ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναταραχή στους αιθέρες

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η απεργία των εργαζομένων στα πληρώματα καμπίνας της "Μπρίτις Αιργουέις" διαμορφώνει δυναμική αγώνα και για τους εργαζόμενους στις άλλες επιχειρήσεις της πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη

Η επιτυχημένη απεργία των εργαζομένων στα πληρώματα καμπίνας των βρετανικών αερογραμμών, της "Μπρίτις Αιργουέις", που πραγματοποιήθηκε 9-12 Ιούλη, έχει ιδιαίτερη σημασία. Τόσο επειδή είχε τη συμπαράσταση και εργαζομένων άλλων αερογραμμών σε Γαλλία, Ιταλία και Αμερική, όσο επειδή τα μέτρα που παίρνονται εκεί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προσπαθήσουν να τα εφαρμόσουν και σε άλλες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της "Αιρ Φρανς" πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας σε συμπαράσταση των Βρετανών συναδέλφων τους, ενώ τα ιταλικά και αμερικανικά σωματεία προετοιμάζονται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην εταιρία "Μπρίτις Αιργουέις". Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των ιταλικών σωματείων, ίσως συμπεριληφθούν στις κινητοποιήσεις αυτές και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

"Η "Μπρίτις Αιργουέις" είναι πάντα αυτή που κάνει το πρώτο βήμα να απελευθερώσει την αγορά", δήλωσε ο Τζιανκάρλο Κριβελάρο, υπεύθυνος της πολιτικής αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατών στις Μεταφορές.

"Ο,τι συμβαίνει σήμερα στους εργαζόμενους στην "Μπρίτις Αιργουέις" θα συμβεί και σε μας αύριο, επειδή όλες οι άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να την ανταγωνιστούν. Πιστεύουμε πως αν οι εργαζόμενοι της "Μπρίτις Αιργουέις" αντισταθούν σε αυτά τα μέτρα, τότε ούτε οι άλλες επιχειρήσεις θα τα εφαρμόσουν. Εχει ήδη φτιαχτεί μια πανευρωπαϊκή αλυσίδα αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά αυτή τη διαμάχη και θέλουμε να την κάνουμε παράδειγμα", πρόσθεσε.

Προσπάθεια τρομοκράτησης...

Πάντως, η 3ήμερη επιτυχημένη απεργία των πληρωμάτων καμπίνας και η προειδοποίηση για παρόμοια απεργιακή κινητοποίηση των πληρωμάτων εδάφους, καθώς και των χειριστών των υπολογιστών, έχουν φέρει αγανάκτηση στη διοίκηση της επιχείρησης.

Σε μια προσπάθεια να "κόψουν τα φτερά" των εργαζομένων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες απεργίες, η εργοδοσία απείλησε πως θα προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σύμφωνα με τους ίδιους τους απεργούς, η εργοδοσία είχε τοποθετήσει κάμερες, ώστε να καταγραφούν οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν απεργία. Από την πλευρά της, η εργοδοσία αρνήθηκε κάτι τέτοιο, απλά λέγοντας πως "κανένας εργαζόμενος δεν παρακολουθείται". Κατ' αρχήν απείλησε όλους τους εργαζομένους πως οι απεργοί θα απολυθούν, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν μηνύσεις για τις απώλειες που θα έχει η επιχείρηση. Ομως, αυτοί οι εργαζόμενοι που θέλουν να μην απεργήσουν, θα έχουν μια ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως προστασία από τους απεργούς, συγκεκριμένη μεθόδευση της εισόδου τους στο αεροδρόμιο, δωρεάν μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο και πολλά άλλα. Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία προειδοποίησε τους απεργούς πως θα χάσουν κάθε ελπίδα προβιβασμού και την εναλλακτική λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα θα χάσουν τις ελεύθερες και μειωμένες πτήσεις που δικαιούνται οι αεροσυνοδοί.

Χρειάζεται, πάντως, να σημειωθεί πως πράγματι, αν όχι όλα, αλλά αρκετά από αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως την επομένη της λήξης της απεργίας, όταν οι εργαζόμενοι - απεργοί πήγαν για δουλιά, η εργοδοσία τους διέταξε να πάνε σπίτια τους λέγοντάς τους ότι δε χρειάζονταν. Και αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι τους ζητήθηκε να υπογράψουν αίτηση όπου αναφερόταν ότι εγγυώνται να δουλέψουν κανονικά.

Θα πρέπει να πούμε πως οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πληρώματα καμπίνας άρχισαν επειδή, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση δέχτηκε το ένα αίτημα των απεργών για τις βασικές αποδοχές, παραμένει ακόμα το ζήτημα των προγραμματισμένων αλλαγών στις συνθήκες εργασίας, ενέργειες που θα μειώσουν τις πραγματικές τους αποδοχές.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα πληρώματα εδάφους ξεκίνησαν να σκέφτονται να προχωρήσουν σε απεργία μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εργοδοσίας να πουλήσει τον τομέα της τροφοδοσίας της (κέτερινγκ) επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις τιμές. Το σωματείο των εργαζομένων τονίζει πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι καμιά θέση εργασίας στην "Μπρίτις Αιργουέις" δε θα είναι πλέον ασφαλής.

Το "σχέδιο χιονιού"

Σημειώνουμε επίσης ότι η εργοδοσία των βρετανικών αερογραμμών "Μπρίτις Αιργουέις" προσπαθεί να οργανώσει τον πιο "αποτελεσματικό" - γι' αυτήν - απεργοσπαστικό μηχανισμό. Το "σχέδιο χιονιού", όπως το αποκαλούν, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και αρχικά είχε ειπωθεί από τη διοίκηση πως αποτελεί ένα σχέδιο που αναμένεται να εφαρμοστεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα απεργοσπαστικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί όταν δυσκολέψουν τα πράγματα για την επιχείρηση, εξαιτίας ενδεχομένων απεργιών.

Συγκεκριμένα, αυτό το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης να διαλύουν μια απεργία. Δηλαδή, πολλοί απ' αυτούς έχουν εκπαιδευτεί να στοιβάζουν τις αποσκευές, να λειτουργούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα, να ρυμουλκούν τα αεροπλάνα και οποιαδήποτε άλλη δουλιά χρειάζεται για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Οπως έχει αποκαλύψει η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης μπορεί να αναγκαστούν να δουλέψουν και ως πληρώματα εδάφους ακόμα και έξι εβδομάδες, μέχρι να βρεθούν ωρομίσθιοι. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες πως η επιχείρηση ήδη έχει αρχίσει να εκπαιδεύει νέους εργαζόμενους στη δουλιά, όπως οδηγοί φορτηγών, χειριστές για τις αποσκευές και εργαζόμενοι φορτωτές, για να είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή "κινδυνεύσει" η "Μπρίτις Αιργουέις" από απεργούς...

Επιδιώκουν τη διάλυση του σωματείου!

Πάντως, εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων των Μεταφορών δήλωσαν πως είναι σοκαρισμένοι για την υπερβολικά σκληρή στάση της επιχείρησης της "Μπρίτις Αιργουέις" σε ό,τι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους χειρισμούς της στη διένεξη αυτή με τους εργαζομένους. "Αυτό που βλέπουμε είναι μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια που σκοπεύει να αποσταθεροποιήσει το σωματείο", τόνισε ένας εκπρόσωπος.

Με ανοιχτό γράμμα του προς τον Μπομπ Εϊλινγκ, πρόεδρο των βρετανικών αερογραμμών, ο Μπιλ Μόρις, γενικός γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων των Μεταφορών τονίζει: "Εχουμε εκπλαγεί για τις προσπάθειες που καταβάλει η"Μπρίτις Αιργουέις" για την προετοιμασία της διένεξης, αντί να ασχοληθεί με τους τρόπους που θα αποτρέψουν μια τέτοια διένεξη. Απ' ότι φαίνεται, η επιχείρηση επιδιώκει αυτή τη διένεξη". Οπως αναφέρουν άλλοι εκπρόσωποι του σωματείου, ο Εϊλινγκ στοχεύει να διαλύσει το σωματείο, ώστε ανεμπόδιστα να επιβάλει ένα απολυταρχικό τρόπο διοίκησης των εργαζομένων του.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες στο στράτευμα

Συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή για τη συνδιάσκεψη του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 9 Ιούλη συγκροτήθηκε στη Μόσχα Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία για τη διεξαγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Τέχνης" και της "Πανστρατιωτικής Συνέλευσης των Αξιωματικών". Στη συγκρότηση της Επιτροπής συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, που εκπροσωπούν πάνω από 20 κοινωνικοπολιτικές και άλλες οργανώσεις. Την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτής της Επιτροπής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα, στρατηγός Λεβ Ρόχλιν.Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ρόχλιν απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν (που είναι και ανώτατος διοικητής) και τους στρατιωτικούς, με την οποία κατηγορεί ανοιχτά τον Γιέλτσιν για εγκληματική αναρμοδιότητα και το άμεσο περιβάλλον του για συνεργασία με τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες και συνειδητή καταστροφή του στρατού και του αμυντικού συστήματος της χώρας. Ο Ρόχλιν κάλεσε τους αξιωματικούς να συγκαλέσουν σε κάθε μονάδα συνελεύσεις των αξιωματικών για να επεξεργαστούν τα κοινά αιτήματα προς τον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση. Μιλώντας στη συνέλευση στις 9 Ιούλη, ο Ρόχλιν τόνισε ότι ένας από τους στόχους του "Κινήματος" είναι "η ένταση των προσπαθειών της αντιπολίτευσης στον αγώνα κατά της αρνητικής πολιτικής της ηγεσίας της χώρας".

Η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής

Για τη σοβαρότητα των προθέσεων και το δυναμικό του "Κινήματος" μπορούμε να κρίνουμε και από τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν: ο στρατηγός Ιγκόρ Ροντιόνοφ (που μόλις πρόσφατα κατά προσβλητικό τρόπο ο Γιέλτσιν τον απέλυσε από υπουργό Αμυνας), ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τους Βετεράνους (πρώην Α αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ), στρατηγός κομμουνιστής Βαλεντίν Βαρένικοφ,ο στρατηγός κομμουνιστής (πρώην πρόεδρος της Κα - Γκε - Μπε της ΕΣΣΔ) Βαλεντίν Κριουτσκόφ,ο πρόεδρος της "Πανρωσικής Συνέλευσης των Αξιωματικών" (πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ και διοικητής των αποβατικών στρατευμάτων), στρατηγός Βλαντισλάβ Ατσάλοφ,ο αντιστράτηγος (πρώην αρχηγός της εξωτερικής κατασκοπίας της ΕΣΣΔ) Λεονίντ Σεμπαρσίν,ο πρόεδρος της Ενωσης Βετεράνων Πολέμου της Ρωσίας (συμμετέχει στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας των Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και Νικολάι Ριζκόφ), Γκριγκόρι Γιάσκιν,ο πρόεδρος της "Ενωσης Αξιωματικών" Στανισλάβ Τέρεχοφ,ο αναπληρωτής της Ρωσικής Ενωσης Βετεράνων του Αφγανιστάν Βλαντίμιρ Κοστιουτσένκο,ο αταμάνος (διοικητής) του Μεγάλου Στρατεύματος του Ντον Νικολάι Κοζίτσιν κ.ά.

Κατά τον Ρόχλιν, το "Κίνημα" θα είναι μη πολιτική οργάνωση - δεν μπορούν να ανήκουν σ' αυτό πολιτικά κόμματα - με σκοπό να συνενώσει στις γραμμές του, υπό το σύνθημα της σωτηρίας του στρατού και της πατρίδας, τις πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Συνάμα, ο Ρόχλιν τόνισε ότι αν οι αξιωματικοί "εξεγερθούν και πάνε προς τη Μόσχα", θα βρίσκεται στις γραμμές τους και, μάλιστα, "είναι έτοιμος να πάει υπό την κόκκινη σημαία".

"Εκνευρισμός" των κυβερνώντων

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προαναφερόμενη έκκληση του Ρόχλιν (τρίτο πρόσωπο στη λίστα του κυβερνητικού συνασπισμού "Σπίτι μας - η Ρωσία) προκάλεσε τον εκνευρισμό του κυβερνητικού Τύπου και των κυβερνώντων. Δημοσιεύτηκε μόνο στις αριστερές εφημερίδες "Σοβιέτσκαγια Ρωσία" και "Πράβντα - 5". Ωστόσο, όπως έγινε τώρα γνωστό, παρά την αρνητική αντίδραση της ηγεσίας του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης, η έκκληση διά κεντρικής οδού έφτασε σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές, στις μεραρχίες και τις ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις μονάδες και τις φρουρές άρχισε ήδη η δημιουργία των δομών της οργανωμένης στρατιωτικής αντιπολίτευσης, που θα μονιμοποιηθούν στην πορεία της διεξαγωγής των συνελεύσεων των αξιωματικών. Στην "Πανρωσική Συνέλευση των Αξιωματικών", που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της "καταλληλότητας του ανώτατου διοικητή (του Γιέλτσιν δηλαδή) για τη θέση αυτή". Με άλλα λόγια, σύμφωνα με παρατηρητές, θα σταλεί τελεσίγραφο στον Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, είναι ολοφάνερο ότι το πρόσφατο διάταγμα για την εξόφληση όλων των χρεών προς τους στρατιωτικούς μέχρι την 1 Σεπτέμβρη 1997 έχει σκοπό να εξουδετερώσει με κάποιον τρόπο την πρωτοβουλία του Ρόχλιν και των συναδέλφων του. Πάντως, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, μολονότι στο περιβάλλον των αξιωματικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις πιθανές ενέργειες των στρατιωτικών, η έκκληση του στρατηγού Ρόχλιν βρήκε θερμή απήχηση. Και είναι αμφίβολο αν οι περισσότεροι αξιωματικοί θα ικανοποιηθούν με τα χρήματα που θα λάβουν, αν δεν είναι βέβαιοι για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Διότι παρά τις ηχηρές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ξέρουν ότι δεν υπάρχει μια σαφής, επεξεργασμένη και χρηματοδοτικά εξασφαλισμένη αντίληψη της στρατιωτικής μεταρρύθμισης. Επιπλέον, τα χρήματα για το στρατό πρέπει να τα "βρει" ο "νεαρός λύκος", πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάις. Αλλά αυτός ακριβώς θεωρείται στο στρατό κύριος "πράκτορας της Δύσης", που καταλήστευσε τη χώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω "κουπονιών". Στο περιβάλλον των αξιωματικών χαίρουν μεγάλου κύρους οι συναγωνιστές του Ρόχλιν στο "Κίνημα", τους οποίους γνωρίζουν και σέβονται στο στρατό ως ανθρώπους αξιοπρεπείς, με υψηλό αίσθημα χρέους του πολίτη, πατριωτισμού και εντιμότητας.

ΗΠΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Πρόφαση η καταπολέμηση των ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κεντρική Αμερική και πέραν του 1999, όταν, όπως ορίζεται στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν το 1977, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Διώρυγα του Παναμά

Ο Παναμάς, η Κόστα - Ρίκα και η Ονδούρα συναγωνίζονται για το ποιος θα φιλοξενήσει ένα, από τις ΗΠΑ, προγραμματισμένο Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών. Ωστόσο, στόχος των Αμερικανών, προφανώς, δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν, με το Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, να εξασφαλίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 1999, όταν η περιοχή της διώρυγας του Παναμά - που συνδιοικείται από τις ΗΠΑ - και οι εκεί στρατιωτικές βάσεις περάσουν ολοκληρωτικά στη δικαιοδοσία αυτής της κεντροαμερικανικής χώρας. Ο Παναμάς, όπου σταθμεύουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, έκανε τον περασμένο χρόνο μία πρόταση στην Ουάσιγκτον να ιδρύσουν, μετά το 2000 στην ίδια περιοχή, ένα πολύπλευρο Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών.

Ενώ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Προέδρου Ερνέστο Πέρες Μπαγιαδάρες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Παναμά, η Κόστα - Ρίκα και η Ονδούρα εμφανίστηκαν αναπάντεχα ως συνυποψήφιοι για το παραπάνω σχέδιο. Για τους στόχους της Κόστα - Ρίκα δεν έχει γίνει επίσημα, ακόμα, τίποτε γνωστό. Η κυβέρνηση, όμως, της Ονδούρα, όπου σταθμεύουν περίπου 800.000 Αμερικανοί στρατιώτες, έχει προωθήσει, επίσημα, στην Ουάσιγκτον μία δική της πρόταση. Ωστόσο, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στο λαό και κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στόχο έχει να μετατραπεί η αμερικανική στρατιωτική βάση Παλμερόλα - τη λειτουργία της οποίας, ας σημειωθεί, δεν ενέκρινε ποτέ το Κοινοβούλιο της Ονδούρα - σε μία μόνιμη στρατιωτική βάση.

Πίσω από την ιδέα να μετατραπεί η Παλμερόλα σε ένα Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, στην πραγματικότητα κρύβεται η επιθυμία να εγκατασταθεί εκεί μία υπό αμερικανικής διοίκησης "υπερεθνική αστυνομία", επισήμανε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρα, συνταγματάρχης Μάριο Βιγιανουέβα. Μία παρόμοια αστυνομία θα ήταν υπεράνω των δυνάμεων της τάξης της Ονδούρα και θα παρείχε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να "προελαύνουν" σε οποιαδήποτε χώρα, μόλις αισθανθούν ότι, δήθεν, διακυβεύονται τα συμφέροντά τους, τόνισε ο Βιγιανουέβα. Αλλά και ο πρόεδρος του ανεξάρτητου συμβουλίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα, Ραμόν Κουστόδιο, είναι της άποψης ότι το προγραμματισμένο Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στον Παναμά οξύνθηκε, τις τελευταίες βδομάδες, η αντιπαράθεση για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, όταν η Ουάσιγκτον άσκησε έντονες πιέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο διοικητής των αμερικανικών κομάντος "Νότος" που σταθμεύουν στον Παναμά, Ουέσλεϊ Κλαρκ, άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τον Παναμά οικόπεδα για την εκπαίδευση των στρατιωτών. Εάν, τελικά, ιδρυθεί εκεί το Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, επισήμανε ο Κλαρκ, θα πρέπει και μετά το 1999 να παραμείνουν στον Παναμά 2.000-4.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Κατά της πρότασης της κυβέρνησης Μπαγιαδάρες τάχθηκε και ο πρώην Πρόεδρος Χόρχε Ιλιουέκα. Ενα τέτοιο σχέδιο, επισήμανε, βρίσκεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο των συμφωνιών για τη διώρυγα του Παναμά που υπογράφτηκαν το 1977 με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες, η διοίκηση της διώρυγας θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Παναμά, ενώ μόνο αυτή η κεντροαμερικανική χώρα θα μπορεί να διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφός της. Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Οϊντέν Ορτέγκα, είναι απόλυτα αντίθετος με την ίδρυση του Κέντρου Καταπολέμησης των Ναρκωτικών στον Παναμά, γιατί, όπως τονίζει, αυτό θα λειτουργούσε, ουσιαστικά, ως αμερικανική στρατιωτική βάση.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Γενικότερη αναταραχή αναμένεται στις διεθνείς αερομεταφορές μετά την επιτυχημένη απεργία των εργαζομένων στα πληρώματα καμπίνας των βρετανικών αερογραμμών

Πάνω από 20 κοινωνικοπολιτικές και άλλες οργανώσεις συγκροτούν το Κίνημα Στήριξης του Ρωσικού Στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ