Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπηρετείται η στρατηγική της "νέας τάξης πραγμάτων"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 23 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

"Είκοσι τρία χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο κίνδυνος επισημοποίησης της διχοτόμησης του νησιού είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο, και συνεχίζει: "ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υπονόμευσαν και υπονομεύουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετατρέπουν το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής ενός τμήματος ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, σε διμερή διένεξη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ή σε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Υπηρετούνται έτσι τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και οι γενικότεροι σχεδιασμοί της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Υπηρετείται η στρατηγική της "νέας τάξης πραγμάτων".

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των Αμερικανών, προωθεί την ενσωμάτωση της Κύπρου στις δομές του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ και διευκολύνει στον αποχαρακτηρισμό του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος. Η μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόζει, αναπαράγει τα αδιέξοδα των αντιλήψεων περί "εθνικού κέντρου" και φέρνει πιο κοντά τους κινδύνους για την επισημοποίηση της διχοτόμησης του νησιού.

Το ΚΚΕ τονίζει, ακόμα μια φορά, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό πρέπει να στηρίζεται στην αντιμετώπιση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή και να οδηγεί προς την κατοχύρωση μιας αποστρατιωτικοποιημένης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, ομόσπονδης και κυρίαρχης Κύπρου. Λύση, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εγγυάται ένα ανεξάρτητο κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Τονίζει ακόμη την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Σ' αυτή τη βάση μπορεί και πρέπει να συστρατευτεί ο ελληνικός και κυπριακός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ