ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Θα μπορούσαν να βγάζουν και κέρδη

"ΛΗΘΗΝ Τ' ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΣ ΙΘΙ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ", έγραφαν οι αρχαίες μαρμάρινες πλάκες που βρέθηκαν στα λουτρά της Υπάτης. Δηλαδή, "όποιος έρθει εδώ, ξεχνάει". Στη θεά της ομορφιάς, την Αφροδίτη, ήταν αφιερωμένα τα λουτρά. Ο θεός Ηφαιστος δημιούργησε, κατά τη μυθολογία, τις πηγές των Θερμοπυλών, για να λούζεται ο Ηρακλής και να ανακτά τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο του.

Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν καταλάβει την αξία των θερμοπηγών και τις είχαν αξιοποιήσει. Οι σύγχρονοί τους, όμως, φαίνεται να τις αγνοούν. Αυτό συμβαίνει διότι το ελληνικό κράτος δεν τις αξιοποιεί στο βαθμό που πρέπει. Εικόνα εγκατάλειψης ή υποβάθμισης, συναντά ο επισκέπτης των ιαματικών πηγών στο Πλατύστομο, στις Θερμοπύλες και τα Λουτρά Υπάτης.

Σε άλλες χώρες, οι λουτροπηγές αποτελούν πόλους έλξης τουριστών και πηγή συναλλάγματος. Εδώ οι αρμόδιοι τις περιφρονούν. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Το υπουργείο Ανάπτυξης, που, μέσω του ΕΟΤ, έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή τους, είναι αποφασισμένο να τις ιδιωτικοποιήσει. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε επιχειρηματίες της εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας. Το πότε θα γίνει είναι θέμα χρόνου.

Τα λουτρά στο Πλατύστομο

Το Πλατύστομο είναι από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της Φθιώτιδας. Σε 800 στρέμματα που ανήκουν στον ΕΟΤ, βρίσκεται η ομώνυμη λουτρόπολη. Από δυο πηγές, η μια χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία και η άλλη για ποσιθεραπεία, αναβλύζει το θαυματουργό νερό, όπως μας το περιέγραψαν οι επισκέπτες. Ομως, οι εγκαταστάσεις είναι προπολεμικές, ενώ το προσωπικό σχετικά επαρκεί.

Εξω από το οίκημα με τις βρύσες, απ' όπου τρέχει το ιαματικό νερό, μια παρέα ηλικιωμένων περιμένει. "Είναι 52 χρόνια που έρχομαι εδώ γι' αυτό το νερό", μας είπε ο μπαρμπα - Κώστας από τη Λαμία. "Εχει αλλάξει τη ζωή μου. Δεν υπάρχει τέτοιο σε ολόκληρο τον κόσμο... Περιμένουμε κάποιο υπάλληλο να έρθει. Πληρώνω 50 δραχμές το ποτήρι. Κανονικά έπρεπε να ήταν ανοιχτά, αλλά οι υπάλληλοι εδώ είναι λίγοι και δεν προλαβαίνουν".

Η λουτρόπολη λειτουργεί από την 1η Ιούνη έως τις 15 Οκτώβρη. Το εποχιακό προσωπικό, έντεκα άτομα, προσελήφθη στις 19 Ιούνη για να βοηθήσει τους οκτώ μόνιμους. Τον Αύγουστο, γίνονται 250 λούσεις περίπου τη μέρα.

Το υδροθεραπευτήριο έχει κατασκευαστεί το 1932 και σε λίγα χρόνια θ' αποκτήσει ...αρχαιολογική αξία. Από τις 50 μπανιέρες λειτουργούν οι 30. Ο χώρος θυμίζει εγκατάλειψη. Ενας επισκέπτης καταβάλλει 650 δραχμές για ένα 20λεπτο μπάνιο στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση, η τιμή είναι 600 δραχμές. Η πρώτη από τη δεύτερη θέση δεν έχει μεγάλη διαφορά. Το ιατρείο είναι εγκαταλειμμένο και δε διαθέτει ούτε το στοιχειώδη εξοπλισμό. Οι επισκευές είναι απαραίτητες και οι εργαζόμενοι ζητούν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η εκμετάλλευση των πηγών από το κράτος άρχισε τη δεκαετία του 1970, αλλά ακόμα πληρώνει στις τράπεζες τα χρέη του ιδιώτη. Πριν τέσσερα χρόνια, η "Ιντεραμέρικαν" είχε δείξει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι η εκμετάλλευσή τους μπορεί να γίνει κερδοφόρα. Με την αλλαγή πελατείας, για παράδειγμα. Αν δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και αξιοποιηθούν σαν τουριστικό θέρετρο. Επίσης η περιοχή προσφέρεται για την κατασκευή αθλητικού κέντρου.

Τα "λαϊκά"

Πιο πάνω από το ξενοδοχείο "Ξενία", που είναι η μόνη σύγχρονη κατασκευή, υπάρχουν τα "λαϊκά". Κατασκευές της δεκαετίας του 1930, "έχουν παραμείνει για να θυμίζουν κάτι από το παρελθόν", μας είπε ειρωνικά ο μπαρμπα - Μήτσος. Εδώ το κρεβάτι τιμάται 2.200 δραχμές. Σε ένα μικρό δωμάτιο, μένει εδώ και δυο βδομάδες μαζί με τη σύζυγό του.

"Τα δωμάτια έχουν τα χάλια τους", προσθέτει, "ας μου έδιναν έναν κουβά να τα ασβεστώσω ο ίδιος. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση εδώ. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προβλήματα υγείας".

"Ας τα σουλουπώσουν κι ας πληρώναμε κάτι παραπάνω", λέει η κυρά Αγγελική, που επισκέπτεται τα λουτρά εδώ και τριάντα χρόνια. "Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι κοινοί και τα μπάνια βγάζουν σκουριά". Πιο δίπλα είναι τα "αστικά". Μικρά ενοικιαζόμενα σπίτια στην ίδια κατάσταση από άποψη υποδομής με τα "λαϊκά". Ηδη, επισκευάζεται μια πτέρυγα με έξι δωμάτια (12 κλίνες). Κόστος 4.300 δραχμές τη μέρα. Το ξενοδοχείο "Ασκληπιός" επισκευάζεται από το 1990...

Λουτρά Υπάτης

Η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά στάσιμη, αφού κι εδώ οι ελλείψεις είναι παρούσες. Τα τελευταία έξι χρόνια, τα λουτρά καθυστερούν να λειτουργήσουν, επειδή, από έλλειψη πιστώσεων, δεν ολοκληρώνονται στο χρόνο που πρέπει οι τεχνικές προετοιμασίες, μας κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Υπάτης, Θανάσης Σκούρας.

Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από το 1960 και το 1996 είχαν δεχτεί 8.497 άτομα. Η υποδομή που διαθέτουν μπορεί να εξυπηρετήσει ημερήσια 2.500 άτομα. Φέτος οι επισκέπτες του υδροθεραπευτηρίου μέχρι τα μέσα Ιούλη ήταν 2.000 άτομα. Το μπάνιο σε δωμάτιο λουξ κοστίζει 1.400 δραχμές, της πρώτης κατηγορίας 900 και της δεύτερης 750. Τα λουτρά άνοιξαν στις 16 Μάη, αλλά λειτούργησαν κανονικά από τις 2 Ιούνη. Θα μείνουν ανοιχτά έως τις 15 Οκτώβρη.

Αυτό συνέβη γιατί καθυστέρησαν ένα μήνα οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού (24 άτομα). Το 1995 είχε εγκριθεί πίστωση 60 εκατομμυρίων δραχμών για τον καθαρισμό της πηγής, τη στεγανοποίηση της οροφής του υδροθεραπευτηρίου και άλλες εργασίες (π.χ. υποστύλωση δαπέδων) που έχουν να γίνουν 30 χρόνια. Τελικά, δόθηκαν 20 εκατομμύρια κι έγινε μόνο το δεύτερο έργο. Φέτος υπολογίζεται ότι θα τα επισκεφτούν 8.000 άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετήσουν 17.000 επισκέπτες.

"Η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών πρέπει να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", μας επισήμανε ο Θανάσης Σκούρας. "Ηδη, εκπονούνται μελέτες για τη βιωσιμότητα τέτοιων επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει εδώ και... δυο χρόνια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ θα έπρεπε να είχαν συντάξει τις μελέτες αξιοποίησης. Ομως κωλυσιεργούν. Προσφέρθηκε ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, όμως, έχει οικονομική στενότητα. Αντί ο ΕΟΤ να έχει ως σύμβουλό του το Σύνδεσμο, καταφεύγει σε ιδιωτικές λύσεις. Προβλέπεται ότι το φθινόπωρο ο Σύνδεσμος θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση". Στο "πακέτο Ντελόρ" προβλέπονταν 12 δισ. για τις λουτροπόλεις. Από αυτά τα 4,5 δισ. προορίζονταν για τις λουτροπηγές της Φθιώτιδας. Τα χρήματα αυτά χάθηκαν.

Το αποχετευτικό δίκτυο, όπως και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού είναι απαραίτητα για την κοινότητα. Κι αυτό διότι τα λύματα από τις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ στο χωριό, αλλά και τα ξενοδοχεία διοχετεύονται χωρίς καμιά παρέμβαση στο περιβάλλον. Σε απόσταση 50 μέτρων από το υδροθεραπευτήριο, τα λύματα πέφτουν στον ίδιο χώρο, όπου διοχετεύονται τα νερά των λουτρών κι από εκεί χύνονται στον Σπερχειό.

Τα λουτρά των Θερμοπυλών

Εδώ συμβαίνει το εξής παράξενο. Το ξενοδοχείο "Αίγλη", που έχει ανακαινιστεί πριν πέντε χρόνια, παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο. Εχει υποδομή να λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι, αφού διαθέτει λουτήρες.

Οι εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1940 και παραμένουν από τότε ως έχουν. Κάθε μέρα εξυπηρετούνται 50 - 70 λουόμενοι. Σε περίοδο αιχμής, ο αριθμός πλησιάζει τα 400 άτομα τη μέρα. Η λούση κοστίζει 550 δραχμές στην μπανιέρα και 450 στη δεξαμενή.

Κάποτε απασχολούνταν 30 άτομα και οι ημερήσιες λούσεις έφταναν τις 800. Το προσωπικό και η διαφήμιση είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν και θα αποδώσουν στο κράτος πολλαπλάσια τα χρήματα που έχει επενδύσει, μας τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης

Σύμφωνα με προμελέτη που διαθέτει ο ΕΟΤ και έγινε το 1995, εκτιμάται ότι οι λουτροπηγές επιτελούν σημαντική περιφερειακή οικονομική λειτουργία και το μέγεθός της εκτιμάται σε 15 - 20 δισ. συνολικά (υδροθεραπεία, διαμονή, διατροφή, κίνηση κλπ.). Επίσης, διαπιστώνεται ότι μετά από κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης και εκσυγχρονισμού, οι λουτροπόλεις της Φθιώτιδας θα μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό λουομένων, μέχρι διπλάσιο και τριπλάσιο.

Για τα λουτρά Θερμοπυλών, που έχουν δυνατότητα 560 λούσεων τη μέρα, προτείνεται η ίδρυση νέου υδροθεραπευτηρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες, με εγκαταστάσεις και προγράμματα αποκατάστασης και ψυχοσωματικής στήριξης, προγράμματα αποθεραπείας και αποκατάστασης τραυματιών. Επίσης εγκαταστάσεις αξιοποίησης παραγώγων ιαματικού νερού για επεξεργασία καλλυντικών.

Για τα λουτρά Υπάτης, που το υδροθεραπευτήριο έχει σημερινή δυνατότητα 2.120 λούσεων ημερήσια, προτείνεται η υποστήριξη της παραδοσιακής λειτουργίας της λουτρόπολης και χωροθέτηση νέου μικρού υδροθεραπευτηρίου για την υποστήριξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου "Ξενία". Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου υδροθεραπευτηρίου και η υποστήριξη προγραμμάτων ήπιων εναλλακτικών αγωγών με συγκρότηση ειδικής μονάδας με την παρακολούθηση του Νοσοκομείου Λαμίας.

Για το Πλατύστομο, προτείνεται ο εκσυγχρονισμός του υδροθεραπευτηρίου και η ίδρυση νέου εμφιαλωτηρίου πόσιμου ιαματικού νερού.

Πριν δυο χρόνια, συγκροτήθηκε επιτροπή για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Ηταν η πρώτη φορά, που στα ελληνικά χρονικά συγκροτήθηκε επιτροπή, με αντικείμενο τη χάραξη κοντοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής σε αυτόν τον τομέα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η χώρα μας στερείται τουριστικής πολιτικής.

Σε αυτήν, συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, οικονομολόγοι, γεωλόγοι κ.ά. Εργο της είναι η εισήγηση μέτρων, μέσων και τεχνικών που πρέπει να παρθούν, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Επίσης η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για τη βέλτιστη αξιοποίηση λουτροπόλεων και ιαματικών πηγών, την ανέγερση υδροθεραπευτηρίων - πηλοθεραπευτηρίων, καθώς και η κατάταξη αυτών σε κατηγορίες, όπως και η σύνταξη ολοκληρωμένων προτάσεων ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού, προκειμένου να περιληφθούν σε επενδυτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα. Η επιτροπή δεν αξιοποιήθηκε από την πολιτεία, αφού τα δυο αυτά χρόνια το δημόσιο δε ζήτησε τίποτα που να αφορά την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τα ταμεία στο κόκκινο, αλλά ο διάλογος, διάλογος...

Ενώ παρακρατούνται παράνομα από τους ΟΤΑ 900 δισ., η ΚΕΔΚΕ σπεύδει να συζητήσει για κάποια ψίχουλα, που ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει η κυβέρνηση. Στον αέρα, η αυριανή κινητοποίηση. Τεράστια η παρακράτηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης και ζητούν να δοθούν τώρα τα παρακρατημένα

Την άμεση εκταμίευση των 3,5 και 9 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, και την απόδοση των αυθαίρετα παρακρατούμενων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), όπως, εξάλλου, προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να οδηγήσει σε αναστολή την εξαγγελθείσα για αύριο κινητοποίηση (κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων), παίρνοντας τη σκυτάλη από την ίδια την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που διατύπωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων κομμένο και ραμμένο στα κυβερνητικά μέτρα.Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν στην Ερώτησή τους ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της για επίσπευση εκταμίευσης του ποσού των 3,5 δισ. δραχμών από τους ΚΑΠ, ώστε οι δήμοι και οι κοινότητες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους. Επίσης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την εκταμίευση των 9 δισ. δραχμών που πρέπει να καταβληθούν στους ΟΤΑ, προκειμένου αυτοί να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου από το επίδομα του 18χίλιαρου. "Η οικονομική ασφυξία της ΤΑ, στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, ανάγκασε ακόμα και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να αποφασίσει το κλείσιμο των δήμων της χώρας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία της στην κυβέρνηση", τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

"Βέβαια, συνεχίζουν χαρακτηριστικά, τα ποσά αυτά είναι παρωνυχίδες μπροστά στην τεράστια παρακράτηση πόρων που κάνει αυθαίρετα η κυβέρνηση σε βάρος των ΟΤΑ. Την περίοδο 1990 - 1997 έχουν παρακρατηθεί αυθαίρετα από την ΤΑ περισσότερα από 892 εκατομμύρια δραχμές σε τρέχουσες τιμές (τα οποία, αν υπολογιστούν σε σημερινές τιμές, ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δραχμές). Ετσι, από τη μια μεριά, το κράτος "ξεφορτώνεται" μια σειρά δικών του υποχρεώσεων, αναθέτοντάς τες στην ΤΑ, δίχως όμως να μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους".

Το αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι η ΤΑ να γίνεται φτωχότερη και να εξαναγκάζεται να στραφεί είτε στο δανεισμό με υπέρογκους τόκους είτε να μετατρέπεται σε φορομπήχτη, επιβάλλοντας πρόσθετες φορολογίες στους δημότες ή πουλώντας τους υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν.

Ξανασυζητούν το κλείσιμο

Αβέβαιο παραμένει το αν θα κλείσουν αύριο όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, καθώς χτες ανακοινώθηκε:

- Από την κυβέρνηση ότι: Αποφασίστηκε η καταβολή προς τους ΟΤΑ της ετήσιας δόσης για την εξόφληση του ειδικού επιδόματος των 18.000 δρχ. και θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου. Θα υπάρξει άμεση ενίσχυση, ύψους 5 δισ., για κάλυψη των λοιπών αυξημένων δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Από την ΚΕΔΚΕ ότι: Αντιπροσωπεία της σπεύδει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης. "Από την πορεία του διαλόγου, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, θα εξαρτηθεί η τύχη της απεργιακής κινητοποίησης".

Από την κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται καθαρό πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει ούτε καν αυτά που η ίδια λίγους μήνες πριν υποσχόταν, την κάλυψη δηλαδή του κενού που προκαλούν στα ταμεία των ΟΤΑ οι δικές της αποφάσεις. Παρ' όλα αυτά, η ΚΕΔΚΕ σπεύδει να συζητήσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ