Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
"ΑΠΟΡΡΗΤΟ" για τον ελληνικό λαό

Ο Κ. Παπούλιας, απαντώντας στην αίτηση του Στρ. Κόρακα, αρνείται να καταθέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης προς το γερμανικό ΥΠΕ, θεωρώντας τη "σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό"

Η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την πορεία των διεκδικήσεων των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία. Απαντώντας στην υπ. αριθμό 309 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο υπουργός Εξωτερικών αρνείται ουσιαστικά να ενημερώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, και κατ' επέκταση τον ελληνικό λαό, για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει στη Βουλή το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την πορεία των κυβερνητικών χειρισμών. Στην απάντησή του, ο Κάρολος Παπούλιας αρνείται ουσιαστικά να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση δεν ενδείκνυται, όσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και ισχυρίζεται πως οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς αποτελούν "μυστικό του κράτους" (!).

***

Στη γραπτή του απάντηση στον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: "Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ενημερωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Τύπου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόσο για την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης της ελληνικής κυβέρνησης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και για το περιεχόμενο αυτής.

Η κατάθεση αυτού τούτου του κειμένου της ρηματικής διακοίνωσης στη Βουλήδεν είναι δυνατή αφ' ενός διότι δε συνηθίζεται, σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, να δημοσιοποιούνται κείμενα ρηματικών διακοινώσεων πριν υπάρξει έγγραφη απαντητική ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς ή πριν παρέλθει ο απαιτούμενος για το σκοπό αυτό εύλογος χρόνος και αφ' ετέρου διότι έγγραφα, τα οποία άπτονται του χειρισμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, που μάλιστα βρίσκονται εν εξελίξει, όπως το προκείμενο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, εμπίπτουν στις προβλεπόμενες από το άρθρο 133 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής εξαιρέσεις από την υποχρέωση κατάθεσης εγγράφων".

***

Δηλαδή, ο υπουργός ακολουθεί την πεπατημένη δηλώνοντας, όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, πως η ενημέρωση του ελληνικού λαού θα έβλαπτε την πορεία των (όποιων) κυβερνητικών ενεργειών. Μάλιστα, ο Κ. Παπούλιας προχωρά παραπέρα, δηλώνοντας πως αδυνατεί να καταθέσει τα έγγραφα στη Βουλή γιατί δεν του το επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Το περίφημο άρθρο 133 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, που ο Κ. Παπούλιας επικαλείται για να καλύψει με το μανδύα της νομιμότητας την άρνησή του, αναφέρει ότι "ο υπουργός υποχρεούται να μην καταθέτει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό".Εδώ πρόκειται για πολιτική λαθροχειρία, που προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και θυμίζει άλλες εποχές, όπου ο "ελέω Θεού" αυταρχισμός καλυπτόταν πίσω από το μανδύα της "κρατικής ασφάλειας" και των μυστικών διαβουλεύσεων. Και βέβαια είναι θεμιτό να μη δημοσιοποιούνται κρατικά έγγραφα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη χώρα, αν έπεφταν στα χέρια ξένων δυνάμεων - εχθρών της Ελλάδας. Ομως, το θέμα της καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων είναι διμερές, που αφορά την Ελλάδα και τη "φίλη και σύμμαχο" Γερμανία (κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης). Η δημοσιοποίηση αναλόγων εγγράφων ούτε "στρατιωτικά απόρρητα" παραβιάζει ούτε βλάπτει "την ασφάλεια του κράτους".Ισως όμως, βλάπτει την "ασφάλεια" όλων αυτών που κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό - και ειδικά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας - πως τάχα ενεργούν για τα συμφέροντά του, παίζοντας στην πλάτη των θυμάτων πολιτικά και εκλογικά παιχνίδια.

***

Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Οταν οι Γερμανοί πολίτες ενημερώνονται για τις ενέργειες της δικής τους κυβέρνησης (σ.σ. που συνοψίζονται σε ένα ξερό ...πρωσικό "ΟΧΙ"), γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μένει στο σκοτάδι, σχετικά με τις ενέργειες των δικών του εκπροσώπων; Αν, βέβαια, υπάρχουν τέτοιες ενέργειες, καθώς αυτή η "μυστικοπάθεια" της κυβέρνησης δείχνει μάλλον εγκληματική αδράνεια (για να μην μιλήσει κανείς για προαποφασισμένο ξεπούλημα εθνικών δικαίων), παρά για "μελετημένες κινήσεις" που κρατούνται μυστικές από τον αντίπαλο.

Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και τα νομικίστικα κόλπα και να μιλήσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Να καταλάβει πως η εμμονή σε "κρατικά μυστικά" και "απόρρητα", για ένα ζήτημα που αφορά τα συμφέροντα της χώρας και του βασανισμένου λαού της, είναι μια επικίνδυνη ακροβασία που μπορεί να στραφεί εναντίον της. Αυτό όμως είναι, σε τελική ανάλυση, αδιάφορο. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να ενεργήσει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων κι όχι των συμφερόντων μιας "φίλης και συμμάχου" χώρας.

Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις (2024-04-12 00:00:00.0)
Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις (2022-10-05 00:00:00.0)
«Λήξαν» για τη Γερμανία το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων (2019-06-06 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ; (2013-02-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να λύσει τη σιωπή της (1996-04-25 00:00:00.0)
Το πρόβλημα είναι πολιτικό (1996-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ