ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Hasta la viktoria, siempre

ΑΒΑΝΑ. -

Χιλιάδες νέοι από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, αλλά και από τις ΗΠΑ, πλημμύρισαν χτες τους δρόμους της Αβάνας δίνοντας αγωνιστικό "παρών" με τη συμμετοχή τους στη μαζική πορεία προς το πανεπιστήμιο της κουβανικής πρωτεύουσας. Εκεί, με φόντο κόκκινα πανό και χιλιάδες κουβανικές σημαίες, έγινε η έναρξη του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ και Συνάντησης Νεολαίων και Φοιτητών, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αιώνιου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο,ήταν εκεί. Καλωσόρισε τους νέους που πήγαν στη νησί της επανάστασης, ντυμένος στα χακί και νεύοντας με ικανοποίηση από το μεγάλο μπαλκόνι που έβλεπε προς την είσοδο του πανεπιστημίου της Αβάνας.

Τα επίσημα κουβανικά ΜΜΕ εκτιμούσαν πως η συμμετοχή στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας ξεπερνά τα 8.000 άτομα από 117 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες νεολαίοι, που προσπέλασαν τα εμπόδια της αντεπαναστατικής πολιτικής των χωρών τους δίνοντας μηνύματα ενότητας, αλλά και την ελπίδα ενός καλύτερου μελλοντικού κόσμου.

"Hasta la victoria, siempre" (μέχρι τη νίκη για πάντα) φώναζαν όλοι σαν να έδιναν όρκο συνέπειας στον αγώνα μέχρι την τελική νίκη, υψώνοντας στα χέρια της φωτογραφίες του Τσε.

Οι εικόνες με τους χιλιάδες νεολαίους συνοδεύονταν με τους δυνατούς ήχους επαναστατικών τραγουδιών, ερμηνευμένα από τον λαϊκό Κουβανό καλλιτέχνηΣίλβιο Ροντρίγκες,και συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής.

"Εσείς, οι νέοι, θα πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκεστε στη χώρα ενός πολύ αξιοπρεπούς λαού και στην πατρίδα ενός μεγάλου επαναστάτη", έλεγε στο μήνυμά της η κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα,εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επιστροφή των λειψάνων του πατέρα της στο Νησί της Επανάστασης.

Η απάντηση των νεολαίων από κάθε άκρη της Γης δε δόθηκε με λέξεις, μα με νεύματα, συνθήματα και υποσχέσεις αγώνα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Εκτός από τον απηνή πόλεμο για μερικά χιλιόμετρα γης σε μικρή απόσταση από το φάντασμα της αφγανικής πρωτεύουσας, οι δύο αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου συγκρούονται τώρα και σε ένα δεύτερο μέτωπο: το ψυχολογικό.

Χτες, ελάχιστες ώρες αφ' ότου οι ισλαμιστές Ταλιμπάν δήλωναν πως ανακατέλαβαν περιοχές τις οποίες τους είχαν αποσπάσει οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκπρόσωπος του στρατιωτικού διοικητή των πρώην κυβερνητικών δυνάμεων Αχμέτ Σαχ Μασούντ απαντούσε (στο "Ρόιτερ") ότι "δε χάσαμε σπιθαμή από τα εδάφη που καταλάβαμε".

Κατά τον εκπρόσωπο του Μασούντ, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε τρία σημεία ταυτόχρονα, αλλά αποκρούστηκαν και μάλιστα "υφιστάμενοι βαριές απώλειες". Νωρίτερα χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι ανακατέλαβαν μετά από "σκληρές μάχες" τις θέσεις που είχαν χάσει, επικαλούμενο δηλώσεις αυτοπτών από το χωριό Σακαρντάρα, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Η σύγκρουση δείχνει να έχει "κολλήσει" στην αντιπαράθεση στο ορεινό βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, το οποίο κατέχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης - πρόσκεινται στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπουρχανουντίν Ρασμπανί - αφού οι ισλαμιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν στη δική τους κατοχή τα 2/3 της χώρας και την πρωτεύουσα, δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν περισσότερο.

Τις δύο τελευταίες βδομάδες η αντιπολίτευση καταβάλλει προσπάθειες να πλησιάσει την Καμπούλ και ίσως να την ανακαταλάβει. Μέσω της βάσης Μπαγκράμ εξαπολύουν επιθέσεις από αέρος, χρησιμοποιώντας μαχητικά που διασπούν εύκολα την - περίπου ανύπαρκτη - αεράμυνα της Καμπούλ, αλλά και πυραύλους εδάφους/εδάφους.

Η περίεργα "ήρεμη" τις τελευταίες τρεις μέρες πρωτεύουσα, Καμπούλ, βλέπει εξαθλιωμένους πρόσφυγες να καταφθάνουν κατά χιλιάδες από τα μέτωπα των μαχών. Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν εκτιμούν ότι τουλάχιστον 10.000 έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης και συνολικά 200.000 από την αρχή του χρόνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μάχες συνεχίζονταν και σε άλλα μέτωπα κοντά στο Σακαρντάρα, στο Μέιντεν Σαρ, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, και στην κοιλάδα Ταγκάμπ, 25 χιλιόμετρα ανατολικά.

Οι Δυτικοί δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να φθάσουν στην πρώτη γραμμή απωθήθηκαν από φρουρούς των Ταλιμπάν, οι οποίοι "προέτειναν τα όπλα τους απειλητικά" στη θέα τους.

Η νέα έξαρση του αφγανικού εμφυλίου "εμποδίζει" (και ταυτόχρονα, προέρχεται από αυτήν) την προσπάθεια υλοποίησης ενός "μεγαλόπνοου" σχεδίου αγωγών που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τις Κεντρασιατικές Δημοκρατίες προς την Ασία, αλλά και τη Μεσόγειο - και η αδημονία των (πολλών) εμπλεκομένων μεγεθύνεται...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα αιματηρή σφαγή

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα αιματηρή επίθεση πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές σε χωριό λίγο έξω από την αλγερινή πρωτεύουσα. Τα θύματα της σφαγής στο χωριό Λαρμπάα, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, έφτασαν τα 51 ενώ περισσότεροι από 90 είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι, περίπου, 150 μαχητές που υπάκουγαν στις εντολές κάποιου Ομάρ εισέβαλαν στο χωριό, το απέκλεισαν τοποθετώντας στην περίμετρό του χειροβομβίδες και άρχισαν τη σφαγή. Εγκαταλείποντας το χωριό ανατίναξαν αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να καταβάλουν ακατάπαυστες προσπάθειες για να ανασύρουν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια των σπιτιών.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τη νέα σφαγή στη Λαρμπάα, οι αλγερινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους πολύ συγκεκριμένα στο χώρο της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", καθώς το όνομα Ομάρ, που αναφέρθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρεται σε ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης το οποίο φαίνεται ότι έχει αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης μετά από το θάνατο του ηγέτη της την περασμένη βδομάδα. Εκτιμάται, επίσης, ότι η μεγάλη αυτή σφαγή έχει τη μορφή αντιποίνων για το θάνατο του ηγέτη της ΕΙΟ, του 26χρονου Αντάρ Ζουαμπρί, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια σκληρής πολυήμερης μάχης με τα κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Χατάτμπα.

Σύμφωνα, πάντα, με τις αλγερινές αρχές, υπολογίζεται ότι από την 5η Ιούνη, ημερομηνία διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών, έχουν χάσει τη ζωή τους σε σφαγές περισσότεροι από 500 άμαχοι πολίτες, ενώ περίπου 100 είναι οι ισλαμιστές μαχητές που έχασαν τη ζωή τους, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά τις συγκρούσεις τους με τις αλγερινές Ενοπλες Δυνάμεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος παιδεραστίας

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Το μεγαλύτερο κύκλωμα παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας, που έδρασε τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, που έχουν, επίσης, στα χέρια τους πλούσιο πορνογραφικό υλικό, αλλά και πληθώρα ιατρικών αναφορών που επιβεβαιώνουν τη σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων θυμάτων.

Εντεκα άτομα συνελήφθησαν και πολύ περισσότερα ανακρίνονται και πρόκειται να συλληφθούν για συμμετοχή και ανάμειξη σε κύκλωμα παιδικής εκπόρνευσης και πορνογραφίας, ανακοίνωσαν, χτες το απόγευμα, οι ισπανικές αστυνομικές αρχές. Οπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο EFE, το κύκλωμα δρούσε στην εργατική συνοικία Ραβάλ της Βαρκελώνης και το επίκεντρο της δράσης του δεν ήταν άλλο από το σχολείο "Καζάλ ντ' Ινφάντς ντελ Ραβάλ".Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα θύματα του κυκλώματος ανέρχονται σε 40 και είναι παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών, τα οποία αμείβονταν για "την εργασία τους" είτε με γλυκά, τα μικρότερα, είτε με χρήματα, τα μεγαλύτερα.Ο δικαστής Τζοσέπ Νιούμπο αποκάλυψε ότι αν και είναι η αρχή της ανακριτικής διαδικασίας, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αρκετοί γονείς είχαν γνώση της κατάστασης και σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι ωθούσαν τα παιδιά τους στην πορνεία για χρηματικούς λόγους.

Πρόσωπα υπεράνω υποψίας εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα παιδεραστίας που εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία υποστήριζε, χτες, η καθημερινή εφημερίδα "Λα Βανγκουάρντια",η οποία σε άρθρο της κατονόμαζε ανάμεσα στους συλληφθέντες το δημοτικό σύμβουλο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας Φραντσέσκ Σαλβαντόρ, το σχολικό επιθεωρητή και πρώην υπεύθυνο του "Καζάλ ντ'Ινφάντς ντελ Ραβάλ" Χαβιέ Ταμαρίτ, εκπαιδευτικούς, ένα γιατρό και πολλούς άλλους. Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα ο μίτος της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την προ ημερών σύλληψη ενός ζευγαριού που ομολόγησε ότι "δάνειζε" το ανήλικο παιδί τους σε έναν παιδεραστή τα Σαββατοκύριακα έναντι του ποσού των 30.000 πεσετών (193 δολάρια) τη φορά. Ως μεσολαβητής στην "ανταλλαγή" είχε κατονομαστεί ο Ταμαρίτ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έχει επανειλημμένες καταδίκες στο μητρώο του για παιδεραστία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας διέγραψε τον Φραντσέσκ Σαλβαντόρ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψή του, ενώ ζήτησε και την καθαίρεσή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου της Βαρκελώνης.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Τέλος στην οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα για δέκα χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουγκάντα τελείωσε, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών από τα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οπως δήλωσε στο Ναϊρόμπι η Μπρέντα Μπάρτον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, τις τελευταίες μέρες 12.000 με 13.000 πρόσφυγες από την Ουγκάντα, που βρίσκονταν στο Μπενίν, επέστρεψαν στη χώρα τους.

"Αυτό σημαίνει πως περίπου 15.000 πρόσφυγες από την Ουγκάντα εξακολουθούν να βρίσκονται στο Μπενίν, όπου έφθασαν πριν από ένα μήνα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Και αυτοί οι πρόσφυγες, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του "Ερυθρού Σταυρού" έκανε γνωστό πως τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες, τα οποία είχαν επιστρέψει στη Ρουάντα πέρυσι, ενώθηκαν εκ νέου με τις οικογένειές τους.

Η πλειοψηφία των παιδιών επέστρεψε στη Ρουάντα από στρατόπεδα στη γειτονική ΛΔ Κονγκό (πρώην Ζαϊρ) ή την Τανζανία, στο τέλος του 1996.

Ενα ποσοστό της τάξης του 58,4% από τα καταγεγραμμένα ασυνόδευτα παιδιά ενώθηκε εκ νέου με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, ο "Ερυθρός Σταυρός" πιστεύει πως το ποσοστό προσεγγίζει το 80%, αφού πολλά παιδιά βρήκαν μόνα τους τις οικογένειές τους και άλλα από λάθος είχαν καταγραφεί ως ασυνόδευτα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι 1.404 παιδιά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, αφού είναι βρεφικής ηλικίας και δεν είναι σε θέση να πουν το όνομα της οικογένειάς τους ή του χωριού τους ή έχουν ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ