ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
"ΑΠΟΡΡΗΤΟ" για τον ελληνικό λαό

Ο Κ. Παπούλιας, απαντώντας στην αίτηση του Στρ. Κόρακα, αρνείται να καταθέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης προς το γερμανικό ΥΠΕ, θεωρώντας τη "σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό"

Η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την πορεία των διεκδικήσεων των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία. Απαντώντας στην υπ. αριθμό 309 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο υπουργός Εξωτερικών αρνείται ουσιαστικά να ενημερώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, και κατ' επέκταση τον ελληνικό λαό, για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει στη Βουλή το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την πορεία των κυβερνητικών χειρισμών. Στην απάντησή του, ο Κάρολος Παπούλιας αρνείται ουσιαστικά να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση δεν ενδείκνυται, όσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και ισχυρίζεται πως οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς αποτελούν "μυστικό του κράτους" (!).

***

Στη γραπτή του απάντηση στον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: "Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ενημερωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Τύπου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόσο για την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης της ελληνικής κυβέρνησης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και για το περιεχόμενο αυτής.

Η κατάθεση αυτού τούτου του κειμένου της ρηματικής διακοίνωσης στη Βουλήδεν είναι δυνατή αφ' ενός διότι δε συνηθίζεται, σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, να δημοσιοποιούνται κείμενα ρηματικών διακοινώσεων πριν υπάρξει έγγραφη απαντητική ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς ή πριν παρέλθει ο απαιτούμενος για το σκοπό αυτό εύλογος χρόνος και αφ' ετέρου διότι έγγραφα, τα οποία άπτονται του χειρισμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, που μάλιστα βρίσκονται εν εξελίξει, όπως το προκείμενο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, εμπίπτουν στις προβλεπόμενες από το άρθρο 133 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής εξαιρέσεις από την υποχρέωση κατάθεσης εγγράφων".

***

Δηλαδή, ο υπουργός ακολουθεί την πεπατημένη δηλώνοντας, όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, πως η ενημέρωση του ελληνικού λαού θα έβλαπτε την πορεία των (όποιων) κυβερνητικών ενεργειών. Μάλιστα, ο Κ. Παπούλιας προχωρά παραπέρα, δηλώνοντας πως αδυνατεί να καταθέσει τα έγγραφα στη Βουλή γιατί δεν του το επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Το περίφημο άρθρο 133 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, που ο Κ. Παπούλιας επικαλείται για να καλύψει με το μανδύα της νομιμότητας την άρνησή του, αναφέρει ότι "ο υπουργός υποχρεούται να μην καταθέτει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό".Εδώ πρόκειται για πολιτική λαθροχειρία, που προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και θυμίζει άλλες εποχές, όπου ο "ελέω Θεού" αυταρχισμός καλυπτόταν πίσω από το μανδύα της "κρατικής ασφάλειας" και των μυστικών διαβουλεύσεων. Και βέβαια είναι θεμιτό να μη δημοσιοποιούνται κρατικά έγγραφα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη χώρα, αν έπεφταν στα χέρια ξένων δυνάμεων - εχθρών της Ελλάδας. Ομως, το θέμα της καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων είναι διμερές, που αφορά την Ελλάδα και τη "φίλη και σύμμαχο" Γερμανία (κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης). Η δημοσιοποίηση αναλόγων εγγράφων ούτε "στρατιωτικά απόρρητα" παραβιάζει ούτε βλάπτει "την ασφάλεια του κράτους".Ισως όμως, βλάπτει την "ασφάλεια" όλων αυτών που κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό - και ειδικά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας - πως τάχα ενεργούν για τα συμφέροντά του, παίζοντας στην πλάτη των θυμάτων πολιτικά και εκλογικά παιχνίδια.

***

Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Οταν οι Γερμανοί πολίτες ενημερώνονται για τις ενέργειες της δικής τους κυβέρνησης (σ.σ. που συνοψίζονται σε ένα ξερό ...πρωσικό "ΟΧΙ"), γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μένει στο σκοτάδι, σχετικά με τις ενέργειες των δικών του εκπροσώπων; Αν, βέβαια, υπάρχουν τέτοιες ενέργειες, καθώς αυτή η "μυστικοπάθεια" της κυβέρνησης δείχνει μάλλον εγκληματική αδράνεια (για να μην μιλήσει κανείς για προαποφασισμένο ξεπούλημα εθνικών δικαίων), παρά για "μελετημένες κινήσεις" που κρατούνται μυστικές από τον αντίπαλο.

Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και τα νομικίστικα κόλπα και να μιλήσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Να καταλάβει πως η εμμονή σε "κρατικά μυστικά" και "απόρρητα", για ένα ζήτημα που αφορά τα συμφέροντα της χώρας και του βασανισμένου λαού της, είναι μια επικίνδυνη ακροβασία που μπορεί να στραφεί εναντίον της. Αυτό όμως είναι, σε τελική ανάλυση, αδιάφορο. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να ενεργήσει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων κι όχι των συμφερόντων μιας "φίλης και συμμάχου" χώρας.

Ζ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστροφή στο... μέλλον;

Υλικό που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του Κυπριακού, έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δημοσιοποίηση των απορρήτων αρχείων της περιόδου του 1965

Καθώς το Κυπριακό αποτελεί για το 1996 πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας και η Ουάσιγκτον βολιδοσκοπεί και προετοιμάζει το έδαφος πριν προχωρήσει στην εκδήλωση συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκαν μετά από παρέλευση 30 χρόνων, στη δημοσιότητα, αφού και τότε, το 1965, το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν πια στη δημοσιότητα, η αμερικανική διπλωματία σε κάποια χρονική στιγμή στάθηκε θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία όμως θα παραχωρούσε στην Τουρκία εδαφικά ανταλλάγματα είτε στα δωδεκάνησα είτε στη Θράκη. Σύμφωνα με τη διπλωματική αλληλογραφία της εποχής, πριν την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα συζητούσαν το ενδεχόμενο της ένωσης επάνω στη βάση των ανταλλαγμάτων στη Θράκη. Οι συζητήσεις όμως σταμάτησαν, καθώς μετά τα "Ιουλιανά" η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επέτρεπε τη συνέχισή τους. Πάντως, πολύ γρήγορα Λονδίνο και Ουάσιγκτον άλλαξαν προσανατολισμούς, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κύπρος ως τμήμα της Ελλάδας δε θα δημιουργούσε λιγότερα προβλήματα στα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα.

Η διακοπή των συνομιλιών δε σταμάτησε τις διεργασίες στο παρασκήνιο, που μπορεί να μην αφορούσαν, αλλά επηρέασαν άμεσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς οδήγησαν τελικά στην "τε φάκτο διχοτόμηση του Νησιού με την τουρκική εισβολή το 1974.

Το κλίμα του 1965 αποτυπώνεται εύγλωττα σε τηλεγράφημα του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ρ. Μάρεϊ, ο οποίος έγραφε: "Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσιριμώκου συμπίπτουν με τις πληροφορίες που έχουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιδέα να πετύχει την ένωση (της Κύπρου). Χωρίς αμφιβολία κατανοούν ότι η θέση τους δεν είναι αρκετά ισχυρή για να μπορέσουν να κάνουν τις παραχωρήσεις που απαιτούνται για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουν δε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα εκμεταλλευτεί τυχόν παραχωρήσεις στο έπακρο, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως ήταν ίσως διατεθειμένος να τις κάνει ο ίδιος".

Σήμερα, 30 χρόνια μετά από το 1965, η Ουάσιγκτον έχει προαναγγείλει πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις διαρροές του σχεδίου που επιτρέπει η αμερικανική διπλωματία, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις των εμπλεκομένων μερών, η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στηρίζεται στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο Νησί μετά από την ντε φάκτο διχοτόμησή του από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την ταραγμένη περίοδο του 1965 υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναφορές και προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στη νεότερη ελληνική ιστορία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι αναφορές του Βρετανού πρεσβευτή, με τις οποίες προβλέπει τα γεγονότα του Ιούλη του 1965, και σκιαγραφεί τα πολιτικά πορτρέτα των πρωταγωνιστών της εποχής.

Κοπή πίτας της ΚΟ Πειραιά

Η ΝΕ Πειραιά θα κόψει την πρωτοχρονιάντικη πίτα της σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 8-1-96 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (πλατεία Κοραή).

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Α. Τζίκα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αντώνη Τζίκασήμερα, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Επιβεβαιώνεται η υποταγή στο ΝΑΤΟ

Απάντηση του υπουργού Αμυνας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης,απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που του είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας, ότι το ΝΑΤΟ γίνεται "βαθμολογητής" των Ενόπλων Δυνάμεων, απλώς όμως διαβεβαιώνει ότι αυτή η διαδικασία αξιολόγησης γίνεται και με... ελληνική συμμετοχή.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός, το κεφάλαιο της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ που αφορά την Ελλάδα "διαμορφώνεται κατόπιν συμφωνίας μας". Επίσης, ενώ παραδέχεται ότι οι εκθέσεις αυτού του είδους γίνονται γνωστές σε όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι στοιχεία τους δημοσιεύονται κατά καιρούς σε διεθνή περιοδικά, αρνείται να καταθέσει την πλήρη έκθεση στη Βουλή, όπως του ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με τη δικαιολογία ότι είναι διαβαθμισμένη και "η κατάθεσή της θα αποτελούσε παράβαση των κανονισμών ασφαλείας διαβαθμισμένων εγγράφων του ΝΑΤΟ". Και καλεί τους βουλευτές του ΚΚΕ "να προσέλθουν στο υπουργείο Αμυνας, ύστερα από συνεννόηση, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως".

Η ουσία βέβαια της ΝΑΤΟικής έκθεσης είναι ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι πλήρως υποταγμένες στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πράγμα που ο υπουργός Αμυνας δε θίγει στην απάντησή του. Αντίθετα, από τη στιγμή που επιβεβαιώνει ότι η έκθεση αυτή συντάσσεται και με την ελληνική συμμετοχή, ουσιαστικά παραδέχεται τις δικές του ευθύνες για το όλο και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, ενώ με άλλοθι το ΝΑΤΟικό απόρρητο - από ποιόν άραγε - αποφεύγει τον έλεγχο από τη Βουλή.

"Διαχρονική" ισχύ αποκτά το χαμόγελο των Γερμανών αξιωματικών του Χίτλερ στην Ακρόπολη το '41, μια που η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φροντίζει με τις "μη ενέργειές της" να μην τους κακοκαρδίζει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ