Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολυήμερη απεργία στα διυλιστήρια

Συνεχίζονται οι απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία

Από τις δεκάδες απεργιακές φρουρές των σιδηροδρομικών στη Βρετανία το περασμένο Σάββατο
Από τις δεκάδες απεργιακές φρουρές των σιδηροδρομικών στη Βρετανία το περασμένο Σάββατο
Πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε διυλιστήρια μεγάλων ενεργειακών ομίλων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της «Total Energies» και της «Esso - ExxonMobil». Σε αρκετές περιπτώσεις η απεργία έχει κλείσει βδομάδα, ακόμα και 8 μέρες.

Ενα από τα βασικά αιτήματα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, σε μια περίοδο που και στη Γαλλία οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τεράστια ακρίβεια και ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης ενώ οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι.

Παράλληλα, οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν, με πρώτη τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 28 Σεπτέμβρη και αρχικά ο σχεδιασμός ήταν τριήμερος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, που επικαλούνται και συνδικαλιστές του κλάδου, το 80% των εργαζομένων στα διυλιστήρια των δύο παραπάνω εταιρειών σε ολόκληρη τη Γαλλία συμμετέχουν στην απεργία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν νεκρώσει τα 6 (τέσσερα της «Total Energies» και δύο της «Esso - ExxonMobil») από τα συνολικά 8 διυλιστήρια της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το διυλιστήριο της «Total» στη Νορμανδία, που θεωρείται το μεγαλύτερο της Γαλλίας.

Από απεργιακή συγκέντρωση σε διυλιστήριο της «ExxonMobil» στη Γαλλία
Από απεργιακή συγκέντρωση σε διυλιστήριο της «ExxonMobil» στη Γαλλία
Τη στήριξή της στον απεργιακό αγώνα εκφράζει η FNIC CGT (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία), δηλώνοντας ότι «θα σταθεί στο πλευρό των απεργών καθώς οργανώνονται και θα τους στηρίξει για τη διάρκεια» του αγώνα.

Στη Βρετανία

Στο μεταξύ, ο μαζικός απεργιακός αγώνας περίπου 50.000 σιδηροδρομικών στη Βρετανία, με κεντρικά αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, παρέλυσε το περασμένο Σάββατο τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη χώρα.

Σε συντονισμένη απεργία κατέβηκαν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT) και τα συνδικάτα TSSA και ASLEF, οργανώνοντας δεκάδες απεργιακές φρουρές σε όλη τη χώρα.

Πολλά συνδικάτα άλλων κλάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον δίκαιο αγώνα, με αποκορύφωμα τη μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό κόμβο King's Cross στο Λονδίνο.

Καθώς η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, το RMT ετοιμάζεται για νέα απεργία στις 8 Οκτώβρη.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στους λογαριασμούς - «φωτιά» στην Ενέργεια.

Στο Βέλγιο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν από τις 10 το βράδυ της Τρίτης και οι σιδηροδρομικοί στο Βέλγιο, διεκδικώντας από την κυβέρνηση καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να νεκρώσει, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα τρένα θα κυκλοφορεί σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Βελγικών Σιδηροδρόμων (SNCB).

Οι σιδηροδρομικοί στο Βέλγιο διεκδικούν τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών τους, καθώς αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση ετοιμάζει τον νέο προϋπολογισμό, που σχετίζεται και με τον σιδηρόδρομο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ