ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί το Ταμείο των "παρασίτων"

Καλείται ο υπουργός Εργασίας να καταθέσει αμέσως στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διάλυση του Ταμείου των εργατοπατέρων

Να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην κατάργηση του Ταμείου εργατικών στελεχών (εργατοπατέρων), φέρνοντας στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, καλεί τον υπουργό Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.Καταγγέλλει, επίσης, όσους προσπαθούν να συντηρήσουν στη ζωή αυτό το ανώμαλο κατασκεύασμα και απαιτεί από τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση ανοιχτά και υπεύθυνα υπέρ της κατάργησής του.

Ειδικότερα, το Συνδικάτο με υπόμνημά του προς τον υπουργό Εργασίας σημειώνει: "Από παλιά το συνδικάτο μας, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των εργαζομένων, είχε την πεποίθηση ότι το Ταμείο των εργατοπατέρων πρέπει να καταργηθεί.

Πιστεύει ότι το ταμείο αυτό βοήθησε στο να δημιουργηθούν παρασιτικά σωματεία - σωματεία σφραγίδες - που μοναδικό σκοπό είχαν και εξακολουθούν να έχουν να παίρνουν επιπλέον σύνταξη οι εκπρόσωποί τους "συνδικαλιστές", που ποτέ δεν ενστερνίστηκαν την αποστολή του συνδικαλιστή. Κυριότερος λόγος της δημιουργίας αυτού του Ταμείου ήταν η εξαγορά συνειδήσεων, η χειραγώγηση και η υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Και ενώ το υγιές συνδικαλιστικό κίνημα από τη δημιουργία του Ταμείου αυτού αγωνιζόταν για την κατάργησή του, οι βολεμένοι εργατοπατέρες λούφαζαν. Τώρα όμως που και ο υπουργός Εργασίας μιλά για κατάργησή του, σιγά - σιγά και χωρίς ντροπή απειλούν με "αγώνες", λέξη και έννοια που την είχαν ξεχάσει εδώ και χρόνια.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση υπεύθυνα και επώνυμα, ποιοι είναι υπέρ της κατάργησης και ποιοι όχι. Μας είναι αδιανόητο όλοι να επικαλούνται ανώνυμα την κατάργησή του και πίσω να την υπονομεύουν".

Να σημειωθεί ότι σε συνεδρίασή του το ΔΣ του Συνδικάτου αποφάσισε ομόφωνα να αποκαλυφθούν και να καταγγελθούν όσοι βάζουν εμπόδια στην κατάργηση του αμαρτωλού Ταμείου.

Αρχίσει η απογραφή για τον "κοινωνικό τουρισμό"

Από την Τρίτη 9 Γενάρη μπορούν να απογράφονται οι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας. Τι προϋποθέσεις και δικαιολογητικά απαιτούνται

Από την Τρίτη 9 Γενάρη αρχίζει η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην απογραφή οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημερομίσθια το 1995 και οι συνταξιούχοι που ο κλάδος από τον οποίο προέρχονται κατέβαλε σχετικές εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν πάρει δελτία Κοινωνικού Τουρισμού το 1995.

Επίσης, δικαιούνται την παροχή όσοι δεν υπερβαίνουν ένα καθορισμένο όριο εισοδήματος, το οποίο ορίζεται ως εξής: Για τους άγαμους εργαζόμενους μεικτές μηνιαίες αποδοχές 230.000 δραχμών και καθαρό ετήσιο εισόδημα 3.220.000 δραχμών. Για τους έγγαμους εργαζόμενους 330.000 δραχμές μηνιαίες αποδοχές για τον ένα σύζυγο και 4.620.000 δραχμές ετήσιο εισόδημα, 460.000δραχμές και για τους δυο συζύγους και 6.440.000 δραχμές ετήσιο εισόδημα και για τους δυο συζύγους.

Για τους συνταξιούχους τα όρια αυτά είναι 160.000 δραχμές καθαρό μηνιαίο εισόδημα για μεμονωμένα άτομα και 2.240.000 δραχμές καθαρό ετήσιο εισόδημα. Για τους έγγαμους συνταξιούχους και για τον ένα σύζυγο το όριο είναι οι 280.000 δραχμές το μήνα και τα 3.920.000 δραχμές το χρόνο. Για τους δυο συζύγους μαζί το όριο είναι οι 380.000 δραχμές το μήνα και οι 5.320.000 δραχμές το χρόνο.

Οσοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να πάνε από τις 9 Γενάρη έως και την 1 Μάρτη, με αλφαβητική σειρά, στα εξής κέντρα διανομής της Εργατικής Εστίας:

Αθήνας,Αγ. Μάρκου 11 και Πατησίων 125. Πειραιά,Ομηρίδου Σκυλίτση 19. Περιστεριού,Θίσβης 7. Ταύρου,Τιμοθέου Ευγενικού 5. Ελευσίνας,Χαριλάου 30. Χολαργού,Αγαμέμνονος 18. Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας,Β συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών. Αργυρούπολης,Κύπρου 68. Αιγάλεω Θεσσαλονίκης (εργατικές κατοικίες).

Δικαιολογητικά

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν το βιβλιάριο ενσήμων με τουλάχιστον 50 ένσημα του 1995. Αν έχει ανακεφαλαιωθεί, τότε πρέπει να προσκομίσουν και το παλιό και το καινούριο. Βιβλιάριο ασθενείας, ατομικό ή οικογενειακό, αστυνομική ταυτότητα, φωτογραφία του ασφαλισμένου τύπου ταυτότητας, βεβαίωση ακαθάριστων αποδοχών του τελευταίου τριμήνου - υπολογιζομένων όλων των επιδομάτων - στην περίπτωση που στο ασφαλιστικό βιβλιάριο του δικαιούχου δεν αναφέρονται όλες οι αποδοχές. Κάρτα ενσήμων σε περίπτωση επιδοτούμενης ανεργίας. Οι απολυμένοι από το στρατό θα προσκομίζουν το βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον έχουν απολυθεί μέχρι έξι μήνες. Για άντρες ή γυναίκες σε χηρεία που προστατεύουν παιδιά απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για τους ανύπανδρους γονείς που προστατεύουν παιδιά είναι απαραίτητο το διαζευκτήριο ή το αντίγραφο αγωγής. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας του 1995. Αν δε συντάσσεται φορολογική δήλωση χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την αρμόδια εφορία.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, φωτογραφία άμεσα ασφαλισμένου, απόκομμα σύνταξης ή επιταγής, ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης ή βεβαίωση από το συνταξιοδοτικό φορέα ότι κατέβαλε εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας για το 1995 ή υπεύθυνη δήλωση αν δε συντάσσεται φορολογική δήλωση.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Προς νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Πανελλαδική σύσκεψη χτες στην Αθήνα. Ξεχείλισε ο εμπαιγμός. "Εργολάβοι" με αποδοχές πείνας και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας

Καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι εργαζόμενες, αλλά κατά την πρόσληψή τους υπογράφουν συμβάσεις έργου σαν εργολάβοι!Οι ίδιες εδώ και 10 περίπου χρόνια έχουν αρχίσει μια μαραθώνια προσπάθεια για την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, από την οποία πηγάζουν και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ολες τους οι προσπάθειες όμως έπεσαν στο κενό, αφού συνεχώς παραπέμπονται από τα υπουργεία στην ΚΕΔΚΕ και από την ΚΕΔΚΕ στα υπουργεία, μιας και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι να επιληφθούν της υπόθεσης, διαιωνίζοντας έτσι μια κατάσταση εκμετάλλευσης κι εμπαιγμού.

Χθες εκπρόσωποι των σωματείων καθαριστριών πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), όπου ομόφωνα αποφάσισαν να απαντήσουν στην κοροϊδία με μια σειρά κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, έως τις 15 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα και διαβήματα στο δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλο,στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία. Επίσης, τοπικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων (νομάρχες, βουλευτές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων), ενώ στις 20 Φλεβάρη θα προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία.

Η απόφαση για απεργία πάρθηκε παρά την τρομοκρατία που ασκείται στις καθαρίστριες αρκετών σχολείων ακόμα και από τους επιστάτες, με τον εκφοβισμό της απόλυσης.

Αποδοχές πείνας

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνουν οι χιλιάδες καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, είναι οι συζητήσεις με μερικές από αυτές που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Η Ευδοκία Κομπινόγλου,από το Κιλκίς, εργάζεται 10 χρόνια σε δημόσιο σχολείο. Σήμερα καθαρίζει 10 αίθουσες, για τις οποίες πληρώνεται 46.000 το μήνα, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους, παρόλο που καθαρίζονται, δεν πληρώνεται! Η ίδια χαρακτηρίζει, δικαιολογημένα, την κατάστασή της "τραγική". Πολύτεκνη, πρόσφυγες, με τον άντρα της να πάσχει από μερική αναπηρία. Πρόσφατα στο υποκατάστημα του Κιλκίς του ΟΤΕ άδειασε μια θέση καθαρίστριας, έκανε αίτηση, αλλά την απέρριψαν γιατί ήταν 51 χρονών!

Η Μαρία Κωστούλα,από τη Λάρισα, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, πολύτεκνη, ο άντρας της άνεργος, συντηρεί το σπίτι της με 46.000 μισθό! Ακόμα και αυτή τη δουλιά τη βρήκε πριν λίγο καιρό, αφού το 1992 την απέλυσαν από δημόσιο σχολείο της πόλης επειδή ήταν έγκυος!

Η Βάγια Τζέλη,επίσης από τη Λάρισα, εργάζεται 13 χρόνια σαν καθαρίστρια. Δεκατρία χρόνια γεμάτα άγχος, γιατί ποτέ δεν ήξερε αν θα είχε δουλιά την επόμενη μέρα. Η ίδια καταγγέλλει: "Είμαστε στο έλεος του διευθυντή του σχολείου, αυτός μας κανονίζει τη ζωή. Οποτε θέλει μας σχολάει με το πρόσχημα ότι δεν καθαρίζουμε καλά. Τελευταία στα ήδη πολλά προβλήματά μας, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα. Μας μειώνουν τις αίθουσες, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι αποδοχές μας, ενώ όλο και πιο συχνά οι Σχολικές Επιτροπές αναθέτουν τον καθαρισμό σε ιδιωτικά συνεργεία ".

Κοινός παρονομαστής στα λόγια όλων των συνομιλητριών μας, όπως και όλων όσων πήραν μέρος στη σύσκεψη, είναι η επισήμανση για ένταση του αγώνα μέχρι να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει σαν εργαζόμενες με δικαιώματα και όχι σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Β.Ν.

Προεδρικός... μισθός

Με 4 εκ. δραχμές για το 1995 και 5,6 εκ. δραχμές για κάθε επόμενο οικονομικό έτος θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (επιδοτείται και αυτό από την... Εργατική Εστία) για την αμοιβή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκα.Συγκεκριμένα η αμοιβή του εκάστοτε προέδρου καθορίζεται στις 400 χιλ. δραχμές μηνιαίως και η απόφαση ισχύει από την 1 Απρίλη 1995 και μετά.

Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ