ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ"

Μέσα στην ελληνική επικράτεια, και μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας, δημιουργήθηκε, τα τελευταία χρόνια, μια άλλη, ιδιότυπη, ιδιωτική, και λίαν προσωποπαγής, "επικράτεια". Η "επικράτεια" των πολλαπλών και πολυσχιδών επιχειρήσεων Λαμπράκη. Η "επικράτεια" αυτή αλλιώς ξεκίνησε κι αλλιώς καταλήγει, κλιμακούμενη. Μια γυναίκα, αφοσιωμένη δασκάλα του λυρικού είδους, η Αλεξάνδρα Τριάντη, από καημό που στον αρχαίο τόπο των Μουσών η μουσική περιφρονούνταν από την πολιτεία, δώρισε την περιουσία της, για να αποκτήσει η μουσική μια στέγη. Δε θα θυμίσουμε, λεπτομερώς, πώς ξεκίνησε η υπόθεση του Μεγάρου Μουσικής (ΜΜ), του οποίου η ανέγερση κρατούσε χρόνια, οπότε ως "μεσσίας" για την ολοκλήρωσή του - με κρατικές δαπάνες πλέον - παρενέβη ο Χρ. Λαμπράκης. Παρέμβαση, που είχε σχέση με τα νέα πολιτικά "ήθη", που καθιέρωσε η οκταετία του ΠΑΣΟΚ, αυτοδιαψεύδοντας τις διακηρύξεις του ("3η του Σεπτέμβρη") και τα προεκλογικά "σοσιαλιστικά" του "θα". Παρέμβαση, που δε θα γινόταν, αν δεν εξυπηρετούσε τους μακράς πνοής σχεδιασμούς του ισχυρότερου - με τα τότε δεδομένα - εκδότη. Παρέμβαση, που δεν αρκέστηκε στην ανέγερση του ΜΜ, ούτε καν με το "γενικό κουμάντο" σ' αυτό.

***

Τα χρόνια λειτουργίας του ΜΜ απέδειξαν ότι και η απαίτηση και η ικανοποίησή της ήταν πολλαπλάσιες. Αλίμονο, αν αρκούνταν ο "μεσσίας", μόνο με ένα Μέγαρο Μουσικής. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη... Αλίμονο, κι αν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν τσιγκουνιές, ανταμείβοντάς τον μόνο με ένα ΜΜ. Τι είναι ένα ΜΜ μπροστά στα αλλεπάλληλα, παράλληλα, διασταυρούμενα, ακόρεστα "οράματα" του εκδότη και των "θυγατρικών" εταιριών του; Ετσι οι εταίροι του δικομματισμού τον αντάμειψαν πολλαπλάσια. Του πρόσφεραν ένα "δαίδαλο" κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων και δίχως χρονολογία λήξης, για να "ευεργετεί" και να "εκπολιτίζει" όχι μόνο τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και τον απόδημο και το "διεθνή χώρο". Στο "δαίδαλο" αυτό έχει χαθεί ο μίτος και του ύψους των χαρισμένων κονδυλίων, και του αριθμού, και των ειδών των εταιριών του. Ακόμα και νέων, υπό εκκόλαψη, "οραμάτων" του Χρ. Λαμπράκη. Λόγου χάρη η φημολογούμενη επιχειρηματική παρέμβαση σε ΑΕΙ στην επικράτεια του... Αιγαίου. (Κάτι από την εποχή της Μ. Μερκούρη θυμίζει αυτό. Εξάλλου τέτοια "οράματα" για να αποφέρουν δε γίνονται "άρπα κόλλα" και μάλιστα από έναν "τελειομανή").

***

Για έναν τέτοιο "τελειομανή" είναι απαραίτητη μια "μόστρα". Και δη μια πολιτιστική "μόστρα". Και οι συνεταίροι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν του την αρνήθηκαν. Του την έδωσαν στο "πιάτο" που λέγεται κέντρο της Αθήνας, για να φτιάξει ως άλλος "πολίτης Κέιν" το τεράστιο, "απλησίαστο" από τους "ιθαγενείς", "άπαρτο κάστρο" του. Το "ορμητήριο" εκδηλώσεων, αλλά και εταιριών, που κάθε μια γεννά δύο και τρεις, διαπλεκόμενες και μη, που λίγο ως πολύ αφορούν τον πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια, ή έχουν ως "περιτύλιγμα" τον πολιτισμό. Εκδοτικές: Και εξαγοράζοντας επιτυχείς εκδοτικές φίρμες. Αρχαιολογικές: Με παραχώρηση αρχαίου θεάτρου για το θερινό φεστιβάλ του ΜΜ. Με κινηματογράφηση - βιντεοσκόπηση - φωτογράφιση - καταγραφή - αρχειοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μεμονωμένων αρχαιοτήτων για κάθε τεχνολογικού μέσου εμπορευματικές εκδόσεις και "εκπαιδευτικά προγράμματα" για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτεχνικές: Μουσικές (κάθε εποχής, εθνότητας και είδους), θεατρικές (λυρικού θεάτρου, πρόζας και αρχαίου δράματος), χορευτικές, κινηματογραφικές, εικαστικές εκδηλώσεις, κυρίως με τη συνεργασία ξένων μάνατζερ - μεταπρατών (να μη χάσουμε και ως χώρα τις... παραδόσεις μας). Αρχειακές: Με τη "Βιβλιοθήκη των Μουσών - Βιβλιοθήκη των Τεχνών" ("τα πλούσια αρχεία της εκτός της μουσικής θα φιλοξενούν το θέατρο, τις εικαστικές και άλλες τέχνες"). Ερευνας: Με τη λειτουργία Πρότυπου Κέντρου Μουσικής Ερευνας. Μουσικής εκπαίδευσης: Αυτή η δραστηριότητα ακόμα μελετάται. Περιβαλλοντικές: Τα περί διάσωσης των δασών από το Ιδρυμα Λαμπράκη, δεν τα είδαμε ακόμη...

***

Εκείνο που, όμως, είδαμε είναι η βεβήλωση του Πάρκου Ελευθερίας. Το ξερίζωμα του πράσινου. Το ξεθεμέλιωμα ενός θεάτρου, ταπεινού μεν - μεγάλου συμβόλου δε, κατά της δικτατορίας. Αυτό δα έλειπε, ένας "μεσσίας" του πολιτισμού να γειτνιάζει με ταπεινότητες και σύμβολα αντίστασης κατά τυραννικών αρχόντων. Είπε και του παραχώρησαν και τη γύρω του "Μεγάρου" του αδόμητη και δομημένη έκταση. Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα... Διότι, καθώς τα "οράματα" γεννούν άλλα, ένα κτίριο δε φτάνει. Και δεν πάει να λέει περί παρανομιών κυβέρνησης - Λαμπράκη, σε βάρος του δημόσιου Πάρκου Ελευθερίας, το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, το ΣτΕ. Ανώτατος "άρχων" άλλος είναι.

***

Και ο "άρχων" θέλει και επιχείρηση γκαράζ, χωρητικότητας ακόμα και 2.500 θέσεων, που θα εισπράττει μέρα - νύχτα, βρέξει - χιονίσει, έχει δεν έχει εκδήλωση το ΜΜ, τον αγλέουρα. Και η κατασκευή του δε θα του κοστίσει τίποτα, άλλος θα πληρώσει. Να μην έχει και ένα "Πολιτιστικό Κτίριο", που να διαθέτει και Συνεδριακό Κέντρο; Να κερδίζουν, δηλαδή, από συνεδριακές συναντήσεις, συμπόσια, ημερίδες κλπ., τα ξενοδοχεία, ή το παρακείμενο Πολεμικό Μουσείο και όχι ο "άρχων" του Πολιτισμού; Δε θα ήταν τερατώδης αχαριστία απέναντί του, το να μην του κάνουν και ένα θέατρο όπερας, αφού το σύγχρονης αρχιτεκτονικής αντίληψης ΜΜ δε "συνάδει" με την παραδοσιακή αισθητική της όπερας και του κλασικού μπαλέτου; Θα ήταν σαν να έμεναν άκαρπες τόσες προσπάθειές του, για την "απελευθέρωση" της κρατικής Λυρικής Σκηνής από την υποχρέωση να ανεβάζει όπερες και κλασικά μπαλέτα. Θα ήταν σαν να μην ανταποκρίνονταν οι κυβερνώντες στη μέγιστη "χορηγία" των "οραμάτων" του, που ο λαός πληρώνει. Ευτυχώς, όμως, ανταποκρίνονται. Οπότε κι εκείνος μειδιά (ίσως και να γελά, κομψά βεβαίως), όπως θα έλεγε και η Αλ. Τριάντη, ωσάν νοερώς να διαθέτει μύστακα και να φορά μυστακοδέτη...

Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Τα χρόνια λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής απέδειξαν ότι και η απαίτηση και η ικανοποίησή της ήταν πολλαπλάσιες. Αλίμονο, αν αρκούνταν ο "μεσσίας", μόνο με ένα Μέγαρο Μουσικής. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη... Αλίμονο, κι αν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν τσιγκουνιές, ανταμείβοντάς τον μόνο με ένα ΜΜ. Τι είναι ένα ΜΜ μπροστά στα αλλεπάλληλα, παράλληλα, διασταυρούμενα, ακόρεστα "οράματα" του εκδότη και των "θυγατρικών" εταιριών του;

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΙΟΝ
Απολύσεις - πρόκληση

- Λίγο πριν την "ανατολή" του νέου χρόνου, το ΜΙΝΙΟΝ απέλυσε 10 εργαζόμενους. Γιατί επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή γι' αυτήν την πρόκληση;

- Οι επιχειρηματίες δεν κάνουν καμία ενέργεια τυχαία. Οι απολύσεις έγιναν τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί, αν πραγματοποιούνταν έστω και την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, ήταν υποχρεωμένη η επιχείρηση να καταβάλει επιπλέον χρηματικά ποσά στην αποζημίωση, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, για παράδειγμα, το επίδομα αδείας. Πιστεύω, όμως, ότι αυτές οι απολύσεις δε θα είναι οι μοναδικές, θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στο νέο χρόνο. Είναι συνήθης τακτική της εταιρίας. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι οι απολύσεις γίνονται με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών. Ωστόσο, το ΜΙΝΙΟΝ είναι από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις, κατέχει την 80ή θέση ανάμεσα στις 500 πρώτες. Στόχος τους είναι, μέσα από απολύσεις, περικοπές και ξεπούλημα τμημάτων, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, να εξουδετερώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και, φυσικά, να διαλύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

- Τι συμβαίνει τον υπόλοιπο χρόνο; Τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι;

- Τα προβλήματα των εμποροϋπαλλήλων είναι γνωστά και μεγάλα, ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα των εργαζομένων σε πολυκαταστήματα. Παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων σημειώνονται καθημερινά. Παραβιάσεις του ωραρίου, υπερωρίες, που δεν πληρώνονται, απολύσεις των πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων και αντικατάστασή τους με ωρομίσθιους. Μόνο στο ΜΙΝΙΟΝ οι ωρομίσθιοι φτάνουν περίπου τους 100, με αυξητικές τάσεις, εντατικοποίηση της εργασίας κι ένα σωρό άλλα. Η τρομοκρατία που ασκείται, προκειμένου να μην πλησιάσουν ή να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι από το σωματείο. Είναι γνωστό ότι όποιος πλησιάσει το σωματείο μπαίνει στο στόχαστρο της εργοδοσίας και το όνομά του φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας των απολύσεων.

- Ποια είναι η στάση του κράτους, μπορεί να παρέμβει, κι αν ναι, το κάνει;

- Φυσικά και έχει δυνατότητα παρέμβασης το κράτος. Διάθεση δεν έχει, αφού είναι η πολιτική των ως τώρα κυβερνήσεων που οδήγησε στην όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στο εμπόριο. Είναι η πολιτική της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ, που υλοποιούν και οι ελληνικές κυβερνήσεις και που οδηγεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στόχος τους είναι να καταντήσουν τον εργάτη υποχείριο του εργοδότη, χωρίς δυνατότητα αντίστασης. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν, αφού τελούν υπό διάλυση μετά την υπαγωγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα κι όταν παρεμβαίνουν, είναι αμφίβολο ποιον ακριβώς υπερασπίζονται.

- Μένει, λοιπόν, το συνδικαλιστικό κίνημα, να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μπορεί να δώσει τη λύση;

- Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να δώσει λύσεις, αν μπορέσει να οργανώσει τους εργαζόμενους, να τους φέρει κοντά στα σωματεία και στα συνδικάτα, αν μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μαζί τους μπορεί να αντιδράσει, να υψώσει τη φωνή του και να αντισταθεί. Αλλά, ακόμα κι αν καταφέρουμε να οργανώσουμε τη βάση και να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας μαζικά - όσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα - οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι "παυσίπονα". Σοβαρές αλλαγές και ριζικές λύσεις στα προβλήματα θα δοθούν μόνο σε ένα σύστημα, που οι εργαζόμενοι θα έχουν τον πρώτο λόγο, σε ένα σύστημα, που θα στηρίζεται και θα στηρίζει τους εργαζόμενους.

Β. Ν.

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης πορεύεται η νεολαία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που πρόσφατα κατέληξε σε ένα ντοκουμέντο για την "αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της" μέσα στη ΣΕΣ(σελίδα 12).

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ικαρία και τη Β. Ελλάδα. Κίνδυνος να πνιγεί το Καλοχώρι από τα νερά του Γαλλικού ποταμού(σελίδες 14 - 15).

ΝΕΑ αίτηση για αποφυλάκισή του κατέθεσε χτες ο Χριστόφορος Μαρίνος, που διανύει την 62η μέρα απεργίας πείνας (σελίδα 18).

ΝΕΟ νομοσχέδιο, με το οποίο αποδιαρθρώνεται η Ειδική Εκπαίδευση, προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, καθιερώνει και κλιμακωτό επίδομα δυσμενών συνθηκών εργασίας στους εργαζόμενους (σελίδα 19).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ χτες οι αλλαγές προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών εταιριών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Οκτώβρη η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών (σελίδα 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ