Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Αντιδράσεις σε σημεία του «μεσολαβητικού» σχεδίου των ΗΠΑ

Επιφυλάξεις σε ορισμένα «κρίσιμα» σημεία της «μεσολαβητικής» πρότασης που παρουσίασαν το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ για την επίλυση θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ εξέφρασαν χτες ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι.

Πληροφορίες της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακχμπάρ» (που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ) ανέφεραν ότι Λιβανέζοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με την αναγνώριση των θαλασσίων ορίων που έχει χαράξει το Ισραήλ και εκτείνονται έως πέντε χιλιόμετρα ανοικτά της ακτής της βόρειας λιβανέζικης πόλης Ρος Χανικρά. Αντιρρήσεις υπάρχουν και στην πρόταση χάραξης χερσαίων συνόρων χωρίς συζητήσεις με τον ΟΗΕ. Επιπλέον Λιβανέζοι αξιωματούχοι θέλουν η συνεργασία τους με την «TOTAL», που θα αναλάβει το έργο των γεωτρήσεων για την εξακρίβωση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, να κινηθεί ανεξάρτητα από το Ισραήλ και ως εκ τούτου να μην αναλάβουν οι εταιρείες Ενέργειας (όπως προτείνεται από τις ΗΠΑ) τη διαπραγμάτευση αποζημίωσης στο Ισραήλ για το μερίδιο του κοιτάσματος Κανά που του αναλογεί.

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ απέφυγε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, δηλώνοντας πως προτιμά να αντιδράσει πάνω στην τελική επίσημη απάντηση του Λιβάνου. Διαβεβαίωσε επίσης πως η κυβέρνησή του δεν θα συμβιβαστεί σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ.

  • Τράπεζες στη Βηρυτό και στην Τρίπολη πολιορκούν από χτες Λιβανέζοι μικροκαταθέτες που απαιτούν τα χρήματά τους σε δολάρια που έχουν «εγκλωβιστεί» από το 2019 έως σήμερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ