Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις

«Οχι» είπε η Γερμανία στο αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την υπουργό Εξωτερικών του Βερολίνου, Αναλένα Μπέρμποκ, να επαναλαμβάνει ότι «το ζήτημα έχει κλείσει» για τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Γερμανία «αναλαμβάνει την ιστορική της ευθύνη» για την «απάνθρωπη καταπίεση» σε βάρος της Πολωνίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει», τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με τον Πολωνό ομόλογό της στη Βαρσοβία.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ζμπ. Ράου είχε υπογράψει προχθές ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, καλώντας την να διευθετήσει το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής εισβολής και κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολωνικές αξιώσεις ανέρχονται σε 1,3 τρισ. ευρώ.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ απάντησε άμεσα, επισημαίνοντας ότι «η Πολωνία εδώ και πολύ καιρό έχει παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει, και αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ