Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΛΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΗ
Επαφές σε Κολομβία, Χιλή και Περού

Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με πρόσφατα εκλεγμένες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (Κολομβία, Χιλή, Περού) πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε μια προσπάθεια να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι «στρατηγικές σχέσεις» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με αυτές τις χώρες, την ώρα που εντείνονται ανταγωνιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή.

Στην Κολομβία, πρώτο σταθμό της περιοδείας, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Γκ. Πέτρο, την αντιπρόεδρο, Φράνσια Μάρκες, και τον ομόλογό του, Αλβ. Λέιβα. Σε όλες τις συναντήσεις ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τον περιβόητο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αυτό το πρόσχημα οι ΗΠΑ και οι αντιλαϊκές κολομβιανές κυβερνήσεις εξαπέλυαν πόλεμο κατά του λαϊκού κινήματος με χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές. Αναφερόμενος ο Μπλίνκεν σε αυτό το ζήτημα, όσο και στο ζήτημα της ασφάλειας, σημείωσε: «Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της τάξης και σε ό,τι αφορά αυτήν την πιο συνολική προσέγγιση».

Ο Γκ. Πέτρο, από την πλευρά του, επιχειρώντας να αποτυπώσει ένα πιο «φιλολαϊκό» προφίλ σε σχέση με τους προκατόχους του, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί χρεοκοπημένη την «πολιτική της καταστολής» και των ψεκασμών των φυτειών κόκας που κατέστρεφαν τους φτωχούς αγρότες οι οποίοι κατέφευγαν στην καλλιέργεια του φυτού, το φύλλο του οποίου μετά από χημική επεξεργασία γίνεται το ναρκωτικό της κοκαΐνης. Ετσι είπε ότι θα διώκονται οι διακινητές και οι ισχυροί ναρκέμποροι και όχι οι καλλιεργητές του φυτού, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ σε συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα της «πράσινης» Ενέργειας, τομέας σημαντικός για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο Πέτρο, απαντώντας σε ερώτηση για την Κούβα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Μπλίνκεν, ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να την αφαιρέσει από τη λεγόμενη «λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», κάτι που χωρίς αναστολές αρνήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα τη Χιλή, όπου θα συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο, Γκ. Μπόριτς.

Αύριο και την Παρασκευή θα μεταβεί στο Περού όπου θα συναντηθεί με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο, Π. Καστίγιο. Επίσης θα πάρει μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που ιστορικά αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες με «βαθιά, αν όχι σφοδρή διαφωνία» σε «πολλά ζητήματα» (2023-06-20 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ στο Βελιγράδι (2023-02-03 00:00:00.0)
Εντείνεται η αιματηρή καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων (2022-12-20 00:00:00.0)
Πρόεδρος ο σοσιαλδημοκράτης Γκουστάβο Πέτρο (2022-06-21 00:00:00.0)
Αντίδραση Ισραήλ, «λύπη» ΗΠΑ για τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ (2021-05-28 00:00:00.0)
Αναζήτηση «προβλέψιμης» σχέσης στο φόντο των αντικρουόμενων συμφερόντων (2021-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ