Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρική "Λαίδη"

Ο έρωτας και το πώς θα ήταν αν έλειπαν οι νόμοι, η ιδιοκτησία, οι οικονομικές ανησυχίες και το αστυνομικό κράτος είναι το θέμα της όπερας τουΝτμίτρι Σοστακόβιτς "Η λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ",που ανεβάζει η Λυρική Σκηνή σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στις 21 Ιανουαρίου.

Η μουσική διεύθυνση είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Αλκη Μπαλτά,η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και η διεύθυνση της χορωδίας της Φανής Παλαμίδη.Στο ρόλο της Κατερίνας Ιασμαϊλοβα, κεντρικής ηρωίδας της όπερας, θα εμφανιστεί η σοπράνο Κατερίνα Οικονόμου,γνωστή στην Ελλάδα από την ερμηνεία του ρόλου της Μήδειας, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και από το ρόλο της Αμέλια στο "Χορό των Μεταμφιεσμένων" του Βέρντι στη Λυρική Σκηνή. Γεννημένη στην Τασκένδη, η Κ. Οικονόμου σπούδασε λυρικό τραγούδι στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ αργότερα κέρδισε την υποτροφία "Μαρία Κάλλας". Εχει διακριθεί σε ρόλους δυναμικών ηρωίδων του σύγχρονου, κυρίως, ρεπερτορίου, τους οποίους τραγουδά στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου: Μετροπόλιταν Οπερα της Ν. Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου κ.α.

Το ρόλο του Σεργκέι ερμηνεύουν οι Βακισλάβ Οσιμπορ (21,24,26,28/1) καιΔημήτρης Στεφάνου (2,6,10/2). Τραγουδούν επίσης οι: Λεονίτ Μπολντίν, Παύλος Ράπτης, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Κελεσίδου και Βαρβάρα Τσάμπαλη.

Η όπερα, την οποία ο συνθέτης είχε αφιερώσει στη μέλλουσα σύζυγό του, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 1934 στο Λένινγκραντ με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά η όπερα είχε αρχίσει την επιτυχημένη καριέρα της στις ΗΠΑ, ενώ το 1936 παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Στοκχόλμη, την Μπρατισλάβα, το Μπουένος Αϊρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ