ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρική "Λαίδη"

Ο έρωτας και το πώς θα ήταν αν έλειπαν οι νόμοι, η ιδιοκτησία, οι οικονομικές ανησυχίες και το αστυνομικό κράτος είναι το θέμα της όπερας τουΝτμίτρι Σοστακόβιτς "Η λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ",που ανεβάζει η Λυρική Σκηνή σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στις 21 Ιανουαρίου.

Η μουσική διεύθυνση είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Αλκη Μπαλτά,η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και η διεύθυνση της χορωδίας της Φανής Παλαμίδη.Στο ρόλο της Κατερίνας Ιασμαϊλοβα, κεντρικής ηρωίδας της όπερας, θα εμφανιστεί η σοπράνο Κατερίνα Οικονόμου,γνωστή στην Ελλάδα από την ερμηνεία του ρόλου της Μήδειας, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και από το ρόλο της Αμέλια στο "Χορό των Μεταμφιεσμένων" του Βέρντι στη Λυρική Σκηνή. Γεννημένη στην Τασκένδη, η Κ. Οικονόμου σπούδασε λυρικό τραγούδι στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ αργότερα κέρδισε την υποτροφία "Μαρία Κάλλας". Εχει διακριθεί σε ρόλους δυναμικών ηρωίδων του σύγχρονου, κυρίως, ρεπερτορίου, τους οποίους τραγουδά στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου: Μετροπόλιταν Οπερα της Ν. Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου κ.α.

Το ρόλο του Σεργκέι ερμηνεύουν οι Βακισλάβ Οσιμπορ (21,24,26,28/1) καιΔημήτρης Στεφάνου (2,6,10/2). Τραγουδούν επίσης οι: Λεονίτ Μπολντίν, Παύλος Ράπτης, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Κελεσίδου και Βαρβάρα Τσάμπαλη.

Η όπερα, την οποία ο συνθέτης είχε αφιερώσει στη μέλλουσα σύζυγό του, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 1934 στο Λένινγκραντ με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά η όπερα είχε αρχίσει την επιτυχημένη καριέρα της στις ΗΠΑ, ενώ το 1936 παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Στοκχόλμη, την Μπρατισλάβα, το Μπουένος Αϊρες.

Ο Λόρκα των λαϊκών τραγουδιών

"Του Φεγγαριού τα Πάθη" είναι ο τίτλος του διήμερου αφιερώματος στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη.Στις δύο συναυλίες θα παρουσιαστούν τα λαϊκά τραγούδι, που ο Ανδαλουσιανός ποιητής είτε έγραψε ο ίδιος βασιζόμενος σε παλιά λαϊκά μοτίβα, είτε διέσωσε και τα διασκεύασε. Επίσης θα ακουστούν τα τραγούδια σε ποίηση του Λόρκα, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης,καθώς και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι από το "Ματωμένο Γάμο". Ο Λόρκα μέσα από την ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι, είναι οι τρεις πτυχές του αφιερώματος στον μεγάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα.

Η επεξεργασία και η διασκευή του μουσικού υλικού έγινε από τον Περικλή Κούκο,η σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου και τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα.Την ενορχήστρωση του "Ματωμένου Γάμου" έκανε ο διάσημος Κουβανός συνθέτης και κιθαρίστας Λέο Μπράουερ,ο οποίος θα διευθύνει και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κόρδοβας.Σολίστ θα είναι ο Ελληνας κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης,ενώ θα χορέψει ο Ραμόν Ογιέ.

Τραγούδια της ψυχής

Τόπος: το "Ρόδον" (Μάρνη 3)

Γεγονός: ένα μουσικό "ταξίδι" δύο ωρών για τρεις μέρες.

Συντελεστές: δύο καταξιωμένοι τραγουδοποιοί.

Ο λόγος για τις τρεις συναυλίες που δίνουν η Αφροδίτη Μάνου και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης,αύριο, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον γνωστό μουσικό χώρο.

Οι τρεις συναυλίες είναι οι εναρκτήριες της κοινής περιοδείας των δύο καλλιτεχνών, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επόμενοι σταθμοί θα είναι η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

  • Στην "Αίγλη" της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται από αύριο και για τρεις βδομάδες η Βούλα Σαββίδη συντροφιά με τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό Θωμά Κοροβίνη.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια επιλογή από το ρεπερτόριο της Β. Σαββίδη, αρχής γενομένης από τα "Πέριξ" του Μ. Χατζιδάκι μέχρι και την καινούρια της δουλιά, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Επίσης παλιά και νέα τραγούδια του Θ. Κοροβίνη. Οι δύο καλλιτέχνες, εξάλλου, θα παρουσιάσουν τραγούδια της δεκαετίας του '60 και άλλα γνωστά κομμάτια.
  • Οι γνωστοί κοντραμπασίστες Π. Κόβαλτ και Β. Παπαβασιλείου εμφανίζονται την Παρασκευή και το Σάββατο στις 11 το βράδυ, στο Φούρνο (Μαυρομιχάλη 168). Σε έναν "εκ βαθέων" μουσικό διάλογο, με εκρηκτικούς συνδυασμούς, θα αποδώσουν τη "σκοτεινή" πλευρά του κοντραμπάσου. Ο Π. Κόβαλτ είναι γνωστός στο κοινό για την επαφή του με κουλτούρες από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αφρική και την Αμερική. Ο Β. Παπαβασιλείου τα τελευταία χρόνια, διερευνά πέρα από την έννοια ενός συμβατικού ρεσιτάλ κοντραμπάσου, τις δυνατότητες συνδυασμού του κοντραμπάσου με σκηνική δράση.
"Ο Κονρουά" σε CD

"Ο Κονρουά και οι κόπιες του",η γνωστή καλή όπερα του καταξιωμένου συνθέτη Περικλή Κούκου,που αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη απόπειρα συγγραφής όπερας σύγχρονης αντίληψης από νέο συνθέτη και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία το ανέβασμά της στη Λυρική, κυκλοφόρησε σε CD από τη γνωστή για τις συνεργασίες της με σημαντικά σχήματα και ονόματα εταιρία συναυλιών "Φόρμιγξ".Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συνεργασία εξαίρετων καλλιτεχνών: Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπασοβαρύτονος - ερμηνεύει τον Κονρουά), Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο συμπρωταγωνίστρια), Σταμάτης Μπερής, Γιώργος Σταφέτας (αντίγραφα - κόπιες του Κονρουά), Βύρων Φιδετζής (διεύθυνση ορχήστρας), Ρώσικη Συμφωνική Ορχήστρα Καπέλα), ενώ τον ποιητικό λόγο ανέλαβε, με βάση την "υπόθεση" του έργου, η ποιήτρια Αλέκα Μουρίκη.Το CD κυκλοφορεί σε επιλεγμένα καταστήματα δίσκων σε όλη τη χώρα.

Μπαλάντες, λαϊκά, μπλουζ

Τραγούδια αφηγηματικά με αναφορές σε θέματα προσωπικά, αλλά και κοινωνικά σχόλια. Ο λόγος για τον νέο, τέταρτο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Αραπάκη με τίτλο "Οι κλέφτες της άνοιξης".Ο ρομαντικός τροβαδούρος για άλλη μια φορά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη δισκογραφική του δουλιά, καταθέτει ευαισθησία και μουσική. Στο δίσκο συμμετέχουν οι Αγάθων Ιακωβίδης, Γιάννης Γιοκαρίνης, Λένα Καφαράκη, Αντρέας Τζανετάτος και οι "Τζίψι Γκρικς".

Ενας δίσκος "μωσαϊκό" της έκφρασης πολλών δημιουργών, με κοινή όμως ερμηνευτική "σφραγίδα" αποτελεί η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλιά της Σωτηρίας Λεονάρδου με τίτλο "Δεν έχω χρόνο μάτια μου".Τζαζ, μπλουζ, μπαλάντες και λαϊκά ακούσματα συνυπάρχουν στο δίσκο με κοινό παρανομαστή την ιδιόμορφη, θεατρική ερμηνεία της Σ. Λεονάρδου. Τα τραγούδια έγραψαν (μουσική και στίχο) οι Λ. Μαχαιρίτσας, Οδ. Ιωάννου, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Ξυδούς, Φ. Πλιάτσικας, Μπ. Στόκας, Γ. Ζαχαρόπουλος, Ν. Πιπινέλης κ.ά., ενώ στο δίσκο ακούγεται και το τραγούδι του Νικόλα Ασημου "Εγώ με τις ιδέες μου".

"Δε σκοτώνουν την αγάπη με την πρώτη αφορμή", δηλώνει η Κατερίνα Κούκα,μέσα από την τελευταία δισκογραφική της δουλιά, που υπογράφουν οι Μάριος Τόκας στη μουσική και Φίλιππος Γράψας στο στίχο. Δέκα τραγούδια που κινούνται στα γνώριμα μονοπάτια των συντελεστών του δίσκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ