σ' ένα προηγούμενο σημείωμά μου, ότι κανένας, απ' όσους μιλούν για τον υπαρκτό σοσιαλισμό - και όχι μόνο στην ΕΣΣΔ -, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον Στάλιν, που έχει γίνει έτσι μορφή μυθική, καθώς δεν είναι μόνο οι λάτρεις του, που απέδωσαν σ' αυτόν όλα τα καλά, τουλάχιστον όσα προέκυψαν στην ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Λένιν, αλλά και οι εχθροί του, που αποδίδουν στον ίδιο όλα τα δεινά, πραγματικά και όχι. (Η Ελένη Μπέλλου, παρουσιάζοντας το μεταφρασμένο και στα ελληνικά βιβλίο του Λούντο Μάρτενς, "Μια άλλη ματιά στον Στάλιν", Σύγχρονη Εποχή, 1997, θεωρεί την απόδοση όλων των αρνητικών στοιχείων αποκλειστικά στον Στάλιν σκόπιμη, για να διαχωριστεί δήθεν ο αντισταλινισμός από τον αντικομμουνισμό και να εμφανιστεί, για να είναι πειστικός, ότι γινόταν "από θέσεις υπεράσπισης του μαρξισμού - λενινισμού", στο όνομα "της κάθαρσης του κόμματος από τις σταλινικού τύπου στρεβλώσεις". )

Ο Γεράσιμος Καλός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα πράγματα νηφάλια: "Επιβάλλεται να διαπιστωθεί χωρίς ενδοιασμούς ότι ο Στάλιν υπήρξε μεν ιδιοφυής πολιτικός ηγέτης - εν μέρει δε και θεωρητικός - παράλληλα όμως πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι επρόκειτο για προσωπικότητα οριακή με έντονα αντιφατικές πλευρές". Οταν βρίσκεται επικεφαλής, προχωρεί με μεγάλα βήματα η εκβιομηχάνιση (ιδίως στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας) και ο εξηλεκτρισμός, γενικεύεται η κρατικοποίηση των επιχειρήσεων, επιχειρείται η κολεκτιβοποίηση της γεωργίας και το στήσιμο της οικονομίας στις νέες βάσεις του κεντρικού σχεδιασμού με πενταετή πλάνα. Ετσι "τις παραμονές του πολέμου ο απολογισμός είναι θετικότατος, έστω και αν, όπως υπολογίζεται, το κόστος μεγάλο", στη διάρκεια του πολέμου προβάλλεται σ' όλο τον κόσμο το μεγαλείο της νέας σοβιετικής πατρίδας. Μιλώντας για τα αρνητικά στοιχεία της σταλινικής ηγεσίας ο φίλος υποστηρίζει, ότι σχεδόν επί μία δεκαπενταετία, με το πρόσχημα της ταξικής πάλης, δίωξε κάθε αντίθετη προς τη δική της γραμμή άποψη, έξω και μέσα στο κόμμα. Και το χειρότερο είναι, ότι επικράτησε από τότε η αρχή, ότι "η ηγεσία έχει πάντα δίκιο", επιβλήθηκε το "αλάθητό" της δογματικά. Οσο ζούσε ο Στάλιν, το θετικό έργο του ισοφάριζε τις αρνητικές πλευρές του. "Μετά όμως το θάνατό του και τη στροφή του 20ού συνεδρίου, ενώ ασκείται αντισταλινική κριτική, αυτή εστιάζεται στην "προσωπολατρία" και σε ορισμένες "υπερβολές" της καταστολής", όπως ασκήθηκαν στο παρελθόν. Καλλιεργείται έτσι το "άλλοθι" για αλλαγές στόχων, κυρίως στην οικονομία και την πολιτική απέναντι στον ιμπεριαλισμό, που θα απέβαιναν μοιραίες ύστερα από μερικές δεκαετίες (όπως γράφει ο Μάρτενς, "οι δυνάμεις που ενθάρρυναν την τεχνοκρατία, τη γραφειοκρατία και τη στρατοκρατία" θα καταλάβουν ηγεμονική θέση από τα χρόνια του Χρουστσώφ κι ύστερα).

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Νυχτέρι με ΜΑΤ για να σπάσει το 5ήμερο

Δυναμική αντιμετώπιση από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Με δυναμικό τρόπο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εμπόδισε και χτες την καταστρατήγηση του πενθημέρου, στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στα Σπάτα, από την κατασκευάστρια γερμανική εταιρία "ΧΟΧΤΙΦ". Οι εργολάβοι του έργου καλούσαν από το βράδυ της Παρασκευής τους εργαζόμενους να προσέλθουν στο εργοτάξιο πριν τις 5 πμ. Μάλιστα, τους έλεγαν ότι θα επιχειρήσουν να τους μεταφέρουν από την πύλη του Μαρκόπουλου - για να αποφευχθούν επεισόδια με συγκεντρωμένους οικοδόμους - και όχι από την κεντρική πύλη και ότι η είσοδός τους είναι "εξασφαλισμένη" από διμοιρίες των ΜΑΤ. Μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων κατέφτασαν στο αεροδρόμιο στις 5 πμ και αντιμετώπισαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες των οποίων επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία των οικοδόμων, με φράσεις που θα τις ζήλευαν ακόμα και συνταξιούχοι της Τρούμπας. Παρά την επίθεση, όμως, οι μόνοι που μπόρεσαν να περάσουν την πύλη από τους 1.500 απασχολούμενους στο εργοτάξιο ήταν περίπου 80 άτομα που μπήκαν στις 4.30 το πρωί από την πύλη του Μαρκόπουλου. Η πλειοψηφία των εργαζομένων συμμορφώθηκε με το 5ήμερο και δεν πήγε καν στην πύλη.

ΠΕΑΕΑ
Τιμούν τη διαδήλωση της 22ας Ιούλη 1943

Το Προεδρείο της ΠΕΑΕΑ αποφάσισε να τιμηθεί με εκδήλωση η 54ή επέτειος της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά της 22αε Ιούλη ενάντια στην επέκταση της βουλγαροκατοχής.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει την Τρίτη 22 Ιούλη το πρωί, στις 10.30 π.μ. με θρησκευτικό μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, οδός Σταδίου και Λαδά και στη συνέχεια πολιτικό μνημόσυνο και ομιλίες στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου είναι η εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα για την ηρωίδα Σταθοπούλου.

Συνάντηση του ΚΚΕ με το ΕΡΣ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί την Τρίτη 22 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ