Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καλέσματα «εθνικής ενότητας» ενώ εντείνεται η καταστολή

Κάλεσμα «εθνικής ενότητας» απηύθυνε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, ενώ η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και μέρες με αφορμή τον χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της «αστυνομίας ήθους», που τη συνέλαβε επειδή δεν φορούσε «ευπρεπώς» την ισλαμική μαντίλα.

Ο Ραϊσί παραδέχτηκε «αδυναμίες και ελαττώματα» της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες ότι πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξυφαίνεται «συνωμοσία εχθρών του Ιράν», όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ισχυρίστηκε δε ότι οι «αντεπαναστατικές δυνάμεις» και εκείνοι που αντιτίθενται στην Ισλαμική Δημοκρατία είναι «η απόλυτη μειοψηφία, ίσως το 1%».

Στο μεταξύ, νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν χτες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν κι άλλες διαδηλώσεις φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο «Ταρμπιάτ Μονταρές» της πρωτεύουσας και στο Πανεπιστήμιο «Χαγιάμ» της πόλης Μασχάντ. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις συλλήψεις συμφοιτητών τους, καταγγέλλοντας ότι «το Πανεπιστήμιο "Σαρίφ" έχει μετατραπεί σε φυλακή».

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αξιοποιώντας την περίσταση, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για βίαιη καταστολή διαδηλωτών στο Ιράν και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «νέες κυρώσεις στους δράστες βιαιοτήτων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Η δε Καρίν Ζαν - Πιερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «ανήσυχη και εξοργισμένη» για την καταστολή των διαδηλώσεων, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ