Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τα ταμεία στο κόκκινο, αλλά ο διάλογος, διάλογος...

Ενώ παρακρατούνται παράνομα από τους ΟΤΑ 900 δισ., η ΚΕΔΚΕ σπεύδει να συζητήσει για κάποια ψίχουλα, που ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει η κυβέρνηση. Στον αέρα, η αυριανή κινητοποίηση. Τεράστια η παρακράτηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης και ζητούν να δοθούν τώρα τα παρακρατημένα

Την άμεση εκταμίευση των 3,5 και 9 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, και την απόδοση των αυθαίρετα παρακρατούμενων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), όπως, εξάλλου, προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να οδηγήσει σε αναστολή την εξαγγελθείσα για αύριο κινητοποίηση (κλείσιμο όλων των δήμων και κοινοτήτων), παίρνοντας τη σκυτάλη από την ίδια την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που διατύπωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων κομμένο και ραμμένο στα κυβερνητικά μέτρα.Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν στην Ερώτησή τους ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της για επίσπευση εκταμίευσης του ποσού των 3,5 δισ. δραχμών από τους ΚΑΠ, ώστε οι δήμοι και οι κοινότητες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους. Επίσης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την εκταμίευση των 9 δισ. δραχμών που πρέπει να καταβληθούν στους ΟΤΑ, προκειμένου αυτοί να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου από το επίδομα του 18χίλιαρου. "Η οικονομική ασφυξία της ΤΑ, στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, ανάγκασε ακόμα και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να αποφασίσει το κλείσιμο των δήμων της χώρας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία της στην κυβέρνηση", τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

"Βέβαια, συνεχίζουν χαρακτηριστικά, τα ποσά αυτά είναι παρωνυχίδες μπροστά στην τεράστια παρακράτηση πόρων που κάνει αυθαίρετα η κυβέρνηση σε βάρος των ΟΤΑ. Την περίοδο 1990 - 1997 έχουν παρακρατηθεί αυθαίρετα από την ΤΑ περισσότερα από 892 εκατομμύρια δραχμές σε τρέχουσες τιμές (τα οποία, αν υπολογιστούν σε σημερινές τιμές, ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δραχμές). Ετσι, από τη μια μεριά, το κράτος "ξεφορτώνεται" μια σειρά δικών του υποχρεώσεων, αναθέτοντάς τες στην ΤΑ, δίχως όμως να μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους".

Το αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι η ΤΑ να γίνεται φτωχότερη και να εξαναγκάζεται να στραφεί είτε στο δανεισμό με υπέρογκους τόκους είτε να μετατρέπεται σε φορομπήχτη, επιβάλλοντας πρόσθετες φορολογίες στους δημότες ή πουλώντας τους υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν.

Ξανασυζητούν το κλείσιμο

Αβέβαιο παραμένει το αν θα κλείσουν αύριο όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, καθώς χτες ανακοινώθηκε:

- Από την κυβέρνηση ότι: Αποφασίστηκε η καταβολή προς τους ΟΤΑ της ετήσιας δόσης για την εξόφληση του ειδικού επιδόματος των 18.000 δρχ. και θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου. Θα υπάρξει άμεση ενίσχυση, ύψους 5 δισ., για κάλυψη των λοιπών αυξημένων δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Από την ΚΕΔΚΕ ότι: Αντιπροσωπεία της σπεύδει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης. "Από την πορεία του διαλόγου, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, θα εξαρτηθεί η τύχη της απεργιακής κινητοποίησης".

Από την κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται καθαρό πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει ούτε καν αυτά που η ίδια λίγους μήνες πριν υποσχόταν, την κάλυψη δηλαδή του κενού που προκαλούν στα ταμεία των ΟΤΑ οι δικές της αποφάσεις. Παρ' όλα αυτά, η ΚΕΔΚΕ σπεύδει να συζητήσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ