Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "ευαίσθητος κρίκος"

Η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς έχει ήδη οριστεί στις 11 Αυγούστου στην Ελβετία. Εκεί θα ολοκληρωθεί ένας ακόμη γύρος συνομιλιών κάτω από την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και τη στενή επίβλεψη της Ουάσιγκτον. Αυτή η στενή επίβλεψη της αμερικανικής διπλωματίας που έχει αναλάβει ο "πολύς" Ρ. Χόλμπρουκ χαρακτηρίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς είναι πια σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η συγκυρία εξυπηρετεί για την επιβολή μιας "λύσης", η οποία θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Η συγκυρία, λοιπόν, φαίνεται πως εξυπηρετεί την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Κυπριακό, σύμφωνα με τη "νέα λογική" που επικρατεί στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να πάψει να αποτελεί το ανάχωμα που εμποδίζει τη διευθέτηση του συνολικότερου προβλήματος στην περιοχή. Το συνολικότερο πρόβλημα δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το καθεστώς του Αιγαίου, που μετά την κρίση των Ιμίων και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι.

Η "νέα ατμόσφαιρα", που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτω από τις σφοδρότατες και καλά μελετημένες αμερικανικές πιέσεις, περιγράφει και την πορεία που η Ουάσιγκτον έχει χαράξει για το Κυπριακό. Η "νέα σελίδα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ανοίχτηκε με το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, προετοιμάζει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για την ακρίβεια, από τη στιγμή που η Αθήνα έχει αποφασίσει να συνομιλήσει εφ' όλης της ύλης με την Αγκυρα και να εναποθέσει στην κρίση επιδιαιτητικού οργάνου το καθεστώς του Αιγαίου, το Κυπριακό παίρνει - με μεγάλη μάλιστα ταχύτητα - μια νέα κατεύθυνση που πολύ απέχει από αυτό που ονομάστηκε "δίκαιη και βιώσιμη λύση". Το ζητούμενο πια είναι η διευθέτηση του προβλήματος, προκειμένου να μην αποτελεί το ανάχωμα που εμποδίζει τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Ετσι, λοιπόν, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά ακολουθούν παράλληλες πορείες με τον ίδιο τελικό προορισμό: Τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι πορείες αυτές, αν και επιμελώς έχουν διαχωριστεί, όλοι γνωρίζουν και κυρίως οι διαμεσολαβητές, πως αλληλοεπηρεάζονται. Το Κυπριακό δεν είναι δυνατό να επιλυθεί αν δε δρομολογηθούν διευθετήσεις στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν δεν "εμφανιστεί" μια "λύση" στο Κυπριακό που να γίνει, έστω και μετά από αφόρητες πιέσεις, αποδεχτή και από την Ελλάδα και από την Τουρκία. "Λύση" που όπως όλοι αντιλαμβάνονται θα είναι από μόνη της εστία πρόκλησης νέων εντάσεων, όταν και όποτε στο μέλλον οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές εκτιμήσουν ότι τους χρειάζεται μια οξυμένη κατάσταση.

Ομηροι λοιπόν των επιδιαιτητών και ουσιαστικών κυρίαρχων του Αιγαίου θα είναι οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, που προορίζονται από την ίδια τη γεωγραφική τους θέση να συμβιώσουν για πάντα και που έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά, πολύ περισσότερο που δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών επιδιαιτητών αποκλείουν μια τέτοια ποθητή εξέλιξη. Ας φροντίσουν, λοιπόν, οι φίλοι γειτονικοί λαοί να τους τα χαλάσουν. Είναι κυριολεκτικά στο χέρι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ