Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Αλλος πληρώνει, άλλος εισπράττει

Από τη δημοσίευση του Φακέλου μέχρι σήμερα, πολλά ελέχθησαν, έτσι που αναγκάστηκε η (Επιτροπή Διεκδίκησης) ΕΔ να λύσει τη σιωπή της, με την προσφιλή της μέθοδο, της παρουσίασης "ειδικής μελέτης από αρμοδίους επιστήμονες". Αυτό είχε κάνει, άλλωστε, και με το περιβάλλον, όπου είχε στριμωχτεί, παρουσιάζοντας τρεις περισπούδαστες μελέτες. Οπως και στο περιβάλλον, οι πολυέξοδες μελέτες, όχι μόνο δεν έπεισαν κανέναν, αλλά απέδειξαν ότι ήταν "κατά παραγγελίαν" με σωρεία τεχνασμάτων και λαθών, ή και αστήρικτων υποθέσεων, ώστε να αποδειχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα - και είδαμε σε προηγούμενο άρθρο τις ανακρίβειες και τα τεχνάσματα της ΕΔ στο σύνολό τους.

Κατ' αρχήν ας θυμίσουμε ότι, στις 10 Απρίλη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (που χρηματοδοτεί τα "μεγάλα έργα" στην Ελλάδα) Π. Γεννηματάς χτύπησε το καμπανάκι στο Συνέδριο του Economist, λέγοντας ότι "η διοργάνωση των Ολυμπιακών είναι στιγμιαίο αδίκημα που μπορεί να κληροδοτήσει στο Δημόσιο διαρκές χρέος" και θα ξανααναφερθούμε σ' αυτό.

Τα έσοδα

Ας δούμε, τώρα, αναλυτικά τα στοιχεία του "ισολογισμού" της ΕΔ:

O Ισολογισμός της ΕΔ είναι στα 1.6 εκ. δολάρια (χτες 400 δισ. δρχ, σήμερα 480, αύριο θα δούμε...) Τα έσοδά τους είναι: Τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα, χορηγίες κλπ. 1.032 εκατ. δολ. νομίσματα, γραμματόσημα, λαχεία, 272 εκατ. δολ., εισιτήρια 200 εκατ. δολ., διάφορα 102 εκατ. δολ. Τα έξοδά τους αποτελούν: Κατασκευές εγκαταστάσεων και "Ολυμπιακού Χωριού" 141 εκατ. δολ., λειτουργικά έξοδα 1.428 εκατ. δολ. Κατ' αρχήν φαίνεται ότι υπολογίζει η ΕΔ 100.000 (αλλού αναφέρει 200.000) επισκέπτες, συν οι Αθηναίοι που θα παρακολουθήσουν ή θα μετέχουν με άλλους τρόπους στην Ολυμπιάδα και 6.000.000 εισιτήρια. Κατά συνέπεια, τα 6.000.000 εισιτήρια σε πόσα πρόσωπα να τα κατανείμει κανείς; Ας πούμε σε 200.000; Τότε αντιστοιχούν περίπου 20 - 30 εισιτήρια σε κάθε άτομο για τις 15 μέρες των αγώνων, πράγμα προφανώς ανεδαφικό. Αλλωστε και η "επιτυχημένη" Ατλάντα υπολόγιζε 11.000.000 και έκοψε 8.000.000 εισιτήρια.

Για τις χορηγίες, εθνικές και διεθνείς, απλά σημειώνουμε ότι αυτές δε δίνονται με το αζημίωτο για την ψυχή του συχωρεμένου του παππού τους, αλλά αποτελούν επένδυση, είναι κανόνας στην "ελεύθερη οικονομία" στη δωρεά να έχουν κανονιστεί και τα ανταλλάγματα από πριν. Παράδειγμα, αν η τάδε εταιρία που έχει σχέση με τις τηλεπικοινωνίες δώσει κάποιο ποσό, είναι προφανές ότι θα το εισπράξει πολλαπλάσια, μετέχοντας στη λειτουργία, αλλά και σε έργα και μάλιστα όχι κατ' ανάγκην της Ολυμπιάδας με τιμές που εκείνη θα καθορίσει μέσω διαγωνισμών, όπως αυτός των σχολικών βιβλιοθηκών (που συμπτωματικά το μάθαμε, επειδή δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά!). Θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι μέσω των "διαπλεκομένων" μπορεί να γίνει "χορηγία" από συγκρότημα Τύπου και η "εξόφλησή" της να πραγματοποιηθεί από τα τηλεπικοινωνιακά ή τις κατασκευές, και αντίστροφα ή σε όλους τους συνδυασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η "χορηγία" εγγράφεται στα έσοδα, η υπερτιμημένη, όμως, "εξόφληση" μπορεί να είναι και σε άλλο κρατικό τομέα, που να μη φαίνεται ότι βαρύνει την Ολυμπιάδα, βαρύνει όμως εμάς όλους, λαχεία κλπ. (81 δισ. δρχ., εξ ων για λαχεία 70 δισ.) Στο καθαρό αυτό κέρδος, πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 50% αυξημένη τιμή πώλησης για να βγουν τα κέρδη των τυχερών. Με τους προηγούμενους υπολογισμούς, για να καλυφθούν τα 70+35 δισ. δρχ. θα πρέπει με μέση τιμή λαχείου 2.000 δρχ. να αγοραστούν από τις 200.000 ξένους και τους 2 εκατ. ενήλικες ή όχι Αθηναίους, 52.500.000 λαχεία, δηλαδή 24 ο καθένας (48.000 δρχ. ο καθένας για λαχεία, δεν είχαμε άλλη δουλιά!!). Αν δεχτούμε ότι θα κυκλοφορήσουν πανελλαδικά, μπορεί να πέσει το μερτικό μας σε 20.000 ο καθένας. Ομως, ο τζόγος που παίζεται σε λαχεία, Προ-Πο κλπ. είναι σχεδόν σταθερός, απλά εκείνη την εποχή θα πάρουν ολυμπιακό λαχείο, αντί Ξυστό ή Προ-Πο. Ετσι, πάλι τα κρατικά έσοδα θα πληρώσουν τη νύφη. Βλέπουμε λοιπόν ότι στα βασικά έσοδα υπεισέρχονται αναπόφευκτες καταστάσεις που ανατρέπουν τον ισολογισμό.

Τα έξοδα

Πάμε τώρα στα έξοδα:

Εχουμε περίπου 430 δισ. δρχ. λειτουργικά έξοδα, τα πιο χοντρά είναι των τελετών και διαφημίσεων (90 δισ.) και της διεξαγωγής των αγώνων (127 δισ.). Ομως, το πρόβλημα δεν είναι εκεί, αν και είναι κονδύλια που επιδέχονται και αυξήσεις, αλλά και διασπάθιση (απ' ευθείας αναθέσεις σε "αναγνωρισμένους καλλιτέχνες" κλπ., είδαμε τι έγινε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και σύντομα θα δούμε τι θα γίνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Αθήνα '97, έχουμε ήδη το πρώτο δείγμα για τη φασιστική βεβήλωση του Σταδίου, πώς και πού έγινε η ανάθεση κλπ.).

Βασικά, το πρόβλημα είναι τα έργα, που αποτελούν, μαζί με τα τηλεπικοινωνιακά, το μεγάλο φαγοπότι, που δε θα είναι "στιγμιαίο" ούτε θα φθάνουν οι τέσσερις εισαγγελείς που ψάχνουν τώρα τη Θεσσαλονίκη. Στα έργα, έχουμε κατ' αρχήν τις αναμενόμενες υπερβάσεις, τις υπερκοστολογήσεις και το καινούριο φρούτο, τους εκβιασμούς της κυβέρνησης από τους κατασκευαστές (βλ. "Αττικό Μετρό", Αεροδρόμιο Σπάτων κλπ.) και είναι σίγουρο ότι την αγωνία του χρόνου θα την αξιοποιήσουν πολύ αποδοτικά οι εργολάβοι (time is χοντρό money!). Υπολογίζονται οι υπερβάσεις αυτές σε 60 - 90% επί προϋπολογισμού 450 δισ., έχουμε, λοιπόν, άλλα 360 δισ. με πολύ μέτριους υπολογισμούς.

Πέρα απ' αυτό, έχουμε μια σειρά έργων που η ΕΔ "ξέχασε" να υπολογίσει. (αν τα "ξεχάσει" και στις συμβάσεις, θησαύρισαν οι εργολάβοι με το γνωστό σύστημα της επέκτασης της Σύμβασης - ποιος αναθέτει νέα εργολαβία μέσα στην πίεση του χρόνου..!). Τα έργα αυτά έχει επισημάνει η "Πρωτοβουλία των Πολιτών" και τα έχει υπολογίσει γύρω στα 300 δισ. Ξέχασε ακόμη η ΕΔ την αξία του οικοπέδου του Ολυμπιακού Χωριού, το μισό από αυτό (400 στρέμματα) είναι ιδιωτικά και έχουν κόστος πάνω από 12 - 15 δισ.

Ας μην χάσουμε άλλο χρόνο, έχουμε ήδη έξοδα επιπλέον 675 δισ., επομένως, ο προϋπολογισμός έχει εμφανές έλλειμμα γύρω στα 700 δισ., με τους μετριότερους υπολογισμούς, και αφανές (μετακυλιόμενα κόστη στο δημόσιο από "χορηγίες" και απώλειες Προ-Πο πόσο άραγε;;; Υπολογίστε το μόνοι σας ή ρωτήστε έναν εισαγγελέα, αν δε γνωρίζει ακόμη, οφείλει να μάθει, θα του χρειαστεί...).

Θυμίζουμε σ' αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ατλάντα κέρδισε, ότι δε χρειάστηκε να κάνει σχεδόν κανένα έργο, γιατί είχε πλήρη υποδομή. Εδώ όμως, αυτό είναι για ορισμένα συμφέροντα και το κίνητρο για τους Ολυμπιακούς. Ελέχθη από δημοσιογράφο σε ραδιοσταθμό ότι "εγώ είμαι κατά των Ολυμπιακών, αλλά λέω ναι γιατί συμφέρει στον θείο μου που είναι εργολάβος"! Και εδώ όλη η οργάνωση των Ολυμπιακών στηρίζεται και τροφοδοτείται από τα τρία μεγάλα διαπλεκόμενα: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διαφήμισης, κατασκευαστικές εταιρίες, τηλεπικοινωνίες. Αυτό, τελικά, είναι το lobby που σίγουρα θα κερδίσει από την ανάληψη της Ολυμπιάδας. Οι χαμένοι είναι το περιβάλλον της Αττικής και οι Ελληνες φορολογούμενοι. Οσο για την πολιτιστική κιτσαρία που θα φάμε στα μούτρα, ε, αυτήν ας τη δούμε θετικά, θα 'χει και την πλάκα της στο κάτω - κάτω!!!

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ