ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δείχνει το δρόμο του αγώνα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία της νεαρής Κνίτισσας Σωτηρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ

"Θα ζεις μέσα από τους αγώνες μας". Αυτή την υπόσχεση έδωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν χτες το βράδυ έξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ, για να τιμήσουν τα 17 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία της νεαρής Κνίτισσας αγωνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν πως, 17 χρόνια μετά, συνεχίζουν το δρόμο της και με τους αγώνες τους διατηρούν το όραμα, τα ιδανικά της ζωντανά και ανυπότακτοι θα συνεχίσουν την πάλη τους ενάντια στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Και ήταν πολλοί αυτοί που έδωσαν χτες εκεί το αγωνιστικό τους "παρών".

Εκεί μπροστά στο μνημείο της Σωτηρίας, στο σημείο που άφησε τα 21 χρόνια της, την ώρα που ο οδηγός του λεωφορείου της ΕΤΜΑ, Χαρίτος, της πήρε τη ζωή, έγινε και η σεμνή εκδήλωση προς τιμήν της, που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος και το Σύλλογο Φοιτητών του Πάντειου.

"Ο δρόμος που μας δείχνει η Σωτηρία δεν είναι αυτός του "κοινωνικού διαλόγου", της ταξικής συναίνεσης και της υποταγής στις εντολές της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο", τόνισε στην ομιλία της η Βάλια Καλύβα,φοιτήτρια του Πάντειου, δίνοντας την υπόσχεση: "Για μας ο δρόμος της ταξικής πάλης για μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, είναι μονόδρομος. Μόνο τότε τα οράματα της Σωτηρίας, του κάθε φοιτητή, κάθε νέου, κάθε εργάτη και εργαζόμενου για μια ανθρώπινη κοινωνία, δίχως εκμετάλλευση, θα πραγματοποιηθούν".

"Βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η ιστορία, η ζωή, η δράση των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά τους έχουν ξεχωριστή αξία. Δεν μπορούν να μείνουν στα βιβλία της ιστορίας αλλά να γίνουν οδηγός δράσης", τόνισε με τη σειρά του ο Βασίλης Πάπαρης,αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας, σημειώνοντας: "Αυτά τα παραδείγματα, όπως της Σωτηρίας, σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία αφού κυριαρχεί ο ατομικισμός, το βόλεμα, η συναίνεση και η υποταγή. Δίνουμε την υπόσχεση για αγώνα και παλεύουμε με πείσμα και πάθος για ανάπτυξη ενός κινήματος με ταξικά χαρακτηριστικά".

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους: Ομοσπονδία και Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, ΚΣ της ΚΝΕ, ΚΟΑ του ΚΚΕ, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, ΕΕ της ΕΣΑΚ, Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Πρωτεύουσας, ΚΟΒ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος του ΚΚΕ, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά, Επιτροπή ΚΟΒ Ν. Ζωής του ΚΚΕ, "Ριζοσπάστη", ΝΑΡ. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μήτσο Ζάχαρη,μέλος του ΠΓ, και αντιπροσωπείες από τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και εργατικά σωματεία. Η εκδήλωση τελείωσε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της αγωνίστριας Σωτηρίας και την υπόσχεση να μείνει "αθάνατη".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις

Συνεχίζονται με επιτυχία οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και στην επαρχία. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

- Το ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Τετάρτη 30 Ιούλη, στις 9 το βράδυ,στο χωριό Σέκλιζα,με θέμα τα ναρκωτικά και τις νέες γυναίκες και ιδιαίτερα τις αγρότισσες. Την ίδια μέρα το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στις Εργατικές Κατοικίες,στα Σεισμόπληκτα.Η εκδήλωση έχει θέμα τον "κοινωνικό διάλογο" και τις επιπτώσεις στη νεολαία, ενώ θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και θα προβληθεί και ταινία.

- Στις 3 Αυγούστου στο Αργοστόλι,στην πλατεία της Νομαρχίας,με θέμα παιδεία και ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

Το ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ πραγματοποιεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και το λαό του νησιού, πραγματοποιώντας 9 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

"Σκοπός μας είναι, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΝΣ Κέρκυρας, να αναδειχτούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο νησί, να παρουσιαστεί η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων με την ανατρεπτική πολιτική και θεωρία του Κόμματός μας".

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες στην πόλη της Κέρκυρας με διήμερη έκθεση βιβλίου και θα συνεχιστούν το Σάββατο 2 Αυγούστου στις Νυμφές, με θέμα την Παιδεία, την επόμενη μέρα στο Βαλανιό με θέμα τη "νέα τάξη πραγμάτων", στις 10 Αυγούστου στις Καρουσάδες με θέμα το ρατσισμό, στις 17 στη Λευκίμμη με θέμα τα ναρκωτικά, στις 24 Αυγούστου στον Αγιο Ματθαίο με θέμα την Παιδεία.

Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα θα κορυφωθούν στις 6-7 τουΣεπτέμβρη στην πόλη της Κέρκυρας.

  • Στο μεταξύ συνεχίζεται η καμπάνια της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους. Σήμερα οι νέοι κομμουνιστές εξορμούν στα "Μακ Ντόναλντ" στην Αγ. Βαρβάρα και το Σάββατο 1η Αυγούστου στο "Χάμπο" στο Αιγάλεω.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Χρέος χωρίς άλλοθι

Για αναξιοπιστία και συκοφαντία κατηγορεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά τον δήμαρχο Στ. Λογοθέτη.Συγκεκριμένα, ο σύλλογος επικαλείται έγγραφο της ΔΕΗ, με το οποίο καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του δημάρχου για το οικονομικό πρόβλημα του δήμου. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, πρώτον, τα ποσά από τα ανταποδοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ κατ' εξαίρεση δίδονται στο Δήμο Πειραιά νωρίτερα της προκαθορισμένης προθεσμίας και, δεύτερον, ουδείς άσκησε πίεση ή απειλή στην υπηρεσία να μην καταβληθούν τα ποσά αυτά.

Ο Στ. Λογοθέτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε υποστηρίξει ότι εργαζόμενοι και στελέχη της αντιπολίτευσης απείλησαν με εισαγγελέα διευθυντή της ΔΕΗ να μην δώσει στον Δήμο έγκαιρα τα οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά κλπ. τέλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, να δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση με τα σκουπίδια και, τελικά, να στραφεί ο κόσμος ενάντια στον δήμαρχο!

Ο δήμαρχος Πειραιά, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", επιβεβαίωσε το έγγραφο της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η επιχείρηση χρωστά μεν στο Δήμο 700 εκατομμύρια δρχ., αλλά από ανείσπρακτους λογαριασμούς πελατών της. Οσον αφορά τα εισπραχθέντα για το Δήμο τέλη, τα αποδίδει κανονικά. Ταυτόχρονα όμως, επέμενε στις κατηγορίες του κατά των εργαζόμενων περί πιέσεων, απειλών κλπ.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων, με χτεσινή ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι, αν εντός 10 ημερών δεν πληρωθούν τα αναδρομικά του ενιαίου μισθολογίου, οι υπερωρίες, τα αναδρομικά της συλλογικής σύμβασης του 1996 και οι παροχές σε είδος, θα ζητήσει την επέμβαση της Δικαιοσύνης και, παράλληλα, θα αρχίσει κινητοποιήσεις. Από τη μεριά του, ο Στ. Λογοθέτης, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", εμμένει στις προκλητικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας: "Δε χρωστάμε τίποτα, αν συμψηφιστούν όσα έχουμε δώσει από το 1991 σε υπερωρίες"!

Τραγουδάμε για τη ζωή

Συναυλία, αφιερωμένη στη νεολαία και στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου,η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο.Θα παίξει το συγκρότημα ΠΥΞ - ΛΑΞ.

Το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου στο κάλεσμα για τη συναυλία αναφέρει: "Σήμερα που η ζωή μας δέχεται μια σκληρή και ανελέητη επίθεση, τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο στόχαστρο της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας και των πολιτικών τους εκφραστών. Τα πρώτα θύματα αυτής της επίθεσης είναι τα παιδιά μας, τα παιδιά της τάξης μας, οι νέες και οι νέοι όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων".

ΠΕΝΘΟΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΣΑΛΓΚΑΜΗ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

κηδεύσαμε χθες Δευτέρα 28.7.97 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως (Αγία Μαρίνα).

Η σύζυγος: Ευανθία.

Τα παιδιά του Δήμητρα, Ανδρέας.

Τα αδέλφια του: Πολυχρόνης και Κερασούλα Σαλγκάμη, Αγαμέμνων και Αφροδίτη Σαλγκάμη, Ανδριάνα Χριστ. Πουρνάρα.

Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Τίμησαν τους "19"

Φόρο τιμής στα 19 παλικάρια της Εθνικής Αντίστασης, που σκότωσε άνανδρα ο κατοχικός στρατός στις 27 Ιούλη του 1944, απέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής η ΠΕΑΕΑ Ασβεστοχωρίου, ο πρόεδρος του Ασβεστοχωρίου και πλήθος κόσμου από το χωριό και τις γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα 19 παλικάρια πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθεια αγωνιστών της περιοχής να εξοικονομήσουν λίγα φάρμακα για να περιθάλψουν τους συντρόφους τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και ο πρόεδρος του Ασβεστοχωρίου αναφέρθηκαν στο χρονικό της ιστορικής ημέρας του Ιουλίου. Στεφάνια κατέθεσαν η ΠΕΑΕΑ και ο πρόεδρος του Ασβεστοχωρίου, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με το "Επέσατε θύματα" και τον Εθνικό Υμνο.

Θα έχτιζαν στην παραλία

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο επιχειρείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Κορίνθου στην παραλιακή ζώνη (ΟΤ 399), που είναι ζώνη αναψυχής, περιπάτου και κολύμβησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε ταχθεί υπέρ της μετατόπισης της οικοδομικής γραμμής στο ΟΤ 399, που βλέπει σε παραλιακή ζώνη. Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος δέχτηκε τη μετατόπιση, αλλά δε συμφώνησε να δημιουργηθεί πρασιά πλάτους τεσσάρων μέτρων μπροστά σε όλα τα οικόπεδα του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου προς τη θάλασσα. Γνωμοδότησε υπέρ της επιβολής πρασιάς μόνο στις δύο γωνίες του τετραγώνου αυτού.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ, με το υπ' αριθμόν 377/97 πρακτικό του, έκρινε παράνομο το σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το σκεπτικό ότι αυτή η ρύθμιση "δεν προτείνεται νόμιμα, γιατί δε φαίνεται να δικαιολογείται από πολεοδομικούς λόγους (κυκλοφορία, αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος, ασφάλεια), αλλά αποσκοπεί κυρίως στην ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων και ειδικότερα στην εξασφάλιση της δυνατότητας ανοικοδόμησης συγκεκριμένων οικοπέδων".

Αυθαίρετος αποκλεισμός μελισσοκόμων

Με αυθαίρετο τρόπο το υπουργείο Γεωργίας απέκλεισε τους μελισσοκόμους της Θάσου από την επιδότηση μελισσοκομίας που προβλέπεται από σχετικό κανονισμό (90/93) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στον αποκλεισμό με τον ισχυρισμό ότι τα μελίσσια της Θάσου είναι μετακινούμενα και δεν παράγουν μέλι ποιότητας, όπως αναφέρουν...

Ομως ανεξάρτητα από την ποιότητα των μελιών της Θάσου, ο κοινοτικός κανονισμός δεν προβλέπει τέτοια προϋπόθεση για την επιδότηση των μελισσοκόμων, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι και ο περιορισμός αυτός μπήκε εκ των υστέρων, αυθαίρετα, από το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των μελισσοκόμων της Θάσου έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να επιδοτηθούν και οι μελισσοκόμοι της Θάσου με βάση τον κανονισμό της ΕΕ.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες 28 Ιούλη 1997 και κηδεύεται σήμερα, 29 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο Ανάληψης Νεάπολης Νίκαιας ο αγωνιστής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Η οικογένειά του

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα οι βαθμολογίες

Σήμερα τελειώνει η αγωνία για τους χιλιάδες υποψηφίους των φετινών Γενικών Εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αφού από το πρωί και μέχρι το απόγευμα θα έχουν αναρτηθεί στο σύνολο των σχολείων οι αναλυτικές βαθμολογίες όλων των υποψηφίων. Πάντως ενδέχεται σε κάποια σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της χώρας οι βαθμολογικές καταστάσεις να τοιχοκολληθούν αύριο το πρωί.

Σημειώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πρόσβαση στο INTERNET μπορούν να πληροφορηθούν τη βαθμολογία τους από τις 8 το πρωί. Η διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας στο INTERNET είναι http: //www.ypepth.gr

Εχασε τη μάχη με το θάνατο

Εχασε τη μάχη με το θάνατο ο αστυφύλακας Γεώργιος Αθανασόπουλος, ύστερα από 17 μέρες στην εντατική μονάδα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο αστυφύλακας είχε τραυματιστεί βαρύτατα στις 11 Ιούλη μαζί με τον συνάδελφο του Σωτήρη Θεσσαλονικιό, όταν δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδα μέσα στη Βέροια από τον 32χρονο Βασίλειο Νέστορα. Ο αστυφύλακας ήταν παντρεμένος και άφησε ορφανό ένα παιδί μόλις τριάντα ημερών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη ηθική και υλική στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου αστυνομικού και τονίζει ότι δεν αρκούν μερικές αράδες εγκωμιαστικών λόγων από την πλευρά των υπευθύνων για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που οδηγούν τους αστυνομικούς στο θάνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ