ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996
"Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται"

Η πρώτη καταστρατήγηση του νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό 1996, που ψηφίστηκε στις 22 Δεκέμβρη 1995, έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1995 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που κουτσουρεύει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού του 1996, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να στείλει σήμα "σφαγιασμού" των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, δίνοντας έτσι από τον πρώτο κιόλας μήνα το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει για ολόκληρο το χρόνο. Ο "Ρ" αποκαλύπτει σήμερα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία...27 Δεκέμβρη 1995, που αφορά τα ποσοστά διάθεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 1996, των δαπανών που έχουν εγκριθεί στον φετινό προϋπολογισμό και προορίζονται για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικούς φορείς κλπ.

Με την εγκύκλιο αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την ίδια τακτική των προηγούμενων ετών, επιχειρεί να βάλει "νυστέρι" στις κοινωνικές δαπάνες και του φετινού προϋπολογισμού λιτότητας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι παρακάτω: Δαπάνες μεταφοράς μαθητών, δαπάνες μετακίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, για φοιτητικά συσσίτια, επιχορηγήσεις σε οικονομικά αδύνατους κλπ.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών, θα ανέλθει το πολύ μέχρι 15% σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου Γενάρης - Μάρτης 1996.Οι περικοπές που επιχειρεί στις δαπάνες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανείς, δεδομένου ότι για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός δαπανών χωρίς περικοπές, θα έπρεπε να χορηγούνταν μέχρι τις 31 Μάρτη 1996 το 25% των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών. Η αναφορά των παραπάνω κατηγοριών δαπανών είναι ενδεικτική, δεδομένου ότι στη σχετική εγκύκλιο φωτογραφίζονται πλείστες άλλες περιπτώσεις δαπανών που θα περικοπούν.

Στην πραγματικότητα, η παραπάνω κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, απεικονίζει την τάση που θα κυριαρχήσει κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996 στο σκέλος των δαπανών. Τάση που φάνηκε άλλωστε και με τον ίδιο τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση για το 1996 και ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από τη Βουλή. Εναν προϋπολογισμό που, όντας "κομμένος και ραμμένος" στα μέτρα που επιτάσσει η ονομαστική - και μόνο - "σύγκλιση" με τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και την καθήλωση του σκέλους των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα στα επίπεδα του 1995 (που παραμένουν "παγωμένα" στα επίπεδα του 1993! ).

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με τον φετινό προϋπολογισμό οι δαπάνες για επιχορηγήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 69,4 δισ. δρχ. ή ποσοστό μόλις 5,7% (τη στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση ο μέσος πληθωρισμός θα τρέχει το 1996 με ρυθμό 8%) και θα ανέλθουν σε 1.284,8 δισ. δρχ. το 1996, έναντι 1.215,4 δισ. δρχ. φέτος. Πρόκειται για ποσά που ούτως ή άλλως κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί με την παραπάνω εγκύκλιο να σφαγιάσει ακόμη περισσότερο από τον πρώτο κιόλας μήνα του 1996. Οι δραματικές περικοπές στις παραπάνω κατηγορίες δαπανών καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελούν ουσιαστικά την άλλη όψη - πέρα από τη φοροεισπρακτική πλευρά - της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ποσότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από τους κοινωνικούς φορείς.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ας κάνει κάτι η κυβέρνηση για τις παράνομες εκπτώσεις

Την παρέμβαση του υπουργείου Εμπορίου, για την προστασία του θεσμού των εκπτώσεων από τις παρανομίες των μεγαλοσχημόνων στο χώρο του εμπορίου, ζήτησε χτες η πολιτική ηγεσία της ΕΣΕΕ

Μεγαλύτερα από πέρσι, που είχαν φτάσει και 70%, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης ότι θα είναι φέτος τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων, λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, τέσσερις μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων της περιόδου, που θα κρατήσουν πενήντα μέρες, από τις 8 Γενάρη μέχρι τις 29 Φλεβάρη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στράφηκε εναντίον των προεκπτώσεων που έκαναν και πάλι φέτος την εμφάνισή τους με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων μέχρι 40%, αρχής γενομένης από τα επώνυμα καταστήματα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι καθώς δε συμφέρει κανένα κατάστημα οικονομικά να προβαίνει σε παρατεταμένες πραγματικές εκπτώσεις, στην τακτική των προεκπτώσεων δε συνίσταται μόνο παρανομία, αλλά και παραπλάνηση του καταναλωτή. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι πολλοί έμποροι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε προεκπτώσεις εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Δ. Καψάλης επανέλαβε το αίτημα του εμπορικού κόσμου να παρέμβει το υπουργείο για αναμόρφωση του θεσμού των εκπτώσεων που έχει εκφυλιστεί εξαιτίας των παραπάνω φαινομένων, και για την προστασία των εμπόρων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στη νέα νομοθεσία που θα ρυθμίζει θέματα που ανακύπτουν από την άσκηση αθέμιτου ανταγωνισμού, θα προβλέπεται ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι έμποροι που πραγματοποιούν εκπτώσεις πέρα από την ημερομηνία που καθορίζεται από τον εκάστοτε εμπορικό σύλλογο, θα τιμωρούνται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του αρμόδιου εμπορικού συλλόγου. Θα πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους "υπόσχεση", απέσπασαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων από τον υπουργό Εμπορίου Ν. Ακριτίδη σε προηγούμενη συνάντησή τους. Ομως, είναι νωρίς να σπέρνεται κάλπικη αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που οι "υποσχέσεις" θα γίνουν πράξη μέσα από την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Στην ίδια συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του τμήματος περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και κατανάλωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) της Ευρώπης για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για προστασία των καταναλωτών όσον αφορά την ένδειξη των τιμών των προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές. Μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για άμεση εφαρμογή του συστήματος παροχής ακριβούς και μη διφορούμενης πληροφόρησης για τις τιμές προϊόντων που πωλούνται λιανικώς. Επίσης, υπενθυμίστηκε ότι από το 1998 τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα που πωλούν, εκτός από την τιμή του προϊόντος της συσκευασίας και την τιμή μονάδας. Για τα μικρά καταστήματα αυτό θα ισχύσει από το 2002.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ομοφωνία τελικά στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ

Ομοφωνία υπήρξε τελικά μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ για τη συμμετοχή του Ταμείου στην αγορά της Τράπεζας Αττικής, καθώς με την πρόταση της πλειοψηφίας συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων της ΕΜΔΥΔΑΣ. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του 15μελούς ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ το Νοέμβρη για το θέμα αυτό, τα 14 μέλη τάχτηκαν υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου στην τράπεζα, ενώ η ΕΜΔΥΔΑΣ μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου της τάχτηκε κατά.

Με την επίτευξη της ομοφωνίας αυτής οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση του 49% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής στο ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλά κανείς για επίτευξη συμφωνίας, καθώς παραμένουν άλυτα τρία προβλήματα: Τοποσοστό συμμετοχής του κάθε Ταμείου στο νέο σχήμα που θα προκύψει, με δεδομένη τη θέση του ΤΣΜΕΔΕ να αποκτήσει το 34% των μετοχών, το θέμα της αποτίμησης της Τράπεζας, όπως επίσης και η τιμή κτήσης των μετοχών.

Ποιες δαπάνες περικόπτονται

Ανάμεσα στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού που περικόπτονται με την παραπάνω εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, είναι και οι εξής:

  • Δαπάνες μεταφοράς μαθητών.
  • Δαπάνες μεταφοράς ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  • Επιχορήγηση σε Νομαρχιακά Ταμεία και ΟΤΑ, για την εκτέλεση προγραμμάτων κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης αθλητικών έργων.
  • Επιχορηγήσεις σε γυμναστήρια ΟΤΑ για δαπάνες λειτουργίας, οργάνωσης και εκτέλεσης αθλητικών αγώνων.
  • Επιχορήγηση για έργα Υδρευσης και Αποχέτευσης.
  • Επιχορήγηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
  • Επιχορήγηση στον ΕΟΤ.
  • Επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση στο ΕΚΑΒ για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση σε οργανισμούς και ιδρύματα υγείας για δαπάνες εξοπλισμού.
  • Επιχορήγηση στο ΠΙΚΠΑ για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση σε θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων παιδιών για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση σε ιδρύματα προστασίας ηλικιωμένων για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση στο Εθνικό Ιδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιχορήγηση στις παιδικές εξοχές συμπεριλαμβανομένων των σχολών στελεχών τους.
  • Επιχορήγηση στα ΑΕΙ.
  • Επιχορήγηση στα ΤΕΙ και στο Ταμείο του ΚΕΜΕΔΙ.
  • Επιχορήγηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη λειτουργία των φοιτητικών συσσιτίων.
  • Επιχορήγηση φοιτητικών σπουδαστικών λεσχών.
  • Επιχορηγήσεις σε βιβλιοθήκες και μουσεία.
  • Επιχορηγήσεις για ενίσχυση των Γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Επιχορήγηση εθνικών γυμναστηρίων για δαπάνες λειτουργίας.
  • Επιδόματα σε απροστάτευτους ανηλίκους, τυφλούς, κωφάλαλους, παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, νοητικά καθυστερημένους, βαριά ανάπηρους ανίκανους προς εργασία και σε σπαστικούς.

Οποιος νομίζει ότι ο προϋπολογισμός του 1996 θα εκτελεστεί έτσι όπως ψηφίστηκε "πλανάται πλάνην οικτράν"! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει ήδη από τις ...27 Δεκέμβρη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του '96.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ