ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οχι" στα ΤΣΑ - μέτρα για την ανεργία

Διάβημα στο νομάρχη Αθήνας πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και άλλων φορέων

Να αναστείλει κάθε προσπάθεια υλοποίησης των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και να συμπορευτεί με τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους και τους άλλους μαζικούς φορείς για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, κάλεσαν χτες τον νομάρχη Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδη,εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, αλλά και των ΕΒΕ σε διάβημα που πραγματοποίησαν το απόγευμα στη νομαρχία.

Σε περίπτωση που ο νομάρχης επιμείνει στην τακτική του "μπροστάρη" σ' αυτόν τον αντεργατικό θεσμό, θα συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, προειδοποίησε εκ μέρους των φορέων ο Δ. Κυπραίος,τονίζοντας ότι τα ΤΣΑ είναι το όχημα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι η νομαρχία ουδόλως ενδιαφέρεται για την ενημέρωση έστω των φορέων και ότι οργανώνει στα κρυφά συσκέψεις σε διάφορους δήμους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και εκδηλώνονται σοβαρές αντιδράσεις.

Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για το ρόλο που παίζει σ' αυτή την υπόθεση, ο νομάρχης ισχυρίστηκε ότι τα ΤΣΑ θα αντιμετωπίσουν "κάπως" το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και ότι δε θα θιγούν οι εργασιακές σχέσεις, επειδή αυτή είναι η θέση νομαρχίας - ΓΣΕΕ... Πρόσθεσε ότι οι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους από 5 έως τέλος Σεπτέμβρη για το ΤΣΑ Δυτ. Αττικής, ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα! Ο ίδιος επιβεβαίωσε ουσιαστικά την παρατήρηση του νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Χ. Λαζαρίδη,ότι με - βάση τα όσα είπε εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας σε πρόσφατη σύσκεψη το Περιστέρι - στα ΤΣΑ θα συμπεριληφθούν προγράμματα λεγόμενης "κοινωνικής εργασίας", όπου το βάρος θα μετακυλίεται στην οικογένεια! Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να μην πάρει μέρος στη διαδικασία των ΤΣΑ!

Διάβημα των εργαζομένων της ΑΤΤΙΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Διάβημα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκανε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία των καπνεργατριών και καπνεργατών της ΑΤΤΙΚ,οι οποίοι είναι απλήρωτοι πάνω από ενάμιση μήνα και για το λόγο αυτό σταμάτησαν από προχτές να δουλεύουν. Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργού ζητήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, αφού με την πολιτική ανοχή της και τη στήριξη που προσφέρει, οι εργοδότες Βιδάλης και Χαρδαλιάς - ο δεύτερος είναι μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Την αντιπροσωπεία συνόδευε στο υπουργείο ο Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ούτε τα ένσημα που τους αναλογούν, πράγμα το οποίο δυσκολεύει αφάνταστα τη συνταξιοδότησή τους.

Οι καπνεργάτριες καταγγέλλουν παράλληλα τη στάση των εργοδοτών τους, που αφήνουν επίσης απλήρωτους τους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας, λαμβάνουν τις κοινοτικές επιχορηγήσεις και παρ' όλα αυτά δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, αποτελεί κοινό μυστικό η προσπάθειά τους να επενδύσουν τα πολλά κέρδη τους σε νέο εργοστάσιο που χτίζεται στην περιοχή της Σίνδου.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε βάρος τους ασκείται και τρομοκρατία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κοπεί και η χορήγηση γάλακτος. Τέλος, επισημαίνεται ότι με την τακτική τους αυτή οι Βιδάλης - Χαρδαλιάς οδηγούν στο όριο της εξαθλίωσης μαζί με τους καπνεργάτες και πολλούς αγρότες σε χωριά όπως το Παγγαίο κ. α.

ΜΕΤΑΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Εκβιαστικά διλήμματα

Αν δε δεχτείτε τη μείωση μισθών κατά 20% ή την απόλυση 30 εργαζομένων, τότε θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε το εργοστάσιο.Αυτό το δίλημμα θέτει εκβιαστικά στους εργαζόμενους η επιχείρηση "Μεταλλοπλαστική Αγρινίου" τη στιγμή που - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου - προωθεί την επέκτασή της στην Τουρκία και την Αφρική.

"Οι ντόπιοι "νοικοκύρηδες" της "Μεταλλοπλαστικής"" - επισημαίνει το ΕΚ Αγρινίου - "με το ρεκόρ ανόδου των μετοχών της πριν λίγο καιρό στο χρηματιστήριο και τα μεγάλα κέρδη, που τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και τους εργαζόμενους, τώρα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, σε βάρος αυτών των ανθρώπων που τους έκαναν πλούσιους".

Τέλος το ΕΚ Αγρινίου "καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης να μην υποχωρήσουν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Συσπειρωμένοι να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που οδηγούν στη συρρίκνωση τους εισοδήματός τους και την ανεργία".

Προς απεργίες στον ΟΛΠ

Ο υφυπουργός Οικονομικών δεν αναγνωρίζει και ανατρέπει συμφωνία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, με έναρξη την Παρασκευή 1η Αυγούστου και συνεχίζοντας τη Δευτέρα 4 Αυγούστου και την Παρασκευή 8 Αυγούστου,προχωρούν οι λιμενεργάτες, καθώς - όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λιμενεργατών και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ - ο υφυπουργός Οικονομικών δεν αναγνώρισε τη συμφωνία που έγινε μεταξύ Οργανισμού και Ενωσης σ' ό,τι αφορά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία ορίζει αύξηση 6,50% από 1/1/97 και 4% από 1/1/98.Ομως, όπως αναφέρει η Ενωση στην ανακοίνωσή της, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία και την ανατρέπει υπογράφοντας για το 1998 αύξηση 2% από 1/1/98 και 2% από 1/7/98. Σήμερα στις 6 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον επιβατικό σταθμό εξωτερικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ