ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια ένδοξη δωδεκάδα σημαιοφόροι

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού στίβου θα κρατούν στα χέρια τους τις σημαίες Ελλάδας και Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου

Δώδεκα μεγάλα ονόματα του ελληνικού στίβου, με πολλές διεθνείς διακρίσεις, επιλέχθηκαν για να κρατούν τις σημαίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και της Ελλάδας στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα γίνει αύριο στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Τις γαλανόλευκες θα κρατούν οι: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Αννα Βερούλη, Βαγγέλης Δεπάστας, Σταύρος Τζιωρτζής, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Παπαβασιλείου. Τις σημαίες της ΙΑΑΦ επιλέχθηκαν να κρατούν: οι Δέσποινα Καφεϊδου, Θανάσης Καλογιάννης, Γιώργος Βαμβακάς, Δήμος Μαγκλάρας, Χρήστος Πιερράκος, Γιώργος Τσακανίκας.

Και οι δώδεκα δόξασαν πολλές φορές τα ελληνικά χρώματα και πρόσθεσαν αρκετές επιτυχίες στο παλμαρέ του ελληνικού στίβου. Ας θυμηθούμε τα κυριότερα σημεία της καριέρας του καθενός:

Β. Παπαγεωργόπουλος: Από τους κορυφαίους Ελληνες σπρίντερ. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. στους Πανευρωπαϊκούς του 1971 και το αργυρό μετάλλιο στα 60 μ. το 1976 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, ενώ ήταν 2ος στους Μεσογειακούς του 1975. Εχει διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού.

Α. Βερούλη: Είναι η κάτοχος του μοναδικού μεταλλίου της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέχρι σήμερα. Στην πρώτη διοργάνωση, το 1983, στο Ελσίνκι, κατέλαβε την τρίτη θέση. Ενα χρόνο πιο πριν, είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1983 ήταν πρώτη στους Μεσογειακούς Αγώνες και δεύτερη στην ίδια διοργάνωση το 1987. Σήμερα είναι αντιδήμαρχος του Δήμου Ν. Ηρακλείου.

Β. Δεπάστας: Αθλητής με πολλές διακρίσεις τη μεταπολεμική περίοδο στα 800 μ. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1955.

Σ. Ζαχαρόπουλος: Διακρίθηκε στα 800 μ. και 1.500 μ. Ηταν 2ος στα 1.500 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1972 και 4ος στο ίδιο αγώνισμα στους Μεσογειακούς του 1975.

Γ. Παπαβασιλείου: Από τις μεγάλες μορφές στα 3000 μ. στιπλ. Ηταν 8ος στους Πανευρωπαϊκούς του 1958.

Θ. Καλογιάννης: Κάτοχος ενός από τα πιο παλιά ρεκόρ στα 400 μ. με εμπόδια(απ' το 1987) με χρόνο 48.40. Ηταν 8ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1986.

Γ. Βαμβακάς: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. με εμπόδια στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Εφήβων του 1979, ενώ ήταν 5ος στους Μεσογειακούς του 1983 στο ίδιο αγώνισμα.

Δ. Μαγκλάρας: Αθλητής του μήκους, με μεγαλύτερη επιτυχία τη δεύτερη θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1959.

Χρ. Πιερράκος: Ακοντιστής με χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς του 1964. Ηταν επίσης 6ος στους Μεσογειακούς του 1963.

Γ. Τσακανίκας: Σφαιροβόλος και δισκοβόλος. Στη σφαιροβολία ήταν 1ος στους Μεσογειακούς του 1959 και 2ος στην ίδια διοργάνωση του 1955. Στη δισκοβολία ήταν 3ος το 1959.

Σ. Τζιωρτζής: Διακρίθηκε στα 400 μ. εμπόδια, όπου κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1971 και το χάλκινο στους Μεσογειακούς του 1975. Ηταν ακόμα 4ος στους Πανευρωπαϊκούς του 1974 και 6ος στην Ολυμπιάδα του 1972.

Δ. Καφενίδου: Δισκοβόλος 3η στους Μεσογειακούς του 1971.

Γκατσιούδης: "Διψάω για μετάλλιο"

"Διψασμένος" για μετάλλιο δηλώνει ο Ελληνας ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε και πλέον είναι πανέτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση του "Αθήνα '97". "Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Διψάω πολύ για ένα μετάλλιο μπροστά στους Ελληνες φιλάθλους", τόνισε ο αθλητής από το Διδυμότειχο.

Οσον αφορά το πρόβλημα τραυματισμού, ο Κώστας Γκατσιούδης δε δείχνει να πτοείται: "Θα προσπαθήσω για το καλύτερο", επισημαίνει και σίγουρα έχει όλα τα φόντα να το καταφέρει. Για τη μάχη των μεταλλίων ο Ελληνας αθλητής δείχνει να είναι προσγειωμένος και ξέρει πολύ καλά ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στην επιτυχία. "Πιστεύω ότι θα χρειαστεί βολή πάνω από τα 88 μέτρα. Νομίζω ότι όλοι όσοι έχουν ρίξει φέτος 80 μέτρα μπορούν να πιάσουν το όριο αυτό".

Ο Κώστας Γκατσιούδης αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της χώρας μας για μετάλλιο, αφού όπως έχει δείξει σε όλη τη φετινή χρονιά βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση. Στους Μεσογειακούς του Μπάρι πριν από ενάμιση μήνα σημείωσε την τρίτη καλύτερη φετινή επίδοση με βολή στα 89.22, που παράλληλα αποτελεί και την πέμπτη καλύτερη όλων των εποχών. Την καλύτερη φετινή έχει ο μεγάλος αντίπαλος του Ελληνα αθλητή Τσέχος Γιαν Ζελέζνι με 93.02.

Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα προκρίθηκε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση των προκριματικών (87.12), αλλά η απειρία τον εμπόδισε για κάτι καλύτερο. Σημειώνεται τέλος ότι το 1992 είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με 80.30.

  • Οριστικά τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έβαλε χτες ο Χάρης Παπαδιάς, που πραγματοποίησε το τελευταίο τεστ πριν τεθεί στη μάχη των 100μ. Ετρεξε χτες το πρωί και ο χρόνος με ρολόι χειρός υπολογίστηκε γύρω στα 10.35. Ετσι όπως όλα δείχνουν έχει οριστικά ξεπεράσει πλέον τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε την τελευταία βδομάδα. Εξάλλου σήμερα θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της η Βούλα Πατουλίδου προκειμένου να δει εάν μπορέσει να συμμετάσχει στους αγώνες.
Φουλ για χρυσό από Σοτομαγιόρ και Τζάκσον

Αισιόδοξος για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου εμφανίστηκε χτες στο αεροδρόμιο ο Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους, Χαβιέ Σοτομαγιόρ. "Τι άλλο να περιμένω εκτός από τα χρυσό", επισήμανε. Οσο για τον Λάμπρο Παπακώστα: "Είναι ένας άλτης που εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία. Εχει την ικανότητα να κερδίσει μετάλλιο", ανέφερε ο Σοτομαγιόρ.

Η πρωτιά αποτελεί το βασικό στόχο και του Βρετανού εμποδιστή Κόλιν Τζάκσον, που αποτελεί μια από τις βασικές ελπίδες της "Γηραιάς Αλβιόνας" για διάκριση. "Είμαι ευχαριστημένος που ήρθα στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν θαυμάσιες συνθήκες, κάτι που το διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή. Φυσικά, το χρυσό μετάλλιο αποτελεί βασικό μου στόχο", υπογράμμισε.

Ομως, ο Βρετανός δε φαίνεται να αρκείται μόνο στο μετάλλιο, καθώς όπως είπε στόχος του είναι και το παγκόσμιο ρεκόρ: "Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πετύχω και το ρεκόρ. Βασική προϋπόθεση είναι να επικρατούν και οι κατάλληλες συνθήκες", κατέληξε ο Βρετανός πρωταθλητής.

Απών ο Σιόμπεργκ

Ο Σουηδός πρωταθλητής του στίβου και παλιός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, Πάτρικ Σιόμπεργκ, δε θα συμμετάσχει τελικά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Δεν κατάφερε ν αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του στο πόδι και προτίμησε να μην αγωνιστεί. Ο Σιόμπεργκ δήλωσε ότι τώρα πια θα συγκεντρωθεί στις διοργανώσεις που ακολουθούν μετά το Αθήνα '97 και αναμένει να πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στο Εμπερσταντ της Γερμανίας στις 17 Αυγούστου.

Ντοπαρισμένη Γερμανίδα πρωταθλήτρια

Η γερμανική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρωταθλήτρια της χώρας στις μεγάλες αποστάσεις, Πέτρα Βάσιλουκ, δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, αφού βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Η Βάσιλουκ που κατέκτησε την πρώτη θέση στο γερμανικό πρωτάθλημα στα 10.000 μέτρα και επρόκειτο να αγωνιστεί στο "Αθήνα '97", βρέθηκε ντοπαρισμένη κατά τη διάρκεια σχετικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απρίλη στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Ετσι, η γερμανική ομοσπονδία την απέκλεισε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που αρχίζει μεθαύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ενώ παράλληλα ακύρωσε όλες τις επιδόσεις που σημείωσε η αθλήτρια από τις 5 Απρίλη μέχρι και τις 4 Ιούλη.

Σε τρία χρυσά ελπίζει η Κούβα

Στην κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων ευελπιστούν οι υπεύθυνοι της εθνικής ομάδας στίβου της Κούβας, η οποία θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που ξεκινά αύριο με την τελετή έναρξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Τα μέλη της αποστολής, μιας από τις σημαντικότερες δυνάμεις του παγκόσμιου αθλητισμού, εκφράζουν αισιοδοξία πως είναι σε θέση να συνεχίσουν και στη χώρα μας τις διακρίσεις που στο παρελθόν κατέκτησαν.

Τις περισσότερες ελπίδες από τους 19 συνολικά αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Κούβα στο "Αθήνα '97", συγκεντρώνουν η Αννα Φιντέλια Κιρό στα 800 μέτρα και ο άλτης του μήκους, Ιβάν Πεντρόσο. Σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει θέσει και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, Χαβιέ Σοτομαγιόρ.

Ακόμη, σημαντικές ελπίδες για μετάλλια, όχι όμως χρυσά, έχουν ο τριπλουνίστας Γιέλβις Κεσάδα, που ελπίζει να πάρει το αργυρό μετάλλιο πίσω από τον "ανίκητο" Βρετανό, Τζόναθαν Εντουαρντς, καθώς επίσης και ο Ανιερ Γκαρσία στα 110 μέτρα με εμπόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ