ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 1997
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΑΝΤΕΝΝΑ - Μια συζήτηση με τον Τ. Κουίκ

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την πιο κάτω επιστολή μου.

Ο αντικομμουνισμός,εκτός απ' όλα τ' άλλα, είναι αρρώστια επικίνδυνη. Θολώνει τα μυαλά τόσο που να λένε πράματα παράλογα. Συμβαίνει αυτό ακόμη και σε έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους. Παίρνω αφορμή γι' αυτό από τον Τέρενς Κουίκ του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Είχε μια κυριακάτικη (20.7.97) συζήτηση, μεσημεριανή, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. Χαίρομαι όλα αυτά τα χρυσά παιδιά κι όσα δεν είναι ακόμη Ολυμπιονίκες. Πριν απ' όλα και για την ανιδιοτέλειά τους.

Ακουγα τον κ. Δήμα να λέει για τις δυσκολίες που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη. Για να πάει απ' το ξενοδοχείο για προπόνηση, έπρεπε να υπογράψουν τρεις. Αν δεν υπέγραφε ένας - είπε - δε θα μπορούσα να φύγω"... Καθώς έλεγε τα τόσα ενδιαφέροντά του, κάποια στιγμή (στις 13.30) ο κ. Κουίκ του πέταξε: "Ωστε ζούσατε στην Αλβανία σ' ένα υπερδικτατορικό καθεστώς του Χότζα". Δεν άκουσα τι είπε παρακάτω, τόσο εξοργίστηκα απ' το φανατικό αντικομμουνιστή, τον αθεράπευτο άρρωστο κ. Κουίκ. Τόσο άρρωστο, που να μην μπορεί να ξεχωρίσει δυο τόσο διαμετρικά αντίθετες καταστάσεις. Του Χότζα και του Μπερίσα.

Σαράντα χρόνια στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα δε λύθηκε ούτε μια μύτη ελληνική. Υστερα από την αλλαγή, με την επέλαση του καπιταλισμού, με τον εκλεκτό - του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου - Σαλί Μπερίσα χάλασε ο κόσμος! Δε χρειάζεται να περιγράψω τον τρόμο που σκορπάει στις παραμεθόριες - χερσαίες και θαλάσσιες - περιοχές η πολυπλόκαμη αλβανική μαφία. Κι όμως ο κ. Τέρενς Κουίκ για τον Χότζα μιλά και μάλιστα τόσο άδικα... Γιατί οι Αλβανοί κλαίνε που τον έχασαν και δίκαια: Ούτ' ένας άνεργος. Ολοι τελείωσαν τουλάχιστον το δημοτικό. Ολοι - οι έντιμοι - ένιωθαν ασφαλείς. Ο Δήμας στο καθεστώς του Χότζα έγινε αθλητής. Γι' αυτό ο κ. Τέρενς λέξη... Κι ούτε λέξη για το άγριο καθεστώς που έζησε στη Θεσσαλονίκη - "Αν δεν έβαζε έστω κι ένας την υπογραφή του απ' τους τρεις υπευθύνους" ο κύριος Δήμας (όπως είπε) δεν μπορούσε να πάει για προπόνηση. Κι όμως, ο κ. Κουίκ άχνα δεν έβγαλε γι' αυτό!

Για τις όποιες ενδεχόμενες αντιρρήσεις του κ. Τ. Κουίκ και στο ελάχιστο που λένε, είμαι στη διάθεσή του. Να με καλέσει να τα πούμε, να μας ακούσουν και να κρίνουν. Θα το θελήσει; Θα δούμε!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Στα χέρια μας είναι η τύχη μας!

Οι αραχνοϋφαντες αλυσίδες της μίσθωσης κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο αβάσταχτες κι ο χαλκάς γύρω από το λαιμό των λαών μάς πνίγει ασφυκτικά. Η "νέα τάξη" των εφτά μεγάλων του καπιταλισμού δεν παίζει. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και γίνονται πιο δύσκολα. Αιτία η δίψα του κέρδους. Η αρπαγή. Τα ντόπια και ξένα κέντρα, που σκέφτονται πριν από μας για μας, υπηρετούν μονάχα τα ωμά δικά τους συμφέροντα. Στη ζωή και τη δράση της η μπουρζουαζία δε βλέπει τίποτ' άλλο παρά μόνο τον μπεζαχτά της. Ναι, δεν τους απασχολεί τίποτ' άλλο, όλους τους κατέχοντες, παρά πόσο περισσότερο θα βγάλουν και πόσο περισσότερο θα κερδίσουν. Ολες οι καθημερινές πράξεις και συναλλαγές τους σκοπό έχουν το ανώτατο κέρδος. Τον παράγοντα άνθρωπο οι εκμεταλλευτές ούτε τον βλέπουν ούτε τον σκέφτονται. Νόμος και σπαθί τους είναι η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση πλούτου. Κι όταν μιλούν για τον εργαζόμενο λαό και δείχνουν ότι σκέφτονται και ενδιαφέρονται για το λαό, δημαγωγούν ασύστολα... Κάποτε πρέπει να σταματήσουν τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα"! Κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε και μεις οι κολασμένοι της Γης. Ν' αποχτήσουμε συνείδηση και του εαυτού μας και του δίκιου μας. Αν δεν αποχτήσουμε συνείδηση του εαυτού μας, συνείδηση ταξική, δε θα δουλεύουμε για τον εαυτό μας και δε θα χαρούμε τ' αγαθά και την αξία των κόπων μας. Θα γεμίζουμε τα θησαυροφυλάκια των εκμεταλλευτών μας και θα 'μαστε συνέχεια δούλοι και ραγιάδες... Εμείς είμαστε οι δημιουργοί όλων των αγαθών. Εχουμε κι εμείς δικαιώματα. Εμείς είμαστε το παν της προόδου και της προκοπής! Χωρίς εμάς και τη δουλιά μας τίποτα! Είμαστε οι πολλοί στην κοινωνία κι έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη! Είναι βιοτική και ιστορική ανάγκη να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας! Να γίνουμε αφέντες της ζωής μας! Κανένας σωτήρας δε θα μας σώσει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συνθήκες είναι ο λάκκος των λεόντων, για τους λαούς. Μονάχοι μας θα σωθούμε. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ περνάει μέσα από το μαζικό κίνημα και κερδίζεται με πάλη κι αγώνα!

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

Νέα Χαλκηδόνα

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι "σύμμαχοι"

ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.Γεωπόνος - Τεχνολόγος - Λιβαδειά: Διάβασα ένα εμπεριστατωμένο με καθαρή αποκαλυπτική και θαρρετή γλώσσα (γραμμένο) άρθρο του κ. Μάριου Πλωρίτη στο "Βήμα της Κυριακής" 13.4.97. Τίτλος "Αδιάκριτα ερωτήματα" που με έκανε να νιώσω μεγάλη χαρά και ελληνική υπερηφάνεια! Μακάρι, (είπα) όλοι οι λόγιοι του τόπου μας, ακαδημαϊκοί και αρθρογράφοι να γράφανε έτσι θαρρετά, φωναχτά και έξω από τα δόντια γιατί τώρα αυτά τα χρειάζεται η πατρίδα μας.

Εμείς δεν έχουμε άλλο τι να αντιτάξουμε παρά μόνο τα δίκαιά μας, την καταγωγή μας, και φυσικά την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ντόπιας και ξένης προπαντός.

Ας μου επιτραπεί να πω και να ρωτήσω: Μια ανοιχτή επιστολή του πρώην Εθνάρχη μας Κ. Καραμανλή στον ξένο Τύπο που να ρωτάει τους Ευρωπαίους "συμμάχους" μας πως χρόνια τώρα εγώ κύριοι έλεγα στο λαό μου, είμαστε με τη Δύση, πέστε μου τώρα τι να τους πω;

Ακόμα θα 'θελα να ρωτήσω ποιος θα έλεγε στην Αμερική που πατρονάρει (και παρακινεί) την Τουρκία να ζητάει νησιά και Αιγαίο, τι θα έκανε εάν η τότε Σοβιετική Ενωση ζητούσε με τον ίδιο τρόπο την Αλάσκα πίσω γιατί δε θα αναγνώριζε τη συμφωνία που έγινε με τον τσάρο Αλέξανδρο το 1867; Τι; Βέβαια δεν το έκανε γιατί οι ιθύνοντες της χώρας αυτής, ήτανε ρεαλιστές, ψύχραιμοι και όχι οπαδοί της νέας τάξης πραγμάτων! Μετά τιμής.

Τα δυο ημερολόγια του ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΣΤΑΣ - Τσούκα Φθιώτιδας. Αγαπητοί μου σύντροφοι και συντρόφισσες, νέοι, νέες όλης της Ελλάδας, αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ. Γι' αυτό ρωτάω την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον κ. Σημίτη με ποιο ημερολόγιο του ΠΑΣΟΚ κυβερνάει με το παλιό του 1981 ή άνοιξε νέο; Γιατί τότε στις τρεις Σεπτεμβρίου 1981 μάς παρουσιάζανε άλλα που κλείνανε και λίγο προς το Σοσιαλισμό, τώρα όμως έχει ξεφύγει πολλά χιλιόμετρα μακριά. Το 1982 - 83 πήγανε κάτι να κάνουνε με ΕΣΥ, με τα Κέντρα Υγείας, με βιβλιάρια υγείας. Αρχίσανε ένα σπιτάκι της υγείας τώρα όμως με τους νέους νόμους καταρρέουν όλα αυτά. Δηλαδή τα κρατικά Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα έχει γυμνώσει όλα από γιατρούς, νοσοκόμους και άλλο προσωπικό. Που κι αυτούς που έχει κρατήσει τους αφήνει απλήρωτους επί σκοπώ να αναγκαστούνε κι αυτοί να φύγουνε. Αλλά και το χειρότερο ακόμη να πληρώνουμε τα φάρμακά μας εις το ακέραιο στα φαρμακεία και με την απόδειξη να πηγαίνουμε στην οδό Πατησίων 30 να παίρνουμε τα χρήματά μας. Κύριε Σημίτη γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά; Δε γνωρίζετε ότι στο κάθε κράτος δυο είναι τα κύρια σημεία του λαού; Παιδεία και Υγεία. Ο άνθρωπος θέλει δυο φορές προστασία. Μία όταν είναι νέος για να αναπτυχθεί και μία όταν γερνάει να μην πεθάνει στο πεζοδρόμιο...

Ατοπα του ΟΣΕ

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΔΙΩΤΗΣ,πρωτοπρεσβύτερος Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διορθωθεί αμέσως και το εξής άτοπον του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Οταν στα εκδοτήρια των διαφόρων σταθμών πληροφορούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι δεν υπάρχουν θέσεις, παρατηρείται, σχεδόν πάντοτε, ότι τα διερχόμενα τρένα έχουν πολλές κενές θέσεις μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Τούτο είναι απαράδεκτο. Και το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται και ο Οργανισμός ζημιώνεται. Νομίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της οποίας οι σιδηρόδρομοι δεν έχουν τα σχετικά ηλεκτρονικά μηχανήματα διά τας κρατήσεις θέσεων.

Εως ότου υπάρξει ο στοιχειώδης αυτός εκσυγχρονισμός, πρέπει να γίνεται συχνή τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών διά τα υφιστάμενα εκάστοτε κενά θέσεων. Μετά τιμής.

Με καύσωνα κόβουν το νερό!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί ο Δήμος Μαρκόπουλου κόβει το νερό στη θέση Πούσι - Γιάννη στο Πόρτο Ράφτη τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που η θερμοκρασία ήταν πάνω από 41 βαθμούς. Μήπως αυτό δεν είναι έγκλημα; Και ρωτάμε τον δήμαρχο του Μαρκόπουλου εάν ήταν αυτός, τι θα έκανε; Μένω στην οδό Σεφέρη 20 στη θέση που προανέφερα πιο πάνω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Πιστός στο Κόμμα του και στην εργατική τάξη

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του πατέρα μου στα κρατητήρια της Ασφάλειας του Ηρακλείου Κρήτης στις 14.6.1947, του αγωνιστή - συνδικαλιστή, του κομμουνιστή και προέδρου τότε του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης, ΣΤΡΑΤΗ ΠΕΡΓΑΛΙΔΗ,θα ήθελα και μέσα από την εφημερίδα μας το "Ριζοσπάστη" να δώσω κάποιες άγνωστες ίσως πτυχές από τη ζωή και το έργο του.

Βέβαια ο "Ριζοσπάστης" στο φύλλο του της 29.6.97, με την ευκαιρία αυτή, σε σχετικό δημοσίευμά του, αναφέρθηκε στον Στρατή Περγαλίδη.Για κάποια πράγματα όμως, όπως είναι φυσικό και λογικό δε θα μπορούσε να είναι γνώστης ο συντάκτης Κ. Ζ. του δημοσιεύματος αυτού. Για τούτο και για την αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα μου θα ήθελα να προσθέσω και τα ακόλουθα.

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΕΡΓΑΛΙΔΗΣ, πέραν του ότι κατά την περίοδο της βασιλομεταξικής δικτατορίας ήταν μέλος της ΟΚΝΕ όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμά σας, όταν, διωκόμενος από το Ηράκλειο της Κρήτης, κατέφυγε στο Λασήθι,έγινε μέλος του ΚΚΕ και με την καθοδήγησή του συνεχίζει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ τους αγώνες του για τους σκοπούς και τα ιδανικά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Το 1945 μετά την απελευθέρωση επιστρέφει στο Ηράκλειο και μπαίνει επικεφαλής της προσπάθειας για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος Ηρακλείου Κρήτης, εκλέγεται πρόεδρος του ΕΚΗ Κρήτης και στη συνέχεια μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ομως για το αντιδραστικό καθεστώς της εποχής εκείνης άρχισε να γίνεται επικίνδυνος. Στις 12.6.1947 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια του Ηρακλείου και βασανίζεται απάνθρωπα για ν' αποκηρύξει τις ιδέες και τους αγώνες του. Δυο μέρες στα φρικτά βασανιστήρια και στις 14.6.1947 άφησε εκεί μέσα την τελευταία του πνοή, υποστηρίζοντας με ζηλευτή πίστη και αφοσίωση, το κόμμα του και την υπόθεση της Εργατικής Τάξης και αναφέρει ο "Ριζοσπάστης" στο φύλλο του της 29.6.97, δηλαδή 50 χρόνια αργότερα, "Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της Εργατικής Τάξης του Ηρακλείου".

Ευχαριστώ

ΕΡΡΙΕΤΑ ΠΕΡΓΑΛΙΔΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΤΑΘΗ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟ Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε τον αριθμό του τηλεφώνου σου. Επίσης ένα αντίτυπο, αν είναι δυνατόν, του βιβλίου που αναφέρεις στο γράμμα σου.

ΕΥΘΥΜΙΟ ΖΙΑΝΟ Λάρισα. Δυστυχώς το γράμμα σας είναι κακογραμμένο. Παρακαλούμε γράψτε μας για το ζήτημά σας καθαρά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΙΡΙΔΗ Δικηγόρο, Πειραιά. Πήραμε το γράμμα σου σχετικά με τη στήλη "Ομόκεντρα".

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Αγία Παρασκευή Αττικής. Δυστυχώς από δική μας αμέλεια η επιστολή σας με ημερομηνία 26.5.97 για εκπομπή της ΕΡΤ1 δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα. Ζητάμε συγνώμη.

ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΡΡΗ Κόρινθο. Στο γράμμα σου βάζεις το θέμα να ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ με ποιες δυνάμεις θα χτίσει το Α-Δ Μέτωπο. Να πάρεις να διαβάσεις τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ