ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συμφωνία

ΑΜΕΣΗ ενημέρωση παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ (δήλωσε χτες ο Ρέππας), σχετικά με τις τελευταίες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, παρά τη Συμφωνία της Μαδρίτης...

***

Και οι διακηρύξεις περί προοπτικής επαφών και ειλικρινούς διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση πού πήγανε; Φαίνεται ότι αυτή η συμφωνία είχε άλλο σκοπό.

***

Να υπάρχει μια ακόμα αφορμή για περισσότερες επαφές με τις ΗΠΑ, οπότε να μπερδεύονται ακόμα πιο πολύ στην υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

***

Οι οποίες ΗΠΑ, πιθανόν αργότερα να κάνουν συστάσεις στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία, με τη σειρά της, θα διατυπώσει διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ, που θα ξαναεπικοινωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή "καίγονται" να βρεθεί η χρυσή τομή και ...η ζωή συνεχίζεται.

***

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ, λένε οι αρμόδιοι, δεν πρόκειται να προκύψει από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων στα σχολεία. Οντως. Θα συνεχιστεί ο γνωστός θόρυβος για λίγες μέρες, όπως και τα γνωστά αδιέξοδα επιτυχόντων και αποτυχόντων για τα επόμενα χρόνια.

***

ΠΗΞΑΜΕ στο έγκλημα τις τελευταίες μέρες, έτσι δεν είναι; Από ...όλα τα είδη είχαμε: Εγκλήματα πάθους, μαφιόζικα, παράνοιας! Η καθημερινή μας δόση ...θρίλερ είναι εξασφαλισμένη για αρκετό καιρό, όπως φαίνεται.

******

Ας είναι καλά τα τηλεοπτικά κανάλια -πρώτα και κύρια τα ιδιωτικά- που φροντίζουν για την σχετική, πλήρη και λεπτομερή ενημέρωσή μας.

*******

Κάποτε, στις καλοκαιρινές διακοπές διαβάζαμε αστυνομικές περιπέτειες, για να περάσει η ώρα. Τώρα βλέπουμε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων...

*****

Πάντως, δεν θα ήταν άσχημο, να "στήσουν" και καμμιά εκπομπή αστυνομικού μυστηρίου, με συμμετοχή του κοινού, κλπ. Πχ. οι άλυτες περιπτώσεις φόνων της τελευταίας 20ετίας. Τι τα θέλετε, οι καλοκαιρινές νύχτες θέλουν και σασπένς...

***

ΕΧΕΙ ΠΝΙΓΕΙ στα νερά από τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τις βροχοπτώσεις ολόκληρη η Ευρώπη, κι εμείς εδώ το ...χαβά μας. Τριάντα τρεις Κελσίου υπό σκιάν και να 'στε ευχαριστημένοι, που δεν ήρθε νέο κύμα καύσωνα.***

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ η δικαιολογία του ΟΕΚ, που δεν είχε να δώσει εισιτήρια διακοπών στους εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι. Πήρανε, λέει, όλοι άδεια τώρα για τον Αύγουστο και μας τελειώσανε!

***

Τι πρωτότυπο και ασυνήθιστο φαινόμενο, ε; Δεν έχει ξαναγίνει... Πού να το προβλέψουν! Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι πάντες έπαιρναν θερινή άδεια τον ...Οκτώβρη.

Γαντζωμένος στην καρέκλα

Παραλήρημα άκριτης και "παθιασμένης" υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής και του Κ. Σημίτη ήταν η χτεσινή συνέντευξη του Στ. Τζουμάκα στην "Εξουσία". Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα: "Οχι, δεν πρέπει να υπάρξει ημερομηνία λήξης στη λιτότητα - Πρέπει να υπάρχει διαρκής προσπάθεια".

Για τα Ελληνοτουρκικά: "Εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία - Να επισκεφθεί την Αγκυρα ο Κ. Σημίτης". Και ακόμα, όσον αφορά την καταστροφή του δάσους του Σέιχ Σου: Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί για την καταστροφή του Σέιχ Σου, γιατί δεν έχει πολιτικές ευθύνες.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ο άνθρωπος έχει γαντζωθεί από την καρέκλα του υπουργού και προσπαθεί να τη διατηρήσει με κάθε τρόπο.

Η "λύση" στο Κυπριακό

Ενδιαφέρουσα, αν και δεν προκαλεί κατάπληξη, η πληροφορία που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", σχετικά με το έγγραφο του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που παραδόθηκε στους Κληρίδη και Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, ώστε να αποτελέσει το κείμενο εργασίας στο νέο γύρο συνομιλιών στο Μοντρέ, το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της "Καθημερινής", Κ. Ι. Αγγελόπουλο, αυτό που στην ουσία εξάγεται ως συμπέρασμα από το έγγραφο του Κόρντοβεζ είναι ότι "προτείνεται πλέον αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, μη λαμβανομένων αρχικώς υπόψη των προηγούμενων αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ" (!). Δηλαδή, "τέρμα τα κεκτημένα" στον ΟΗΕ και η συζήτηση συνεχίζεται πλέον από "μηδενική βάση".

Οσον αφορά το πού πάνε τα πράγματα στο Κυπριακό, την απάντηση δίνει μάλλον το άρθρο του Φιλίπ Γκόρντον, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, στη "Χέραλντ Τρίμπιουν" την περασμένη Πέμπτη: "Η προσφορότερη λύση στο Κυπριακό θα ήταν μια συμφωνημένη και επίσημη διχοτόμηση του νησιού από τις δύο κοινότητες".

Το ΚΚΕ, βέβαια, έχει προειδοποιήσει από πολύ καιρό για τη διαφαινόμενη λύση που μεθοδεύουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται να την έχει αποδεχτεί πλήρως.

Ας πάνε...

Αμάν,

ας πάνε διακοπές,

λιγάκι ν' ανασάνω,

ν' απαλλαγώ

προσωρινά, έστω,

από το Γιάννο,

που όλο

μες στην τσέπη μου

το χέρι του το πιάνω!

Αμάν,

ας πάνε διακοπές,

και δέκα μέρες

φτάνουν,

ας παν

σε καμιά θάλασσα,

εκεί "βουτιές" να κάνουν,

γιατί αλλιώς

τους μισθωτούς, εμάς,

θα μας πεθάνουν!

Αμάν,

ας πάνε διακοπές,

λίγο ας μας αφήσουν,

κι είθε

να μείνουνε εκεί,

πίσω

να μη γυρίσουν!

Ο οίστρος

Μαύρη προπαγάνδα

"Στην προκειμένη περίπτωση, η πληροφορία καταχωρήθηκε στο περιοδικό "Φορμπς" και αφορά τους καταλόγους των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας φιγουράρουν τα ονόματα του Φιντέλ Κάστρο και του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο αγαπημένος ηγέτης των Κουβανών είναι κάτοχος του δέκα τοις εκατό της κουβανικής οικονομίας, με γερές επενδύσεις στη ζάχαρη και τη βιομηχανία νικελίου, συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατατασσόμενος δέκατος στη σειρά μετά τη Μεγαλειοτάτη".

Αυτά γράφει η κυριακάτικη "Καθημερινή" στην τελευταία της σελίδα, συνοδεύοντάς τα, μάλιστα, με τη φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο και ανάλογη του προαναφερόμενου κομματιού λεζάντα.

Βλέπετε, χτες άνοιξε στην Αβάνα τις πύλες του το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Χιλιάδες νέοι απ' όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη στην Αβάνα. Εκεί χτυπάει τις μέρες αυτές η καρδιά του παγκόσμιου προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος. Πρέπει, επομένως, να ενταθεί ο πολύμορφος και βρώμικος πόλεμος ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα και την ηγεσία της, πρώτα και κύρια ενάντια στον Φιντέλ Κάστρο. Ακόμη και με χοντροκομμένα, άθλια και ελεεινά ψέματα, σαν το προαναφερόμενο.

Μπερδέματα...

Εκείνο που δεν ξέραμε είναι πως τον κ. Τζουμάκα τον πολεμούν συμφέροντα, που κάνουν μπίζνες με το υπουργείο Γεωργίας. Δύο απ' αυτούς τους αναφέρει, όπως τον "Σκάι", που άλλαξε γραμμή (από τότε που έφυγε ο φίλος, κατά παλιότερη δήλωσή του, Κακαουνάκης;) και, τώρα, δεν τον βγάζει πια να λέει τις απόψεις του. Ενώ, όπως λέει, άλλος εκδότης εφημερίδας τον αποκαλεί "αγροτοφάγο", "δασοκτόνο" και "ζωοκτόνο"! Δίκαιο έχει ο υπουργός, ούτε αγρότες... τρώει, ούτε δέντρα ξεριζώνει και, πολύ περισσότερο, δε σκοτώνει ζώα! Βεβαίως, υπάρχει η αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τους αγρότες και εξαφανίζει δάση είτε με τις πυρκαγιές είτε με τη νομιμοποίηση οικοπέδων σε δασικές εκτάσεις υπέρ των οικοπεδοφάγων καταπατητών. Αλλο ο άνθρωπος - υπουργός και άλλο η πολιτική του, δεν μπορεί να τα μπερδεύει κανείς!

Μεγάλα λόγια

Την ανάγκη ανάδειξης της "κοινωνικής ποιότητας της Ευρώπης", μέσα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρεσβεύουν σε δήλωσή τους εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και επιστήμονες, που συγκεντρώθηκαν στο Αμστερνταμ τον Ιούνη που πέρασε, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Υγείας της Ολλανδίας.

Πολλές είναι οι αναγκαιότητες που επισημαίνονται στη δήλωση, ιδίως για την εξασφάλιση ενός αποδεκτού επιπέδου ζωής, για τους εργαζόμενους των χωρών - μελών της ΕΕ. Η ικανοποίησή τους, όμως, δεν αποσυνδέεται από την ισχύουσα πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις γενικότερες λογικές της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας και όσα αυτή συνεπάγεται.

Τα μεγάλα λόγια για την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εύκολο να λέγονται, αλλά από τη στιγμή που δεν απορρίπτονται οι κατευθύνσεις ενίσχυσης των κερδών των πολυεθνικών, παραμένουν μόνο λόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα, κατάλληλα μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά και τα άλλοθι χάνουν τη σημασία τους κάποια στιγμή...

Η δουλοπρέπεια ως "φυσικό φαινόμενο"

Το πλέον επικίνδυνο με την κυβέρνηση Σημίτη είναι ότι εθίζει την "κοινή γνώμη" πως η δουλοπρέπεια και η υποτέλεια απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν πλέον και "πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά". Χαρακτηριστική περίπτωση, των τελευταίων ημερών, είναι η επιστολή που έστειλε στον ίδιο τον Κ. Σημίτη ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Νάιλς, διαμαρτυρόμενος για την ανάθεση της "δουλιάς" του εκσυγχρονισμού των 39 F - 4 στη γερμανική εταιρία DASA, αντί της ενδιαφερόμενης αμερικανικής εταιρίας. Μάλιστα, ο Τ. Νάιλς προχώρησε την ίδια μέρα - την περασμένη Πέμπτη συγκεκριμένα - και σε προφορικό διάβημα στον Θ. Πάγκαλο, ενώ χτες επισκέφθηκε τον Α. Τσοχατζόπουλο ο πρώην σύμβουλος του Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος!

Κι όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να πείσει ότι πρόκειται για μια "συνηθισμένη διαδικασία" παρεμβάσεων των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα επεκτείνεται και σε "εσωτερικά" θέματα. Είπε συγκεκριμένα: "Εχει κατατεθεί αυτή η επιστολή. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι μία συνηθισμένη διαδικασία (!). Παρατηρείται πολλές φορές αυτό το φαινόμενο, το οποίο πρέπει να πω ότι αποτυπώνει το ενδιαφέρον των διπλωματικών εκπροσώπων διαφόρων χωρών, να προωθήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών των χωρών τους. Δεν είχαμε μία ανάλογη δραστηριότητα, με το θέμα των καζίνο παλαιότερα;"!

Ο κυνισμός της υποταγής σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Επαθλο οι "κρυφές κάμερες"

Τελικά, αυτό που φαίνεται ότι θα μείνει από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα, είναι τα μέτρα ασφαλείας. Οι ιθύνοντες, μάλλον, βλέπουν τη διοργάνωση ως ευκαιρία να δοκιμάσουν και εφαρμόσουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, τα οποία, βέβαια, θα μείνουν και θα χρησιμοποιηθούν "όποτε χρειαστεί". Αμφιβάλλει κανείς ότι οι κρυφές κάμερες που τοποθετήθηκαν ειδικά για να ελέγχουν "ευαίσθητους χώρους", όπως αποκαλύπτουν τα χτεσινά "Νέα", θα μείνουν ως έπαθλο στις δυνάμεις ασφαλείας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ